BL-diadala óta nem gálázott így a Marseille

Vágólapra másolva!
2010.03.27. 23:49
null
Az egykor a Bordeaux-t erősítő Souleymane Diawara szerezte a Marseille első gólját (Fotó: Reuters)
Továbbra sincs olyan csapat a francia labdarúgó Ligakupában, amely képes megvédeni címét. A szombat esti saint-denis-i fináléban a trófeát tavaly megnyerő Girondins Bordeaux gól nélküli első félidő után 3–1-es vereséget szenvedett az Olympique Marseille-től, amely 1993-as Bajnokok Ligája-diadala óta először nyert jelentős trófeát. Az egykor Bordeaux-ban profiskodó Souleymane Diawara és a Girondins-nél nevelkedő Mathieu Valbuena egyaránt betalált a címvédő kapujába.

A francia labdarúgás két legendás alakjának történelmi randevúját hozta a Ligakupa szombat esti döntője. A Girondins Bordeaux-t irányító Laurent Blanc és a marseille-i kispadon ülő Didier Deschamps először voltak egyszerre résztvevői hivatalos mérkőzésnek a Stade de France-ban azóta, hogy 1998-ban együtt elhódították ott a világbajnoki címet.

Blanc ama tizenkét évvel ezelőtti estén csak az ünneplésnek lehetett részese, mivel eltiltás miatt nem léphetett pályára. Ezúttal ott volt szokásos helyén a partvonal mellett, és játékosaival együtt még arra is ügyelt, hogy ugyanabban az öltözőben készüljenek, ahol tavaly, a Vannes ellen 4–0-ra megnyert finálé előtt. Nem jött be…

Kezdettől kemény belépők tarkították a játékot, így fordulhatott elő, hogy a 17. percben már 2–1-re vezetett a Bordeaux – a sárga lapokat illetően… Az első félidőben nem akadt sok helyzet, ami a két csapat idénybeli bajnoki mérkőzéseit tekintve (0–0, 1–1) nem volt meglepő.

Az első félidő két nagyobb gólszerzési lehetősége a Marseille előtt adódott, ám a veterán bordeaux-i kapus, Ulrich Ramé védte Hatem Ben Arfa (27.), majd Brandao (33.) lövését is.

A fordulás után sokáig továbbra is a mezőnyjáték dominált, ám a 61. percben megtört a jég: Lucho González szögletére Souleymane Diawara jó ütemben emelkedett fel, és 11 méterről egykori csapata kapujába fejelt. 1–0

AZ ELŐZŐ TÍZ ÉV GYŐZTESEI
2009: Bordeaux
2008: Paris SG
2007: Bordeaux
2006: Nancy
2005: Strasbourg
2004: Sochaux
2003: Monaco
2002: Bordeaux
2001: Lyon
2000: Gueugnon

Válaszul Gourcuff lőtt távolról, Mandanda kapus csak másodszorra tudta megkaparintani a labdát. A 67. percben aztán eldőlt a mérkőzés: Ben Arfa fennakadt a bordeaux-i védőkön, de még vissza tudta játszani a labdát a csereként beálló Mathieu Valbuenának, aki a léc alá bombázott. 2–0

A Deschamps által sokáig mellőzött Valbuena ezúttal is csak azt követően jutott játéklehetőséghez, hogy Mamadou Niang megsérült, ám pályára lépése döntőnek bizonyult. Az egykor az Anfield Roadon BL-mérkőzésen emlékezetes bombagólt lövő apró termetű szélső révén felgyorsult az OM játéka – és nem mellesleg Valbuena lőtte a kapu elé azt a szabadrúgást is a 77. percben, amelyből Chalmé a saját kapujába szerencsétlenkedte a labdát. 3–0

A hajrában Wendel szabadrúgásából Lamine Sané fejjel ugyan szépített (3–1), sőt Jaroslav Plasil eltalálta a kapufát, ettől függetlenül a serleg a Marseille vitrinjébe került.

A Ligakupát története során először megszerző OM legutóbb 1993-ban, a Bajnokok Ligája első kiírásának megnyerésekor vitt haza jelentős trófeát; a marseille-iek tizenhét évvel ezelőtti vezéregyénisége nem más volt, mint a mostani szakvezető – Didier Deschamps!

FRANCIA LIGAKUPA, DÖNTŐ 
OLYMPIQUE MARSEILLE–GIRONDINS BORDEAUX 3–1 (0–0)
Saint-Denis, Stade de France, 80 000 néző
V: Lannoy
MARSEILLE: Mandanda – Bonnart, S. Diawara, Mbia, Taiwo – Lucho González (Abriel, 74.), E. Cissé, Kaboré – Niang (Valbuena, 52.), Brandao, Ben Arfa (Heinze, 86.)
BORDEAUX: Ramé – Chalmé, Sané, Ciani, Trémoulinas – Fernando (Jussié, 66.), A. Diarra – Plasil, Gourcuff (Gouffran, 70.), Wendel – Samah (Cavenaghi, 66.)
Gólszerző: S. Diawara (61.), Valbuena (67.), Chalmé (77. – öngól), ill. Sané (84.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik