Dél-Korea a 120. percben egyenlített, majd kihagyta az összes 11-est

Vágólapra másolva!
2011.01.25. 17:08
Japán válogatottja 2–2 után tizenegyesekkel 3–0-s győzelmet aratott Dél-Korea felett a katari labdarúgó Ázsia-kupa első elődöntőjében. A japánok történetük során negyedszer jutottak be a kontinenstorna fináléjába – ha eddigi döntőikhez hasonlóan a mostanit is megnyerik, első csapatként negyedszer lehetnek aranyérmesek.

Pokoli küzdelem után végül a kék mezes japánok küzdötték ki a sikert (Fotó: Reuters)
Pokoli küzdelem után végül a kék mezes japánok küzdötték ki a sikert (Fotó: Reuters)
Pokoli küzdelem után végül a kék mezes japánok küzdötték ki a sikert (Fotó: Reuters)
Pokoli küzdelem után végül a kék mezes japánok küzdötték ki a sikert (Fotó: Reuters)
Pokoli küzdelem után végül a kék mezes japánok küzdötték ki a sikert (Fotó: Reuters)

Az Ázsia-kupa első elődöntője egyben az egyik legnagyobb kontinentális presztízscsata is volt: a háromszoros győztes Japán ősi ellenfelével, a kétszeres aranyérmes, de 1960 óta a végső győzelemre képtelen Dél-Koreával mérkőzött meg az al-Garafa Stadionban.

A jó iramú és szórakoztató első félidőben a japánok korán vezetést szerezhettek volna, de Ivamasza mellébólintotta Endo beadását a 3. percben, majd négy perccel később ugyanő ismét a kapu mellé fejelt. A koreaiak a 16. percben Ki Szung Jong kapu felé nyesett szabadrúgásával veszélyeztettek, de Kavasimának sikerült kipiszkálnia a labdát. Egy perccel később centik választották el Japánt a góltól: egy szép akciót követően Nagatomo adott a kapu elé, Okazaki fejesét Dzsung Szung Rjong a kapufára ütötte, majd valahogy nagy nehézségek árán mentett.

A japánok előtt adódtak a jobb lehetőségek, ehhez képest Dél-Korea szerzett előnyt: egy hosszú labdára Pak Dzsi Szung és Konno rajtolt, a Manchester United légiósa esett, a játékvezető lökés miatt tizenegyest ítélt. Ki Szung Jong magabiztosan a kapu jobb oldalába lőtte a büntetőt – 0–1.

A japán ellencsapásra a 36. percig kellett várni, egy szép, bal oldali japán akció futott a pályán: Honda Keiszuke tökéletes ütemben passzolt Nagatomóhoz, a szélsőhátvéd középre adott, Maeda Rjoicsi pedig a kapuba talált – 1–1.

A félidő előtt még Maeda kihagyott egy ziccert, így döntetlenről folytathatták a csapatok. Nagy iramban: a dél-koreaiak Ku Dzsa Csol révén rontottak helyzetet, Pak Dzsi Szung kapu fölé fejelt egy beadást, majd a 72. percben Li Jong Re szabadrúgását „nézte mellé” Kavasima, aki mellesleg abszolút tehetetlen volt már. Gól nem esett, jöhetett a hosszabbítás.

A patthelyzetet ezúttal a japánok törték meg, a 97. percben, miután a játékvezető tizenegyest ítélt egy Okazaki ellen elkövetett – de könnyen lehet, hogy a tizenhatoson kívül történt – szabálytalanság után. Honda büntetőjét Dzsung Szung Rjong kivédte, de a kipattanóra a télen a Bundesligába szerződött Hoszogai Hadzsime már a hálóba küldte – 2–1.

A dél-koreaiakat láthatóan megzavarta a kapott gól, és csak a szerencsének köszönhették, hogy nem kaptak még egyet a hosszabbítás első félidejében, Nagatomo beadása a kapufáról perdült ki.

A japánok egészen a 120. percig döntőben érezhették magukat, amikor Dél-Korea megkapta az utolsó lehetőséget, és élt is vele. Egy bal oldalról beívelt szabadrúgást követően Kim Sin Vuk lefejelte a labdát, a hatalmas kavarodás után Hvang Dzse Von találta meg azt, és éles, ballábas lövést küldött a bal alsóba – 2–2 az utolsó pillanatban!

A tizenegyespárbajnak a dél-koreaiak nagy lélektani előnnyel vághattak neki, ehhez képest ők voltak az elsők, akik hibáztak, az első és a második párban is – Ku Dzsa Csol és Li Jong Re lövését is védte Kavasima Eidzsi! A harmadik párban egyik kísérletezőnek sem sikerült eltalálnia a kaput (egy fölé, egy mellé, mindkettő borzasztó lövés), így Konno Jaszujuki a fináléba lőhette Japánt. Meg is tette – a „kék szamurájok” az utolsó pillanatban kapott egyenlítő góllal ráhozták a szívbajt a drukkereikre, de a tizenegyespárbajban kivívták a jogot arra, hogy negyedszer – 1992, 2000 és 2004 után – is megvívhassanak a kontinensbajnoki címért.

 A TIZENEGYESEK
 

ÜZBEGISZTÁN–AUSZTRÁLIA

Az első elődöntővel ellentétben nem hozott izgalmakat a második: Ausztrália kiütéses, 6–0-s győzelmet aratott Üzbegisztán felett, így Japánnal játszhat a fináléban.

Ausztrália rendkívül magabiztos játékkal menetelt a kontinenstorna döntőjébe: a „socceroos” már a 3. percben kihagyott egy ziccert Holman révén, és az 5. percre a vezetést is megszerezte: Harry Kewell lőtte ki a hosszút Dzsurajev mellett (0–1).

Az üzbégek kisebb lehetőségekig jutottak, majd kaptak még egyet a 34. percben: David Carney szabadrúgása után a labda Ognenovski elé pattant, Ázsia 2010-es legjobb játékosa pedig kegyetlenül a hálóba vágta azt (0–2).

Üzbegisztán elpuskázott két szépítési lehetőséget, majd három percen belül összeomlott a második játékrész derekán. Előbb egy gyors kontra után Matt McCay passza után Carney talált be, majd Bakajev megkapta második sárga lapját, így a pirosat is. Minden eldőlt, az ausztrálok kedvükre játszadoztak, és megszerezték a negyedik gólt is, a felfutó Brett Emerton révén (0–4). Ha még nem sújtotta volna elég csapás az üzbégeket, jött még kettő: a 82. percben McKay harmadik gólpasszát adta, Valeri fejezte be az akciót, egy perccel később pedig Kruse egy hatalmas potya góllal megszerezte a hatodikat is (0–6).

Ausztrália először került döntőbe az Ázsia-kupán – mindössze második nekifutásra, hisz csak 2006 óta tagja az AFC-nek.

LABDARÚGÓ ÁZSIA-KUPA
ELŐDÖNTŐ
Üzbegisztán–Ausztrália 0–6 (0–2)
G: Kewell 5., Ognenovski 34., Carney 65., Emerton 74., Valeri 82., Kruse 83.
K: Bakajev 68.
KORÁBBAN
Japán–Dél-Korea 2–2 (1–1, 1–1, 2–1), 11-esekkel 3–0
G: Maeda 36., Hoszogai 97., ill. Ki Szung Hjong 23. - 11-esből, Hvang Dzse Von 120.
A döntőben: Japán–Ausztrália
A 3. helyért: Dél-Korea–Üzbegisztán

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik