Edzőtábort szerveztek, minden meccset megbundáztak

Vágólapra másolva!
2011.04.07. 16:50
null
Idilli környezet, kamerák sehol - könnyű volt bundázni (Fotó: Imago)
Folytatta vallomástételét a bochumi bíróságon Ante Sapina, az európai fogadási maffia egyik állítólagos vezére. Sapina elismerte több mérkőzés manipulálását, és elmondta: volt, hogy egy csapat teljes edzőtáborát fogadási csalás céljára használták fel.

Sapina csütörtökön elismerte, hogy benne volt mérkőzések manipulálásában, és pénzt adott a csalásban érintett labdarúgóknak, társával, Marijo C.-vel együtt.

Sapina – akit a 2005-ös német fogadási csalással kapcsolatban már elítéltek – Wolfgang Mittrup bíróval „végighaladt” a gyanús mérkőzéseken a csütörtöki tárgyalási napon, és megerősített több ügyészségi információt. Elmondta: a boszniai élvonalban szereplő NK Travnik csapatának már eleve azzal a céllal szerveztek svájci edzőtábort, hogy az azalatt lebonyolított mérkőzéseket manipulálják.

A vádlottak elmondták: jól ismert csapatokkal kötöttek le mérkőzéseket a Travnik számára, és FIFA-játékvezetőket kértek fel a találkozók vezetésére. Sapina és Marijo C. mellett négy bűnsegédet vádol a bíróság, ők játékvezetőket környékeztek meg, és segédkeztek a fogadási csalásokban. Sapinát negyvenhárom rendbeli, bűnszövetkezet tagjaként elkövetett fogadási csalással vádolják. A fogadási maffia tagjait a vádiratban 46 mérkőzés befolyásolásával vádolták meg.

A Travnik edzőtábora már 2009-ben szemet szúrt: a 11Freunde labdarúgással foglalkozó honlap egy cikkében a legkülönösebb felkészülési találkozók között tartotta számon a Sion–Travnik (4–1) összecsapást. A súlyos anyagi nehézségekkel küszködő boszniai csapat igen drága svájci edzőtáborozása eleve furcsa volt, és a Sion elnöke is érdekesen nyilatkozott a meccs után:

„Úgy gondoltuk, jól játszottunk, de a bosnyákok mintha szándékosan hagyták volna magukat” – nyilatkozta Christian Constantin.

A Rhone FM rádióadó egy riportban még 2009 őszén arra a következtetésre jutott, hogy az edzőtábort az ázsiai fogadási maffia szervezte, és minden meccset befolyásolt. A Sion elleni találkozón kívül a Travnik még a Neuchatel Xamaxszal (2–3), a Servette-tel (1–3) és a Winterthurral (1–7) mérkőzött meg. Egy belső informátor a manipulálási gyanút megerősítette a Berliner Morgenpostnak is. A vádiratban a Sion, a Xamax és a Winterthur elleni meccsek szerepelnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik