BL: hat ország klubjai ellensorozatot szerveznének

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.14. 12:16
null
Celtic–Ajax meccs is lehet a forradalmi ligában (Fotó: Action Images, archív)
Hat északnyugat-európai ország klubjai tárgyalnak arról, hogy közös futballbajnokságot alapítanak, amely az UEFA és hazájuk szövetségein kívül működne, s mintegy a Bajnokok Ligája riválisa lenne.

 

Hollandia, Belgium, Skócia, Svédország, Dánia és Norvégia élcsapatai közösen alapítanák meg az Atlantic League-et (Atlanti Liga), amely független lenne az UEFA-tól – erről Anders Horsholt, az FC Köbenhavn igazgatója beszélt.

A PSV korábbi elnöke, Harry van Raaij már több mint 15 éve felvetette az Atlantic League ötletét, mintegy válaszként az európai élcsapatokat tömörítő, 2000 és 2008 között létező G14-re, amely egykor szintén az UEFA-tól független profi liga megalapítását tervezte.

Peter Lawwell, a Celtic ügyvezetője februárban beszélt arról, hogy a 2018-ra átalakítandó, a topligák csapatainak kedvező BL-formátumra (a négy topliga 4-4 automatikus helyet kapna a főtáblán) jó válasz lehet egy külön bajnokság.

Anders Horsholt most több részletet is megosztott arról, mit tesznek majd, ha valóban átalakul a BL.

„Ha nem cselekszünk, Európa legnagyobb klubjai még inkább megszedik magukat, s nekünk semmi sem marad – mondta a sportvezető. – Még túl korai beszélni a lebonyolítási formáról, de nemzetközi sorozaté lesz a jövő.”

„Megértjük a nagy klubokat, ők is a saját érdekeiket tartják szem előtt. A külön ligát nem jókedvünkben találtuk ki, hanem azért, mert erre a lépésre kényszerítenek” – folytatta Horsholt.

Hozzátette, a kluboknak ehhez függetlenné kell válniuk saját nemzeti szövetségüktől, ezáltal az UEFA-tól is, azaz hazájuk bajnokságában sem szerepelnének. Ilyenre még nem volt példa az európai futballban ilyen magas szinten.

„El kell adnunk ezt a ligát a hazánkban, hogy mellénk álljanak a szponzorok, a játékosok itt akarjanak játszani, a tévéket és a közönséget is érdekelje, mert csak így lehet életképes. Ez a távoli jövő, de lehet, hogy megvalósul” – fogalmazott a dán klub igazgatója.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik