nemzetisport.hu 2018.11.12 13:08 Frissítve: 2018.11.12 13:17

Eurofoci: ezrek rohantak a pályára Svédországban – bajnokavatások

Az elmúlt héten több, tavaszi-őszi rendszerű európai, élvonalbeli bajnokságban is bajnokot avattak, így Svédországban, Norvégiában, Észtországban és Litvániában is.

Svédországban az AIK-hoz került a bajnoki serleg (Fotó: AIK)

 

Svédországban kilenc év után lett ismét bajnok az AIK, miután 12 ezer ember előtt 1–0-ra győzött a Kalmar vendégeként, így pedig hiába nyert a Häcken ellen a Norrköpping is, megmaradt a kétpontos hátránya, így a 2. helyen végzett. Az AIK meccsén az utolsó percekben már felsorakoztak az ünneplésre készülő vendégszurkolók az oldalvonal mellett, és a lefújás pillanatában elözönlötték a pályát.

 

Norvégiában a Rosenborg egy fordulóval a bajnokság vége előtt ünnepelhetett, miután a hétvégén győzött 1–0-ra a Start vendégeként, az eddig 2. helyen álló Brann pedig kikapott 3–1-re a Kristiansandtól. Az immár 26-szoros bajnok Rosenborg sorozatban negyedik alkalommal ünnepelhetett aranyérmet, miután egy fordulóval a vége előtt hét ponttal vezet a 2. Molde és nyolccal a 3. helyre visszacsúszó Brann előtt.    

Észtországban a Nomme Kalju története második bajnoki címét könyvelhette el, miután az utolsó fordulóban 4–1-re legyőzte a Trans csapatát. Az utolsó forduló előtt még három csapatnak volt esélye a bajnoki címre, ebből kettő, az FCI Levadia és a Flora egymással találkozott. A Levadia hazai pályán 2–1-re győzött, de miután a listavezető is nyert, így 86 ponttal bajnok lett, a 84 pontos FCI Levadia és a 83 pontos címvédő, a Flora előtt.

Litvániában az FK Suduva már múlt szerdán megvédte a címét, így az is belefért, hogy a hétvégén, az utolsó fordulóban, otthon kikapjon a 2. helyen álló Zalgiristől, amely így a végén két ponttal maradt csak le a bajnoktól.

Az már korábban eldőlt, hogy Moldovában a Sheriff, Fehéroroszországban a BATE, Kazahsztánban az Asztana (Kleinheisler László csapata), Finnországban a HJK, Írországban a Dundalk, Lettországban az FC Riga, Feröeren a HB, Izlandon pedig a Valur 2018 bajnoka.

2020.02.26 10:13:21

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Fizetési plafon, fiatalszabály, légióskorlátozás, honosított játékosok: ez az új recept a Nagy Falon túl.

2020.02.27 22:02:00

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A szurkolói gyanút az táplálja, hogy a szentgyörgyi futballcsapatban négy olyan játékos is szerepel, aki korábban több-kevesebb időt töltött az egyik ellenlábasnál, az FC Botosani-nál.

2020.02.23 23:32:07

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. „Ahhoz, hogy valaki jó zsoké legyen, nem kell előtte lónak lennie.” „A fogorvosom a legjobb a szakmában, pedig sosem volt erősebb fogfájása.” „Nincs jó edző meg rossz edző, csak szerencsés meg szerencsétlen.”

2020.02.21 00:13:31

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Lassan eljutunk oda, hogy visszasírjuk a technológia­mentes játékvezetés korát. Azt, amikor egy bíró nem a tévedhetetlensége révén szerzett tekintélyt a futballisták körében, hanem az igazságosságra való törekvéssel, a csibészséggel.