Ébredezik Csipkerózsika-álmából az argentin válogatott

Vágólapra másolva!
2011.07.12. 02:39
Címkék
Az Argentína–Costa Rica mérkőzéssel zárultak a küzdelmek az A-csoportban a Copa Américán. A házigazda argentinok győzelmi kényszerben léptek pályára, és meg is szerezték a továbblépéshez szükséges három pontot. Costa Rica csoportharmadikként még továbbjuthat.

Sergio Agüero első gólöröme (fotó: Reuters)
Sergio Agüero első gólöröme (fotó: Reuters)
Sergio Agüero első gólöröme (fotó: Reuters)

ÖRÖKMÉRLEG
Argentin szemszögből: 6 találkozó, 4 győzelem, 2 döntetlen, 0 vereség, 11–5-ös gólkülönbség. A két válogatott még nem találkozott a Copán.

„Remélem, Argentína nem éppen ma ébred fel" – ábrándozott a találkozó előtt Costa Rica szövetségi kapitánya, az argentin Ricardo La Volpe (1978-as világbajnok!), utalva arra, hogy az albiceleste évek óta tulajdonképpeni Csipkerózsika-álmát alussza. Sem a közelmúltban, sem ezen a tornán nem úgy teljesített a gárda, ahogyan az hagyományaihoz és a játékoskeret „alkotórészeihez" méltó lett volna. Támadták is a Copa-(le)szereplésért rendesen Sergio Batista kapitányt, és mindez meglátszott az argentin kezdőn, ahová bekerült a madridi különítmény, a Fernando Gago, Sergio Agüero, Ángel Di María, Gonzalo Higuaín négyes.

Higuaín már a 28. másodpercben célba vette Leonel Moreira kapuját, és bár jóval kisebb veszélyességgel tette ezt, mint a kapuvédő szemeit a nézőtéri lézerezők, jelezte: harcias hazaiakra számíthatunk. Záporoztak is kétpercenként a lövések Moreira felé, igaz, a hálóőrnek egyszer sem kellett a labdába érnie. Gyorsan és erőszakosan játszottak Lionel Messiék az elméletileg 3–5–2-es, gyakorlatilag 5–4–1-es felállásban operáló Costa Rica ellen, de az első igazi gólhelyzetet csak a 24. percben alakították ki: Higuaín megkapta első remek labdáját a középpályáról, de 14 méterről, kissé jobbról a kapusba lőtt. Egy perccel később Di María bal oldali szögletét az előrelopakodó Nicolás Burdisso tíz méterről a lécre fejelte, majd Messit szerelte a büntetőterületen belül gyanús körülmények között Óscar Duarte.

Messi-mánia, Messi-mágia (fotó: Reuters)
Messi-mánia, Messi-mágia (fotó: Reuters)

Az első félidő hajrájában Messi adott mértani pontosságú labdát középre Higuaínnak, de a realos támadó hatalmas helyzetben, öt méterre a kaputól a labda mellé bólintott. Agüero a 40. percben már a kapu mellé fejelt, akár csak a 143. válogatottbeli mérkőzését vívó Javier Zanetti beadása után José Salvatierra (ez utóbbi ugyebár öngól lett volna). Az argentinok egyre görcsösebbé váltak, Agüero például az ötös bal sarkán vett át rosszul egy labdát, így oda lett a helyzet, majd Higuaín az ötös másik sarkáról durrantott az égbe.

A hosszabbítás első percében aztán megtört a jég: Pedro Zabaleta bal oldali beadását José Cubero röviden fejelte ki, a labdát Di María lőtte rá 22 méterről, és bár Moreira védett, a kipattanót Agüero öt méterről az üres kapuba passzolta. 1–0.

Fura módon Messi gyönyörű passzait nem tudták gólra váltani társai, az argentin gólhoz egy védő hibája kellett.

Duarte is úgy vélte, Messi a legveszélyesebb ellenfél, és a második félidőben igen csúnyán nekiment – ő sárgát kapott, az argentinnak szerencsére nem lett baja. Nem sokra rá Messi nagy helyzetben mellé durrantott, de a passzolás más műfaj: az 52. percben Higuaín hozta fel a labdát jobb oldalon, középre adott Messihez, aki indította Agüerót a bal szélen, és Atlético Madrid sztárja nem hibázott: hét méterről laposan a hosszú sarokba lőtt. 2–0

Néhány minutum múltán a sokadik zseniális Messi-labdával Higuaín tört kapura, de Duarte szerelte (egyébként szabálytalanul), majd Messi újabb delejes passzát vágta az ék centiméterekkel a léc fölé onnan, ahonnan Agüero a gólt rúgta.

Messi rájött, másik madridit kell keresnie a hálórezgetéshez: a 63. percben a bal oldalon robogó Di Maríát tökéletes ütemben ugratta ki, és ahonnan Agüero a hosszú sarkot, ő a rövidet lőtte ki: 3–0.

A 86. percben Messi Ezequiel Lavezzit indította kedvenc helyén, a bal szélen, és a közönség által beállásakor igencsak kifütyült támadó hét méterről a bal kapufa tövére lőtte a labdát, a kipattanó pedig éppen csak elment a szintén csereként pályára lépő Lucas Biglia előtt. A hajrában egy Cubero-fejesnél nagyot védett Sergio Romero, jelezve, ő is játszik ma, majd Joel Campbell szabadrúgása suhant be kis híján a léc alá. A végére teljessé vált a közönség öröme: Lavezzi megszerezte második sárgáját a tornán, így kihagyja a következő találkozót.

ARGENTÍNA–COSTA RICA 3–0

A vesztes kapitánya, La Volpe sem lehet elkeseredve: mexikói szövetségi kapitányként 2006-ban is megverte legénységét az argentin válogatott, de az akkor a kiesést jelentette, most viszont még továbbjuthatnak. Az argentin Csipkerózsika ébredezik, Messi parádézott (ma tökéletesen passzolt társaihoz, minden értelemben), Agüero remekelt – hogy kivel találkozik a házigazda a legjobb nyolc között, csütörtök hajnalban kiderül.

COPA AMÉRICA, A-CSOPORT
ArgentínaCosta Rica 3–0 (1–0)
Córdoba, Mario Kempes-stadion, 48 ezer néző. Vezette: Víctor Rivera (perui)
Argentína: Sergio Romero – Zabaleta, Burdisso, Gabriel Milito, Javier Zanetti – Gago, Mascherano – Di María (Biglia, 80.), Messi, Agüero (Lavezzi, 85.) – Higuaín (Pastore, 80.) Szövetségi kapitány: Sergio Batista

Costa Rica: Leonel Moreira – Johnny Acosta, Duarte, Francisco Calvo (Brenes, 46.) – Salvatierra, Pedro Leal, Cubero, Mora, Elizondo (Valle, 57.) – Joel Campbell, Josué Martínez (Madrigal, 46.). Szövetségi kapitány: Ricardo La Volpe

Gólszerző: Agüero (45., 52.), Di María (63.)

Sárga lap: Gabriel Milito (22.), Javier Zanetti (38.), Lavezzi (92.) ill. Francisco Calvo (44.), Duarte (49.), Valle (89.)
AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Kolumbia 3 2 1 3–0 +3 7
2. Argentína3124–1+35
3. Costa Rica
3122–4-2
3
4. Bolívia 3 1 2 1–5 -4 1

A csoportok első két helyezettje mellett a két legjobb harmadik kerül a negyeddöntőbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik