Egygólos hátrányból fordítva nyert Chile

Vágólapra másolva!
2011.07.05. 03:19
null
Kétszer is gólt ünnepelhettek a chileiek (fotó: Reuters)
Címkék
A C-csoport két mérkőzésével folytatódtak a küzdelmek a Copa Américán. Az elsőn a torna titkos esélyesének kikiáltott Uruguay 1–1-et játszott Peruval, így Argentínához és Brazíliához hasonlóan döntetlennel kezdte a Copát, a másodikon Chile legyűrte Mexikót.


Miután Argentína, Brazília és Uruguay is döntetlenre végzett a Copa América első körében, le sem mertük már írni, hogy Chile az egyértelmű esélyese a Mexikó elleni találkozónak, még akkor sem, ha tudjuk: Mexikó néhány idősebb korú játékossal megerősített U23-as csapatával szerepel az idei dél-amerikai kontinenstornán.

A londoni olimpiára készülő fiatalok ellen azonnal támadólag léptek fel a chileiek, akik már az ötödik percben gólhelyzetet alakítottak ki: Pablo Contreras remek labdájával Alexis Sánchez egészen az ötös sarkáig roboghatott, onnan azonban ellőtte keresztbe a labdát. A rutinos Pablo Contreras nem sokkal később saját kapuja előtt jeleskedett, amikor a mexikóiak ászának, Giovani Dos Santosnak lövésébe csúszott bele szép mozdulattal.

Lelkesen, néha talán túlságosan is keményen védekeztek a mexikói fiatalok, de a venezuelai játékvezető, Juan Soto két gyorsan kiosztott sárgával megfogta a mérkőzést. A 27. percben Matías Fernández lőtt jó húszról centikkel a bal sarok mellé, majd a Suazótól kapott labdát kiválóan tette középre Alexis Sánchez elé, azonban a nyár egyik slágere centikkel lemaradt a játékszerről az ötösön. Suazo is kihagyott egy ajtó-ablak ziccert, amelyet a chileiekre jellemző sokmozgásos, váltásokkal színesített támadás előzött meg.

Ahogyan azt már megszoktuk ezen a Copán, a többnyire védekező, gyengébbik gárda szerzett vezetést: a 41. percben Paul Aguilar ívelte középre a labdát a jobb oldalról, amelyet a védők éppen előrehúzódó kollégájuk, Néstor Araujo elé fejeltek, aki hét méterről, balról a hosszú sarokba fejelt: 0–1.

AZ 1999-ES ELŐDÖNTŐ

Az akkor még gálacsapatával a Copára érkező Mexikó és az 1998-as világbajnokságon a braziloktól kikapó chileiek az 1999-es tornán az elődöntőben futottak össze. Korszakos helyi klasszisok találkoztak azon a mérkőzésen. Ki tudja, mi lett volna a végeredmény, ha a chileieknél Marcelo Salas is pályára lép? A mérkőzés összefoglalóját itt tekintheti meg.

Mexikó–Chile 2–1 (1–0)

Mexikó: Jorge Campos – Rafael Márquez, Suárez, Carmona, Zepeda – Torrado, Ramón Ramírez, García Torres (García Aspe, 61.), Palencia (Terrazas, 66.) – Luis Hernández, Blanco (Pardo, 85.)

Chile: Marcelo Ramírez – Raúl Palacios, Miguel Ramírez (Pablo Contreras, 37.), Pedro Reyes, Jorge Vargas (Esteban Valencia, 61.) – Acuna, Aros, Estay, Sierra – Zamorano, González Vera (Núnez, 61.)

Gól: Palencia (26.), Zepeda (87.) ill. Raúl Palacios (81.)

 

Suazo a második játékrészt is egy gólszerzési lehetőség elpuskázásával kezdte: a bal szélen lépett ki, Araujo szorításában, az ötös sarkáról lőtt is, de a kivetődő Luis Michel védeni tudott.

ÖRÖKMÉRLEG
Chilei szemszögből: 23 találkozó, 9 győzelem, 2 döntetlen, 12 vereség 25–25-ös gólkülönbség.

A chileieknél a szürkén futballozó szélsőt, Jean Beausejourt Esteban Paredes váltotta a 60. percben, és nyolc minutum múlva kiegyenlített: Matías Fernández jobb oldali szögleténél Arturo Vidal ugrott fel fejelni az ötös hosszú sarkán, kevés sikerrel, de a lepattanót a bal alsó felé rúgta, és a labdát egy lépésről Paredes a hálóba kotorta. 1–1.

Ha egy üzlet beindul: a 73. percben Vidal egy újabb bal oldali Matías Fernández-szögletet az ötös jobb sarkáról nagy erővel a hosszú sarokba bólintott: 2–1.

A nagyon élő Alexis Sánchez előbb Suazóval, majd Esteban Paredesszel rúgatott volna gólt, de társai rendre lemaradtak lapos beadásairól.

A mexikóiak egyik cserejátékosa, a 89. percben beállt Édgar Pacheco lehetett volna a mérkőzés hőse, de első labdaérintéséből Diego Reyes labdáját az ötös jobb sarkáról a védőkbe rúgta.

Idei Copa-mércével nem volt rossz ez a mérkőzés. A chileieknek komolyabb csapatok ellen nem lehet ennyi helyzetet büntetlenül kihagyniuk, de ezen a mérkőzésen ez is belefért.

 

COPA AMÉRICA, C-CSOPORT
Chile–Mexikó 2–1 (0–1)
San Juan, Bicentenario-stadion, 20 ezer néző. Vezette: Juan Soto (venezuelai)
Chile: Claudio Bravo Pablo Contreras, Ponce, Jara Isla, Vidal, Medel, Matías Fernández (Carmona, 84.), Beausejour (Esteban Paredes, 60.) Suazo, Alexis Sánchez
Mexikó: Luis Michel Néstor Araujo, Reynoso, Mier Aguilar (Oribe Peralta, 74.), Chávez, Diego Reyes, Enríquez Aquino, Giovani Dos Santos, Rafael Márquez Lugo (Édgar Pacheco, 89.)
Sárga lap: Claudio Bravo (75.) ill. Aquino (22.), Diego Reyes (25.), Aguilar (67.)
Gól: Esteban Paredes (68.), Vidal (74.) ill. Araujo (41.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik