Egy lépéssel közelebb a hatodik trófeához

Vágólapra másolva!
2009.12.16. 18:55
Címkék
A Barcelona labdarúgócsapata 3–1-re legyőzte a CONCACAF-zóna Bajnokok Ligája-győztes Atlantét az Abu-dzabiban zajló klubvilágbajnokság elődöntőjében, így bejutott a szombati fináléba, amelyben az argentin Estudiantesszel találkozik.
A Barcelonára már csak egy feladat vár a klub-vb-n (Fotó: Reuters)
A Barcelonára már csak egy feladat vár a klub-vb-n (Fotó: Reuters)

A Bajnokok Ligája-győztes Barcelona a mexikói Atlantéval csapott össze első mérkőzésén az Abu-dzabiban zajló klubvilágbajnokság elődöntőjében. Josep Guardiola a várakozásoknak megfelelően csak a cserepadon adott helyet a napokban felépült Lionel Messinek, és a fiatal Pedrót jelölte a kezdőcsapatba az argentin helyett.

Már a találkozó eleje fantasztikus iramú játékot hozott, és az első gólra is csak az ötödik percig kellett várni. Ám nem a nagy esélyes katalán együttes szerzett vezetést, hanem az Atlante, miután egy hosszan előreívelt labdára Guillermo Rojas csapott le, átemelt a kifutó Victor Valdésen, majd a kapufa közelében lepattanó labdát a hálóba tessékelte.

XAVI 500. TÉTMECCSÉT JÁTSZOTTA A BARCÁBAN
A Barcelona nagyszerű középpályása, Xavi ötszázadik mérkőzését játszotta a katalán együttesben az Atlante elleni találkozóval. A 29 éves futballista 333 bajnokin lépett pályára, százszor játszott a Bajnokok Ligájában, 13-szor az UEFA-kupában, 42 alkalommal a spanyol Király-kupában, hétszer a spanyol Szuperkupában, kétszer az európai Szuperkupában, valamint a mai összecsapással együtt háromszor a klubvilágbajnokságon.

A Barcelonának gyorsan fel kellett ébrednie a gól után, és a 6. percben Pedro fejelt veszélyesen kapura, majd egy perccel később Sergio Busquets veszélyeztetett szintén fejjel.

A 11. percben azonban a kontratámadásokra építő mexikói csapat közel állt hozzá, hogy növelje előnyét: Christian de Jesús Bermúdez futott el üresen a jobb szélen, de nem tudta pontosan középre adni a labdát.

A folytatásban a Barcelona átvette a mérkőzés irányítását, és több veszélyes helyzetet is kialakított, mígnem a 35. percben sikerült egyenlítenie. Xavi jobb oldali szöglete után Yaya Touré csúsztatta meg a labdát, és Sergio Busquets kapásból lőtt a léc alá.

Az első félidő hosszabbításában majdnem a vezetést is megszerezte a katalán együttes: Daniel Alves egyedül vezethette a labdát Federico Vilar kapusra, de csak az oldalhálót találta el.

A szünet után is a Barcelona uralta a játékot, és az 52. percben Guardiola beállította Messit Yaya Touré helyére. Az argentin aranylabdásnak mindössze két percre volt szüksége, hogy betaláljon: Zlatan Ibrahimovic indítására csapott le, majd keresztben elvitte a labdát, és a kapuba pöccintett.

PEDRO MINDEN FRONTON VESZÉLYES
Pedro az Atlante elleni góljával történelmet írt: ő az első olyan futballista, aki ugyanabban az idényben hat különböző sorozatban is gólt szerzett. A 22 éves támadó a bajnokságban, a spanyol Király-kupában, a BL-ben, az európai és a spanyol Szuperkupában, valamint most már a klub-vb-n is betalált.

A 67. percben aztán növelte előnyét Guardiola együttese: Andrés Iniesta tört be a tizenhatoson belülre a bal oldalról, nagyszerűen ugratta ki Pedrót két védő között, aki az Atlanta kapujába lőtt.

A 75. percben Victor Valdés akadályozta meg, hogy szépítsen az Atlante, miután Rafael Márquez Lugo került szembe a kapussal, de lövését bravúrral védte a katalánok játékosa.

A találkozó hajrájában több veszélyes helyzetet is kialakított a Barcelona, de már nem tudott betalálni, így 3–1-es győzelemmel harcolta ki a döntőbe kerülést, amelyben a Libertadores-kupa-győztes Estudiantesszel találkozik szombaton, és 2009-ben megszerezheti hatodik trófeáját.

ATLANTE–BARCELONA 1–3

 

KLUBVILÁGBAJNOKSÁG, ABU-DZABI
ELŐDÖNTŐ
Atlante–Barcelona 1–3 (Rojas 5., ill. Busquets 35., Messi 54., Pedro 67.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik