Edzősors: Január elsejétől munkába állok – Wenger

SZELI MÁTYÁSSZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2018.10.18. 10:44
null
A tapasztalt Arsene Wenger nem bírja kispad nélkül, a kérdés már csak az, hol áll ismét munkába (Fotó: AFP)
Jövő év elején Arsene Wenger újra munkába áll – az sem elképzelhetetlen, hogy szövetségi kapitányként.

 

A Sport Bildnek adott interjújában Arsene Wenger elmondta, hamarosan ismét edzősködni fog. A francia szakember a Nancynál kezdett dolgozni, majd hét évet töltött a Monacónál, ezután került a japán Nagoja Grampus Eighthez. Ezt követte az Arsenalnál töltött csaknem 22 esztendő hangzatos sikerekkel (veretlenül megnyert bajnoki cím, összesen 17 trófea) és az ehhez képest középszerű végjátékkal. Arra persze szinte senki sem számított, hogy London lesz Wenger utolsó állomáshelye.

„Úgy tűnik, visszatérek – idézi a német lap a 68 esztendős szakembert. – A tervek szerint január elsejétől munkába állok, de még nem tudom, hol. Az biztos, hogy kipihentem magam, és készen állok. Nem száz százalék, hogy ismét klubedzőként fogok dolgozni, egy válogatottnál, például Japánban is kiköthetek. Az Arsenalnál töltött huszonkét év eredményeképp nagyon sok tapasztalatot szereztem, a világ minden pontjáról keresnek.”

Ideiglenesen egyébként már múlt héten visszatért Arsene Wenger, igaz, csak a korábbi Arsenal-játékos, Per Mertesacker búcsúmérkőzésén ült le a kispadra. Nagy kérdés, főállásban hol folytatja, hiszen az európai topcsapatok túlnyomó többségénél stabilnak tűnik a helyzet.

A sztáredző kategorikusan tagadta, hogy a gyengélkedő Bayern Münchenhez menne, sőt szerinte a klubnak támogatnia kell Niko Kovacot. Az igazán nagy klubok közül azonban nemigen van olyan, amelynél január környékén edzőváltás lehet; talán a Manchester Unitednél vagy a Real Madridnál, de José Mourinho és Julen Lopetegui helyzete a következő hetekben stabilabbá válhat, sőt talán Arsene Wenger sem feltétlenül menne ezekhez az együttesekhez, így a szövetségi kapitányi munka valóban jó lehetőség lehet.

WENGER-BÉBIK

Arsene Wenger korábbi játékosai közül sokan léptek és lépnek edzői pályára. Kiválasztottunk négy volt Arsenal-futballistát, akinek a pályafutását nagy érdeklődéssel figyeljük.

Tony Adams
Az 52 esztendős szakember pályafutása nem sikersztori, a kétezres évek elején kiesett a negyedosztályba a Wycombe-bal, a Portsmouthtól tizenhat meccs után menesztették, aztán egy évet töltött az azeri Qabalánál. Tavaly áprilisban a Granadánál állt munkába, de mind a hét bajnokiját elveszítette, és a csapat kiesett a spanyol élvonalból.

Thierry Henry
Az Arsenal történetének legeredményesebb játékosa tévés szakértői karrierje mellett a vb-bronzérmes belga válogatottnál segítette Roberto Martínez kapitány munkáját. A nyár óta lehetett hallani, hogy (vezető)edzősködésre készül, és a napokban ült le korábbi klubja, a Monaco kispadjára. Szombaton mutatkozik be a Strasbourg ellen.

Giovanni van Bronckhorst
Négy esztendeig segédedzőként dolgozott a Feyenoordnál, 2015 óta ő a főnök. Vezetésével a 2016–2017-es idényben tizennyolc év után ünnepelhetett újra bajnoki címet a klub. A címvédés a bajnokságban nem sikerült, a kupában igen, a futó idényben a Feyenoord nyolc forduló után hét ponttal van lemaradva az éllovas PSV-től.

Patrick Vieira
Utolsó klubja, a Manchester City utánpótláscsapatainál kezdte edzői pályáját, majd két évet a manchesteriek testvércsapatánál, a New York City FC-nél töltött. A nyár óta a francia élvonalbeli Nice edzője, ám egyelőre nem megy a szekér, többek között a kilenc meccsen szerzett tizenegy pont is ezt bizonyítja.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik