Drogbáék mellett Togo jutott tovább a D-csoportból

Vágólapra másolva!
2013.01.30. 20:44
A Dél-Afrikában zajló labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája D-csoportjában is befejeződtek a küzdelmek. A már biztos továbbjutó Elefántcsontpart 2–2-t játszott Algéria ellen, míg a másik mérkőzésen Togo 1–1-s döntetlent ért el Tunézia ellen, így a togóiak készülhetnek a negyeddöntőre.

Togo döntetlenjével is örülhetett, a fehér mezes tunéziaiak pedig elszálltak (Fotó: Rauters)
Togo döntetlenjével is örülhetett, a fehér mezes tunéziaiak pedig elszálltak (Fotó: Rauters)

TOGO–TUNÉZIA

A D-csoport utolsó fordulójára Togo és Tunézia is úgy készülhetett, hogy ha nyer, Elefántcsontpart mellett biztosan továbbjut – az esetleges döntetlen pedig jobb gólkülönbségének köszönhetően Togónak kedvez.

A mérkőzést meglehetősen vehemensen kezdte Togo, és már a 13. percben Serge Gakpé révén megszerezte a vezetést. 1–0. Az előny és a biztos továbbjutás ellenére továbbra is Togo dominált, ám helyzeteit elpuskázta, ami végül megbosszulta magát. A 30. percben egy pontrúgást követő kavarodásban szabálytalanságot látott Daniel Bennett játékvezető: a megítélt büntetőt Kalid Muelhi a kapust becsapva értékesítette. 1–1. A folytatásban a játék is kiegyenlítődött, újabb gól azonban a szünet előtt már nem született.

A második félidőben megint Togo kezdte aktívabban a játékot, negyedóra után kétszer is gólt szerezhetett volna, ám előbb Emmanuel Adebayort szerelték kicsit büntetőgyanúsan, majd Alaixys Romao várt túl sokat lövőhelyzetben, így végül szerelte őt a visszafutó védő.

Ezután Adebayor percei következtek, a Tottenham Hotspurben futballozó támadó előbb a lécet találta el, majd ismét véleményes módon tartoztatták fel a tizenhatoson belül.

A dél-afrikai játékvezető a másik oldalon viszont újabb büntetőt ítélt Tunézia javára: a gólszerző Muelhi viszont hibázott, a labdával a bal kapufát találta el, így maradt a döntetlen.

Habár Tunézia minden megpróbált a győzelem érdekében, nem sikerült gólt szereznie, így végül jobb gólkülönbségének köszönhetően Togo jutott tovább, és játszhat Burkina Fasóval a négy közé jutásért.

ALGÉRIA–ELEFÁNTCSONTPART

A csoport másik mérkőzésén a már biztos továbbjutó Elefántcsontpart már egy döntetlennel is bebiztosíthatta csoportelsőségét, a másik mérkőzés eredményétől függetlenül.

Ennek megfelelően Didier Drogbáék semmit nem kockáztatva, erejükkel kicsit tartalékolva kezdtek. A könnyelműsködésre majdnem rá is fizettek, de az Algériának megítélt büntetőt Riad Budebuz kihagyta, és az első félidőben nem született gól.

A 64. percben aztán újabb tizenegyeshez jutott a már biztos kieső Algéria, Szofian Feguli pedig tanult társa hibájából, és nem rontott, a jobb felső sarokba lőtte a labdát. 1–0

Hat percre rá tovább növelte előnyét Algéria, egy jobb oldali beadásra el-Arbi Hillel Szudaniérkezett jó ütemben, és fejelte a labdát a kapu közepébe. 2–0

A folytatásban már az elefántcsontparti játékosok is jobban csipkedték magukat, előbb a török Galatasarayba igazoló Drogba szépített a 77. percben, majd négy percre rá Wilfried Bonylőtt szerencsés gólt. 2–2.

A hosszabbításban Drogba még megszerezhette volna a győzelmet jelentő találatot is, ám újabb gól már nem született. Elefántcsontpart így csoportelsőként jutott tovább, és Nigéria ellen játszhat a negyeddöntőben.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, DÉL-AFRIKA
D-CSOPORT, 3. FORDULÓ
ALGÉRIA–ELEFÁNTCSONTPART 2–2 (0–0)
V: Eric Otogo-Castane (gaboni)
ALGÉRIA: M’bolhi – Mosztefa, Belkalem, Hallis, Hallis – Lacen, Gediura, Hillel Szudani (Kadir, 82.), Budebuz (Feghuli, 62.), Lemmusia (Tedzsár, 87.) – Szlimani
ELEFÁNTCSONTPART: Daniel Yeboah – Boka, K. Toure, I. Traore, Lolo (Eboué, 85.) – Romaric (Konan, a szünetben), Abdul Razak (Zokora, 90.), S. Kalou – A. Kone, Drogba, W. Bony
G: Feguli (64.), Szudani (70.) ill. Drogba (77.), Bony (81.)
TOGO–TUNÉZIA 1–1 (1–1)
V: Bennett (dél-afrikai)
TOGO: Agassa – Akakpo, Nibombé, Bossou, Djene – Mamah, Amewou, Romao, Gakpé (J. Ayité, 75.), F. Ayité (Ouro-Akoriko, 89.) – Adebayor (Womé, 90.)
TUNÉZIA: Serifia – Hihri, A. Abdennur, Sammam, Hazri (Dhauadi, 62.) – Traui (Ben Jusszef, 88.), Muelhi, Hammami, Mszakni – Uszama Darragi, Kelifa
G: Gakpé (13.) ill. Muelhi (30.)
A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Elefántcsontpart 3
2 1
7–3 7
2. Togo 3
1 1
1 4–3 4
3. Tunézia 3
1 1
1 2–4 4
4. Algéria 3
1
2 2–5 1

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA – ÁGRAJZ SZERINT
Dél-Afrika–Mali
Elefántcsontpart–Nigéria
Burkina Faso–Togo
Ghána–Zöld-foki-szigetek
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik