CONIFA: meccslabdáról bukta el a kisdöntőt Székelyföld

Vágólapra másolva!
2018.06.09. 18:54
null
A magyar szurkolók a bronzmérkőzésen is remek hangulatot teremtettek
Padánia tizenegyesrúgások után győzte le 5–4-re a mérkőzésen sokkal aktívabb Székelyföldet, így az ezúttal is népes magyar szurkolótábor által biztatott aranysárga-kékek negyedikként zárták a CONIFA labdarúgó-világbajnokságot.

 

 

A kétszeres CONIFA Európa-bajnokkal csapott össze szombat délután az Enfield Town II. Erzsébet királynőről elnevezett stadionjában Székelyföld válogatottja. Az Enfielden egyébként büszkén hirdetik: övék az első olyan csapat Nagy-Britanniában, amely kizárólag a szurkolók tulajdonában van.
Az Eb-bronzérmes székelyek tavaly az észak-ciprusi kontinenstornán 1–1-et játszottak az észak-olaszokkal, akiktől a londoni vb utolsó csoportmérkőzésén 3–1-re kikaptak – volt tehát, amiért törleszteni Ilyés Róbert ezer sebből vérző csapatának. A torna tizedik, utolsó napján hatodik mérkőzésére készülő együttesből többen húzódással, kisebb sérüléssel bajlódtak, négyüket – köztük a Fülöp testvéreket, Istvánt és Lorándot – nem is nevezték a találkozóra.

Aki nem ismerné az előzményeket: az elődöntőben Padánia 3–2-re, Székelyföld 4–2-re kapott ki, előbbi Észak-Ciprustól, utóbbi Kárpátaljától, így az előzetesen döntőbe várt, két csalódott csapat mérkőzött meg a padániai himnusz gyanánt szolgáló olasz popszám, valamint az 1921-be íródott Székely himnusz felcsendülése után.

Túlzás lenne azt állítani, hogy középkezdés után egymásnak estek a felek, ám fertályóra után kettővel is vezethetett volna Székelyföld: előbb Szőcs László emelt fölé a kapussal szemben, majd Bajkó Barna léc alá tartó fejesét tornázta ki nagy bravúrral az olasz hálóőr.

Később a túloldalon a Békéscsaba kapusának, Somogyi Pálnak is akadt dolga, ám a fiatal kapus több ízben is bravúrral védett, a 65-szörös litván válogatott Marius Stankevicius sem tudott túljárni az eszén. A félidő hajrájában előbb Bajkó csúsztatott mellé, majd a Puskás Akadémián nevelkedett Magyari Szilárd is centikkel tévesztette el a célt – a sok helyzet ellenére gól nélküli döntetlennel vonultak pihenni a felek.

Padánia a második játékrészben különösebben nem erőltette a támadójátékot, védelme pedig csupán kétszer ingott meg: Szőcs hatról lőtt mellé, Györgyi Arthur tizennyolcról fölé. Az idő teltével egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy Padánia tizenegyesekre játszik – a CONIFA-vb-n egyébként nincs hosszabbítás.

A magyar szurkolóknak köszönhetően a piros-fehér-zöld füstbe burkolózó pályán az olaszok alaposan besárgultak, ám ez a tényeken mit sem változtatott, maradt a null-null, büntetők következtek. Ami egyébként nem sok jót sejtetett, hiszen a torna során a székelyek két büntetőt is kihagytak a rendes játékidőben, Padánia és Kárpátalja ellen.

Székely részről Csizmadia Csaba, Csűrös Attila, Hodgyai László és Györgyi Arthur is betalált, ám miután Somogyi kivédett egy olasz tizenegyest, Szőcs László a világbajnoki dobogó harmadik fokára lőhette volna Székelyföldet. A székelyudvarhelyi futsalos viszont hibázott, s egy körrel később Csiszér lába is megremegett – Székelyföld negyedik lett a CONIFA labdarúgó-világbajnokságon, ám így is kvalifikálta magát a jövő évi, nizzai Eb-re.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik