Döntetlenre végződött Uruguay és Chile csatája

Vágólapra másolva!
2011.07.08. 23:39
null
Sok helyzet kellett hozzá: chilei gólöröm (fotó: Reuters)
Címkék
Uruguay és Chile labdarúgó-válogatottja találkozott egymással a Copa América második körében a C jelű csoportban. A két válogatott közül az előbbit nyílt, utóbbit titkos esélyesként emlegették a torna előtt. A mérkőzés után fel lehet cserélni a két jelzőt.

Az első csoportkörben az uruguayiak csak keserves döntetlent játszottak Peruval, Chile viszont legyőzte a mexikói (olimpiai) válogatottat. Egyértelmű volt tehát a helyzet a rangadó előtt: amelyik csapat győz, az markába kapja a továbbjutás lehetőségét, de döntetlen esetén sem kell lemondania a legjobb nyolc közé jutásról.

ÖRÖKMÉRLEG
Uruguayi szemszögből: 73 találkozó, 42 győzelem, 16 döntetlen, 15 vereség, 127–73-as gólkülönbség. A két válogatott Copa-mérlege: 27-18-3-6, 60–26.

Az első helyzet az uruguayiak előtt adódott, amikor Diego Forlán előreívelésénél egy kedélyes tömegjelenet alakult ki a chilei ötösön belül, de a veterán Pedro Contreras tisztázott végül. Az első gólveszélyes chilei megmozdulás a kezdőbe az első kör után bekerülő Luis Jiménez nevéhez fűződik, aki ügyesen cselezte be magát (egy esernyőt is kiosztott közben) az ötösre, ám Diego Lugano szögletre mentett előle. A nyitó negyedóra végén egy uruguayi akció közben a saját 16-osán belül eleső Gary Medel kezét is érte a labda, de a paraguayi játékvezető, Carlos Amarilla nem ítélt büntetőt, alighanem helyesen.

Edinson Cavani első remek copás megmozdulásával – a feje fölött hátrahúzva a labdát – indította Luis Suárezt a 19. percben a jobb szélen, de a liverpooli támadó nagy helyzetben fölé bombázott. Az ellencsapást Arturo Vidal postázta egy föld-levegő rakéta képében, amely centiméterekkel a léc fölött hagyta el a játékteret. A kapus már verve volt, akár csak a másik oldalon Forlán fejesénél, de ott Pablo Contreras tisztázott mellel a gólvonalon.

Eldurvult a 30. perc tájára a mérkőzés: az iramra nem lehetett panasz, de a középpályán egymást érték a gyilkos belemenések, a fogcsikorgató becsúszások és a sunyi lökések. Mindezt elősegítette némileg Amarilla sporttárs „Kicsire nem adunk!" hozzáállása is. Érdekes jelenetek viszont adódtak: egy szabadrúgás megítélését követően Amarilla kitépte a hátráló Lugano kezéből a labdát, majd amikor odaadta a chileieknek, Gonzalo Jara kinyújtott karral eltolta őt a helyszínről...

Nyomott Chile a hajrában: előbb Luis Jiménez totyogott el egy helyzetet, majd a közel kétméteres uruguayi védő, Sebastián Coates úgy bombázta rá a 16-os bal sarkánál a labdát Jarára, hogy a visszapattanó játékszer a lécen csattant, végül Jean Beausejour lőtt egy vágta után az ötös bal sarkáról leheletnyivel a hosszú sarok mellé.

AZ 1987-ES COPA-FINÁLÉ
UruguayChile 10
Uruguay: Eduardo Pereira – Alfonso Domínguez, Gutiérrez, Trasante, Pintos Saldana – Matosas, Perdomo, Bengoechea – Alzamendi (José Enrique Pena, 86.), Francescoli, Rubén Sosa
Chile: Rojas – Óscar Reyes, Eduardo Gómez, Astengo, Hormazábal – Mardones, Jorge Contreras, Puebla (Toro, 19., Hugo Rubio, 63.), Jaime Pizarro – Letelier, Basay
Gól: Bengoechea (56.)
Kiállítva: Francescoli (27.), Perdomo (88.) ill. Eduardo Gómez (14.), Astengo (88.)

Újabb chilei helyzettel kezdődött a második játékrész, de Luis Jiménez ezt is elszórakozta, és ennek meglett a böjtje. Az 54. percben ugyanis Álvaro Pereira harcolt meg Islával a 16-oson belül, a labda Luis Suárezhez került, aki kivitte azt a bal szélre néhány csel közben, majd középre gurított, ahol a teljesen üresen álló Álvaro Pereira hat méterről a kapu közepébe lőtt. 1–0.

A kitámadó Chilét Luis Suárez kényszeríthette volna térdre, de öt méterről inkább a kapusba püfölte a labdát; ehelyett egyenlítettek a vörös mezesek: a csereként beállt Jorge Valdivia ugratta ki remekül a bal szélen robogó Beausejourt, aki okosan visszafelé gurította a labdát középre, az érkező Alexis Sánchez pedig 9 méterről a kapu bal oldalába lőtt: 1–1.

Valdivia több pontos passzal vétette észre magát, egy alkalommal pedig úgy büntette a szabadrúgásához túl közel álló Alvaro Gonzálezt, hogy oda rúgta neki a labdát, ahol pedig csak simogatni illene férfiembert...

Alexis Sánchez beadása után Luis Juménez fejesénél, majd a 82. percben Isla lövésénél nagyot tornázott Fernando Muslera, a csereként pályára lépő Esteban Paredes pedig nem sokkal lőtt mellé egy húszméteres szabadrúgást.

A slusszpoént mégis Uruguay mondhatta volna ki, ám Forlán előreívelését az előrehúzódó, közel kétméteres védő, Coates a bal kapufa mellé fejelte.

A végig mozgalmas, rengeteg gólhelyzetet hozó találkozón végül döntetlen született, de a chileiek közelebb álltak a győzelemhez, a lécre pattant labda mellett csak Luis Jiménez egymaga három gólt szerezhetett volna, ha picit higgadtabb.

A ziccereivel igen bőkezűen bánó, egy védelmi zárlat miatt gólt kapó Chile a megszerzett egy ponttal fél lábbal már a legjobb nyolc között érezheti magát, de ha megtanulják értékesíteni helyzeteiket Vidalék, finálét játszhatnak. A kétpontos Uruguay az utolsó fordulóban Mexikóval találkozik.

A csoport másik találkozóján Peru legyőzte a mexikói csikócsapatot egy góllal.

COPA AMÉRICA, C-CSOPORT
Uruguay–Chile 1–1 (0–0)
Mendoza, Malvinas Argentinas-stadion, 25 ezer néző. Vezette: Carlos Amarilla (paraguayi)
Uruguay: Muslera – Maxi Pereira (Lodeiro, 78.), Lugano, Coates, Martín Cáceres – Diego Pérez, Arévalo Ríos (Eguren, 85.), Álvaro Pereira – Cavani (Alvaro González, 46.), Forlán, Luis Suárez
Chile: Claudio Bravo – Pablo Contreras, Ponce, Jara (Jorge Valdivia, 60.) – Isla, Medel, Vidal, Luis Jiménez – Beausejour (Carlos Carmona, 74.), Suazo (Esteban Paredes, 74.), Alexis Sánchez

Gólszerző: Álvaro Pereira (54.) ill. Alexis Sánchez (64.)

Sárga lap: Álvaro Pereira (12.), Luis Suárez (38.), Martín Cáceres(48.), Alvaro González (83.), Coates (87.) ill. Pablo Contreras (24.), Jara (36.), Alexis Sánchez (58.), Vidal (70.)

A TALÁLKOZÓ ÖSSZEFOGLALÓJA

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Chile 2 1 1 3–2 +14
2. Peru2112–1+14
3. Uruguay
222–2 02
4. Mexikó 2 2 1–3 -20

A csoportok első két helyezettje mellett a két legjobb harmadik került a negyeddöntőbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik