DAC: „Számomra a magyar és a szlovák továbbjutás lenne a legjobb”

DUDUCZ TIBORDUDUCZ TIBOR
Vágólapra másolva!
2018.12.24. 13:06
null
Világi Oszkár elégedett, hiszen nagyszerű évet zárt a DAC (Fotó: Török Attila)
Az emberek megtanulták feltétel nélkül szeretni a futballt, hiszen huszonöt év után ismét európai kupaszereplést, minden idők legjobb őszi szezonját produkálta a DAC – erről is beszélgettünk a klub tulajdonosával, Világi Oszkárral.

 

Kétezertizennyolcban rengeteg esemény történt a DAC-nál: ön mire emlékszik a legszívesebben?
– Sohasem felejtem el a Dinamo Tbiliszi elleni Európa-liga-selejtező visszavágóját. Az utolsó tíz percben két gólt szereztünk, megfordítottuk a meccs állását és továbbjutottunk. Emlékezetes marad a májusi rózsahegyi meccs is, amelyen huszonöt év után kiharcoltuk az Európa-liga-indulást. Felejthetetlen marad a hazaérkezésünk utáni ünneplés a szurkolókkal a stadion parkolójában. Természetesen itt van a Mol Aréna, ünnepélyesen átadtuk az akadémiát. Az idei fociév tele volt nagyszerű élményekkel, s bár természetesen akadtak kellemetlenek is, nem ezek voltak a jellemzőek. Mindent összevetve, nagyon jó évet zártunk, elégedett vagyok.

EB-SELEJTEZŐ: MAGYAR ÉS SZLOVÁK TOVÁBBJUTÁS?

Világi Oszkár számára nem közömbös a magyar és a szlovák válogatott rivalizálása az Európa-bajnoki selejtezőben.


„Számomra az lenne a legjobb, ha e két válogatott jutna tovább a csoportból, hiszen mindkét keretben van DAC-játékos. A nemzeti csapatok kapcsán is izgalmas év vár ránk. A márciusi szlovák–magyar meccs fociünnep lehet, hiszen két kiegyensúlyozott együttes csap össze. A futballt élvezni kell, és örülni neki. Fontos, hogy ne megossza, hanem összehozza az embereket.”

Parádésan sikerült a csapat őszi szezonja, a bajnoki tabellán a második helyen áll, több rekordot döntött meg. Érezte már a nyári hónapokban is, hogy remek ősz vár a klubra?
– A csapat már a tavasszal is ragyogóan teljesített. A rájátszásban a legeredményesebb volt, végül bronzérmet szerzett. Nagyon jó hír, hogy az edzőváltás, amikor is Marco Rossi helyére Peter Hyballa érkezett, nem törte meg a csapatot, sőt, még hozzá is adott. A gárda még dinamikusabb, még gólra éhesebb, gyorsabb és technikásabb focit játszik. Együttesünk az ősszel beérett. Ennek tudható be, hogy ma ott tartunk, ahol, az őszi szezon végén másodikok vagyunk. Összefoglalva: az egész év az építkezés jegyében telt el, a téli felkészülés Marco Rossival nagyon jól sikerült, akárcsak a nyári. Peter Hyballának is köszönhetően fizikailag és mentálisan is erősödtek a játékosok. Megemlíthetjük Kalmár Zsoltot, aki egyre inkább vezéregyéniséggé válik. Ez ugyanígy elmondható az U21-es szlovák válogatott Christián Hercről, aki fiatal kora ellenére nagy terhet vett magára. És sorolhatnám a többi játékost is. Úgy érzem, ez a sok fiatal srác csapatként kovácsolódott össze – az ifjú játékosok felnőtt személyiségek lettek. Kezelni tudták az óriási nyomást, amit a nézők helyeztek rájuk, tétmeccseken tudtak higgadtan futballozni.



Egységben az erő: a dunaszerdahelyi együttes versenyben van a bajnoki címért, s ebben nagy szerepe van a szezon legjobbjának megválasztott Kalmár Zsoltnak (sállal) (Fotó: Tumbász Hédi)
Egységben az erő: a dunaszerdahelyi együttes versenyben van a bajnoki címért, s ebben nagy szerepe van a szezon legjobbjának megválasztott Kalmár Zsoltnak (sállal) (Fotó: Tumbász Hédi)

Az ősszel két olyan játékos is távozott a csapatból, akik az elmúlt években alappillérei voltak az együttesnek: a volt csapatkapitány Marin Ljubicic és a szlovák válogatott csatár, Erik Pacinda.
Ilyen hozadéka is volt az edzőcserének. Két olyan játékosról beszélünk, akik nem tudták magukban feldolgozni az új edző stílusát. Mindig is arra törekedtünk, hogy a legjobb formában lévő labdarúgóink játsszanak, és az adott pillanatban a legjobb DAC-formáció álljon ki a mérkőzésre. Nem egyénekben gondolkodunk, hanem csapatot alakítunk azért, hogy győzzünk. Néhányan ezt nehezebben viselték el. Ahelyett, hogy küzdöttek volna a helyükért, feladták a pozíciójukat. Távozásuk után a csapat nem gyengült meg, mentálisan és csapatszellem tekintetében is erősödött.

Említette már Kalmár Zsoltot. Hogyan értékeli a két Vida, Kristopher és Máté teljesítményét?
Mindketten sokat fejlődtek, sőt, szerintem a legtöbbet a csapatból Kristopher. Sok gólt rúgott, nagyon sok gólpassza is volt. Mentálisan is fejlődött, sokszor döntő találat fűződött a nevéhez. Máté pedig dolgos ember, végzi a munkáját, beilleszkedett a csapatba, s bevethető több poszton is. Márpedig ez nagyon jó tulajdonsága egy profi futballistának! Mindhárom magyarországi játékosnak megvan a maga feladata, amihez felnőttek. S ugyanígy említhetném a társaikat is. Nagyon fontos, hogy vannak olyan csereemberek, akik a pályára lépésükkel segítenek a csapatnak. Például Tretyjakov vagy Divkovic. Szóval, jó csapatunk van.

A remek idény után kapósak a dunaszerdahelyi labdarúgók. Állítólag a gólerős csatárt, Bayót a Galatasaray vinné.
Mindig felröppennek ilyen hírek, de konkrét tárgyalások nem zajlanak ebben az ügyben sem. Szerintem meg kellene várni a tavaszi szezon végét, és majd akkor beszélhetünk róla, ki marad s ki vált csapatot. Elvégre esélyünk van arra, hogy megszerezzük a bajnoki címet, és ezt nem szeretném feladni.

Másfél éve a Bundesligából igazoltak: Kalmár Zsolt a Lipcséből érkezett. Legutóbb viszont a Mönchengladbach játékosa lett Bénes László, de a DAC-ban és a Rába ETO akadémiáján nevelkedő nagy tehetség kevés játéklehetőséget kap a német klubban.
– Ha Bénes László csapatváltáson gondolkodna, szerintem más bajnokságokra fókuszálna, s most még nem szeretne visszatérni a szlovák küzdelmekbe. A megszerzése így jelenleg nincs is a tervek között.

A télen várható magyarországi játékosok érkezése?
A felnőttcsapatba nem, akadémiai szinten azonban igen. Több magyarországi fiatalt próbálunk áthozni, és már többen eldöntötték, hogy a DAC-ban folytatják.

Egy-egy DAC-fellépés nem pusztán egy meccs, hanem...
...családi programmá vált Dunaszerdahelyen a futball. Rengeteg hölgy és gyerek látogatja a meccseinket. Kicsit megváltozott a közönség összetétele. Természetesen ez a modern, kényelmesebb, biztonságos stadionnak is köszönhető. A hölgyek lettek a legnagyobb drukkereink, vérbeli szurkolóink, de a Mol Arénában minden összecsapás örömhangulat is egyben, függetlenül attól, hogy győz-e vagy veszít a csapat. Természetesen a győzelem után mindig nagyobb a boldogság. Együtt van a közönség a csapattal, ez érződik minden pillanatban. Az emberek megtanulták feltétel nélkül szeretni a futballt, és ez fantasztikus érzés.

– Február tizenhatodika nagy napja lesz a DAC-nak, ünnepélyesen átadják a befejezett Mol Arénát, és az éllovas Slovant fogadják.
– Óriási meccs egy nagy napon. Már most készülünk rá, megvan a forgatókönyv is... A meccs eredményét azonban még nem tudjuk.

– Már kiírta a prémium összegét a bajnoki címért?
– Van egy belső prémiumrendszerünk, amelyben minden szerepel. Szerintem a játékosoknak nem a prémium a fő céljuk, hanem az adott lehetőség megragadása. A Slovannal nagy harcot vívunk. A pozsonyi csapatnak új stadionja lesz, százéves évfordulót ünnepel a klub, számára presztízskérdés lesz a győzelem. Én pedig azt mondom, mindez még nem jelenti azt, hogy a Slovannak kell a bajnoknak lennie.

– Mivel lenne elégedett kétezertizenkilenc végén?
– Ha azt mondhatnánk, hogy legalább olyan jó, ha nem jobb év van mögöttünk, mint az idei volt. Erősebbek lettünk, és Európa-liga-mérkőzéseket játszottunk. Remek lenne, ha rendszeresen telt ház előtt futballozna a csapat. Jelenleg 7517 az átlagnézőszám, ami a legmagasabb Szlovákiában. Februártól 12 700 fős lesz a stadion befogatóképessége. Az arénában legyen telt ház, minden széket foglaljon el a szurkoló, igazi fociünnep legyen a stadionunkban! Szeretnék sok örömteli pillanatot megélni az új arénában, jó játékkal győzni és rendszeresen látni a több mint tízezer szurkoló örömét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik