Erről még Sócrates sem álmodott: a világ tetején a Corinthians!

Vágólapra másolva!
2012.12.16. 11:20
null
Jorge Henrique beadását blokkolja Ashley Cole (Fotók: Action Images)
December 6. és 16. között Japánban rendezték meg kilencedik alkalommal a labdarúgó klubvilágbajnokságot, amelyen a különböző kontinensek legrangosabb kupasorozatát megnyerő klubcsapatok vettek részt. A viadal döntőjét a két legnagyobb esélyes, az európai Bajnokok Ligája-győztes Chelsea és a Libertadores-kupát megnyerő Corinthians vívta – végül egyetlen góllal a brazilok diadalmaskodtak az angolok fölött.

Ahogyan az várható volt, Dél-Amerika és Európa bajnoka, azaz a brazil Corinthians és az angol Chelsea találkozott egymással a 2012-es klubvilágbajnokság fináléjában. A brazil klubnak természetesen az európaiakkal szembeni örökös kisebbségi érzésük miatt volt fontos a siker, no és azért, mert így szerettek volna megemlékezni az egy évvel ezelőtt elhunyt zseniről, a klublegenda Sócratesről. A londoniak nagy generációja szintén szeretett volna még egy aranyat szerezni, menedzserük, a már harmadik Rafa Benítez pedig ezzel a trófeával szerette volna beljebb csempészni magát a „kékek" szurkolóinak szívébe.

Benítez egyénként már harmadik klub-vb-fináléján szerepelhetett (korábban a Liverpoollal és az Interrel is járt itt), beállítva argentin kollégája, Carlos Bianchi (még a sorozat elődjének megfelelő Világkupákon a Vélez Sársfielddel és a Boca Juniorsszal felállított) részvételi rekordját. A gólvonal-technika viszont először döntőzhetett a sorozatban, és először a 10. percben emlegettük, amikor Gary Cahill közeli lövését nagy bravúrral fogta a gólvonal előtt a Cor kapusa, Cássio.

A brazilok 30 ezer őket elkísérő szurkolójuk előtt ezt követően több szép támadást is vezettek, de Emerson kihagyta helyzeteit, egy alkalommal pedig – a darabos angol védők között nagyon élő Paolo Guerrero sokadik remek előkészítése után – a kapufát is eltalálta. De a Chelsea sem tétlenkedett, olyannyira nem, hogy az örömjáték közben Cássiónak két óriási bravúrt is be kellett mutatnia, előbb Fernando Torres, majd Victor Moses lövésénél.

Úgy tűnik, a szünetben eszükbe jutott a játékosoknak, hogy a győztes gárda ötmillió dollárt kap a FIFA-tól, így a második félidő bántó csontzenével kezdődött. Az 54. percben Eden Hazard szerezhetett volna gólt, de Cássio ismét megmutatta, hogy már nem a kapusposzt a brazil csapatok Achilles-sarka. Ahogyan az első játékrészben, az első angol ziccert követően ismét összerázódott a „Timao", de hiába a nagy fölény, ha ismét gondok adódtak a lövések irányzékával.

A 69. percben azonban két lépésről Paolo Guerrero már nem hibázott: igaz, sem őt, sem előtte a Paulinho, Danilo kettőst nem akadályozta meg egyetlen angol védő sem tevékenységében. A mérkőzés során már sokadszor, mondhatni, érett már a védelmi hibákat követő brazil találat.

Guerrero (elöl) győztes gólt szerzett, Cahill piros lapot kapott
Guerrero (elöl) győztes gólt szerzett, Cahill piros lapot kapott

Benítez erre beküldte titkos fegyverét, a brazil Oscart, majd a hajrára bevetette a jobbhátvéd César Azpilicuetát is... Később a támadáshoz azért jobban értő Marko Marínt is bevetette a spanyol mester, akivel tulajdonképpen honfitársai szúrtak ki a végén: előbb Fernando Torres hagyta ki sokadik ziccerét, majd a Cássión már túljutó Mata lövése a védők mellett a kapufán csattant.

Dél-Amerika bajnoka legyőzte tehát Európa aktuális uralkodóját, 2000 után újra diadalmaskodott a Cor.

Doktor Sócrates alighanem rágyújtott egy méretes szivarra a túlvilágon, és elővette legkedvesebb konyakját (hiszen végre a vén kontinens legjobbja ellen mutatták meg övéik, hogy felveszik a versenyt velünk) – Beníteznek sovány vigasz, hogy amikor nyert itt az Interrel pár éve, öt napra rá kirúgták.

CORINTHIANS–CHELSEA 1–0

KLUBVILÁGBAJNOKSÁG, 2012
DÖNTŐ
CORINTHIANS (brazil)CHELSEA (angol) 1–0
Jokohama, Nissan Stadion, 68 275 néző. Vezette: Cüneyt Cakir (török)
Corinthians: Cássio Alessandro, Paulo André, Chicao, Fábio Santos Ralf, Paulinho, Danilo Jorge Henrique, P. Guerrero (Juan Martínez, 86.), Émerson (Wallace, 90.). Vezetőedző: Tite
A kispadon: Júlio César (k.), D. Fernandes (k.), A. Polga, Guilherme Andrade, Felipe Monteiro, Douglas, Willian Arao, Edenilson, Giovanni, Romarinho
Chelsea: Cech – B. Ivanovics (Azpilicueta, 83.), D. Luiz, Cahill, A. Cole – Ramires, Lampard – Moses (Oscar, 73.), Hazard (Marin, 86.), Mata – F. Torres. Menedzser: Rafa Benítez
A kispadon: Turnbull (k.), Hilário (k.), P. Ferreira, Terry, Bertrand, Mikel, Saville, Sturridge
Gólszerző: P. Guerrero (69.)
Kiállítva: Cahill (90.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik