Brazília: doppingbomba – a Real legendája is tiltott szert használt?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.11. 09:55
null
Roberto Carlos doppinggyanúba keveredett (Fotó: AFP)
Egy, a német ARD televízió megbízásából készült oknyomozás végeredményeként dokumentumfilm készült a brazil sport árnyoldaláról, a doppingolásról – amely szorosan kapcsolódik a futballválogatott 2002-es világbajnoki győzelméhez.

 

A 200 oldalas dosszié tartalmából végül egy dokumentumfilm is készült, amiben meghökkentő állítások hangzanak el – a nyomozás körbejárja a brazil sportot, és arra vetít rá, hogy az elképesztő sikerek mögött egy orvos, Júlio César Alves áll, aki állítása szerint folyamatosan teljesítménynövelő-szerekkel látta (és látja el) a brazil csillagokat. Két klasszist is kezelt, akik ott voltak a 2002-ben világbajnokságot nyerő futballválogatottban!

A híres újságíró, Hajo Seppelt által vezetett nyomozásban a titkosszolgálat is segédkezett: beépített emberek doppingszer vételi szándékával felkeresték Alves doktort, a hosszas beszélgetés folyamán pedig konkrét név is elhangzik – Roberto Carlosról, a Real Madrid háromszoros BL-győztes brazil világbajnokáról van szó! Mint Alves elmondta, a védő tinédzserkora óta járt hozzá.

Roberto Carlos combja (Fotó: imgur.com)
Roberto Carlos combja (Fotó: imgur.com)

„Roberto Carlost is kezeltem. Tudják, a válogatott labdarúgót. Alig múlt 15 éves, amikor először jött hozzám. Vékony, nyurga srác volt, el volt keseredve. »Fejlesztettem« a combjait. Nekem köszönheti azokat a combokat.”

Alves egyik páciense megerősítette, hogy 2002 júliusában látta Carlost az orvossal tanácskozni.

Dr. Alves elmondása szerint mind a mai napig rengeteg sportoló jár hozzá teljesítményfokozóért – mint sorolta, „segédkezik” például spanyol, belga és német kerékpárosoknak, de a világ minden tájáról, így Európából is számos labdarúgó keresi őt fel.

Az orvost később megkérték, állításait ismételje meg az ARD dokumentumfilmjében is, ám a szakember ezt megtagadta, igaz, 2002 októberében, néhány hónappal a selecao vb-győzelme után Alves az ESPN egyik műsorában nyíltan kijelentette, hogy az aranyat nyerő gárdából két sztárt is kezelt. Ezt követően 2013 júliusában állt ismét kamerák elé, ekkor arról mesélt, hogy a 2014-es, brazíliai vébé előtt több hazai játékos is felkereste, és a tanácsát kérte az esemény előtt.

A „Szigorúan titkos dopping – a brazilok piszkos játéka” című alkotásban Eliane Pereira egykori brazil atléta, arcát nyíltan vállalva elismerte, 17 éves kora óta kezelte őt és látta el doppingszerekkel dr. Alves.

A dokumentumokban a további tanúk állítása mellett olvasható továbbá, miszerint Alves kijelentette, közvetlenül a 2016-os riói olimpia előtt Piracicabán, Sao Paulo közelében például 25 sportolóval találkozott.

Az ARD és a film készítői többször is megkeresték Roberto Carlost, reagáljon a vádakra. A védő sokáig hallgatott, ám most nyílt levélben tagadta az állításokat.

„Határozottan tagadom az ARD által felvázoltakat, és kijelentem, sosem támaszkodtam olyan szerekre, amik előnyt kovácsoltak számomra a társaimmal vagy az ellenfeleimmel szemben.”

Roberto Carlos (Fotóösszeállítás: origo.hu)
Roberto Carlos (Fotóösszeállítás: origo.hu)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik