Brazil focisuli a dél-amerikai rangadón

Vágólapra másolva!
2009.10.07. 18:47
null
Az uruguayi gólszerzőt, Urretavizcayát a brazil Dougles előzi meg (Fotó: Reuters)
Címkék
Az Egyiptomban zajló U20-as labdarúgó-világbajnokságon Brazília és az Egyesült Arab Emírségek csapata is ott van már a nyolc között, miután a nyolcaddöntőben jobbnak bizonyultak riválisaiknál, előbbiek Uruguaynál, utóbbiak Venezuelánál. A brazilok ellenfele a negyeddöntőben a Németország–Nigéria párharc továbbjutója lesz, az ázsiaiak Costa Ricával találkoznak.

A kezdés után gyorsan kiderült, hogy a brazil és az uruguayi válogatott még véletlenül sincs egy súlycsoportban. Előbbiek ugyanis kedvükre vezethették támadásaikat és bizony a játék színezésére is futotta az erejükből. A mezőnyfölény a 22. percben érett góllá, akkor Kardec volt eredményes (1–0).

Két perc telt el, ismét gólt ünnepelhettek a brazilok: egy jobb oldali akciót megkerülős csel, majd lapos centerezés követett, középen az érkező Teixeirának nem okozott gondot hat méterről a kapuba belsőznie a védők között elsuhanó, így hozzá akadálytalanul megérkező labdát (20). Utóbbi gólszerző a 31. percben azonban már igazi brazilos mestermunkát mutatott be: a jobb szélről indulva betört a tizenhatoson belülre, megcsinálta a visszacselt, majd ballal eltekerte a labdát a hosszú felsőbe (30). Igazi ínyenceknek való találat volt.

Négy perccel később egy talált góllal szépített Uruguay (31), de feladatuk változatlanul az maradt, hogy asszisztáljanak a lendületes, korszerű brazil focisulihoz, amely nem nélkülözte a dél-amerikai iskola sajátosságait sem: a cseleket, a megindulásokat, a súlypontáthelyezéseket, a kicsiben való játékot. A második felvonásban biztos vezetésük tudatában a brazilok koncentrációja kicsit alábbhagyott, így csak helyzetekig jutottak, azokat viszont futószalagon, gyakorlatilag kedvük szerint gyártották, de azért a brazil kapusnak, Rafaelnek is akadt dolga. Uruguay a hajrában kapott egy esélyt, hogy az utolsó percekre izgalmat hozzon magának és ellenfelének, de Hernández büntetőt rontott.

Brazília negyedik vb-mérkőzése közül a harmadikat nyerte meg, gólkülönbsége az igen imponáló 122, a negyeddöntőben azonban az eddigieknél jóval keményebb

VENEZUELAEGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEK

Nem sokáig vacakoltak a másik délutáni nyolcaddöntőben sem gól nélkül a felek, hiszen Venezuela már a 12. percben előnyhöz jutott a „magyar" csoportból továbbjutó Egyesült Arab Emírségek ellen. Bár ehhez utóbbiak legalább (ön)gólpasszt érően járultak hozzá. A dél-amerikaiak egy védelmi könnyelműségből indították azt az akciót, amelynek végén a középre kipattanó labdát közelről Rondon kotorta be a kapuba (10).

A vezetésnek azonban nem nagyon örülhettek, az arabok hét perc elteltével a jobb oldalról végezhettek el szabadrúgást, a betekert labdát a gólvonaltól hat méterre felugró Ahmed csúsztatta a kapuba (11). Kiegyenlített volt a találkozó, igazából egyik csapat sem tudott a másikkal szemben döntő fölényt kiharcolni magának. Ellentétben a brazilok összecsapásával a színvonal kevésbé verdeste az egeket, viszont az iram remek volt és a küzdelem fizikai részéből is sokat mutattak a csapatok.

A találkozón igencsak érett a hosszabbítás, de a venezuelaiak voltak olyan sportszerűek, hogy gólt érően adták vissza a védelmi hibát. A dél-amerikaiak jobbhátvédje cselezte el magát, az erőszakosan labdát szerző rivális pedig a kapu elé passzolt, ahol Khalil estében, kicsit szerencsés gólt szerzett (12). Az arabok ellenfele a negyeddöntőben Costa Rica együttese lesz.

EGYIPTOM, U20-AS VB 
NYOLCADDÖNTŐ
Brazília–Uruguay 3–1 (Kardec 22., Teixeira 24., 31., ill. Urretavizcaya 35.)
Venezuela–Egyesült Arab Emírségek 1–2 (Rondon 12., ill. Ahmed 19., Khalil 83.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik