Bin Hammam mégsem száll szembe Blatterrel

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2011.05.29. 06:50
null
Bin Hammam még a szavazás előtt visszalépett (Fotó: Action Images – archív)
Visszavonta jelöltségét a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki posztjára a katari Mohamed Bin Hammam – közölte a sportdiplomata vasárnap hajnalban a blogján. A nap további történéseihez tartozik, hogy Joseph Blatter elnököt tisztázta, míg Hammamot ideiglenesen felfüggesztette vasárnap a FIFA etikai bizottsága.

A FIFA szerdán jelentette be, hogy megvesztegetés vádjával vizsgálatot indít Bin Hammam, valamint a szervezet alelnöke, a trinidadi Jack Warner ellen.

Ezt követően ugyanez a vád érte a FIFA jelenlegi elnökét, a svájci Sepp Blattert, aki az elnökválasztás másik jelöltje. A vádak miatt a három sportvezetőt a szervezet etikai bizottsága elé idézték. A meghallgatásokat vasárnapra tűzték ki.

Bin Hammam ártatlanságát hangsúlyozza. Internetes naplójában azt írta, hogy lesújtotta az alaptalan vád, ezért visszavonja jelöltségét.

Bin Hammam május 10-11-én a karibi térség futballvezetőivel, köztük Warnerrel találkozott, a vizsgálat pedig azt hivatott majd eldönteni, a katari sportvezető a szavazatokért cserébe megvesztegetett-e valakit.

A FIFA elnökének megválasztása szerdán Zürichben esedékes.

BLATTERT TISZTÁZTÁK, HAMMAMOT FELFÜGGESZTETTÉK

Joseph Blatter elnököt tisztázta, míg a szerdai tisztújító közgyűlés előtt három nappal az elnökjelöltségtől visszalépett Mohamed Bin Hammamot ideiglenesen felfüggesztette vasárnap a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) etikai bizottsága.

 

A testület Blatterre vonatkozó felmentő ítélete azt jelenti, hogy a terveknek megfelelően szerdán megtartják az elnökválasztást, amelyen Blatter immár egyedüli jelöltként indul, így vélhetően negyedszer is megkapja a küldöttektől a bizalmat.

Bin Hammam, az Ázsiai Labdarúgó-szövetség katari elnöke és Jack Warner FIFA-alelnök, egyúttal az Észak- és Közép-Amerikát, valamint a karibi térséget tömörítő konföderáció (CONCACAF) elnöke viszont teljes FIFA-vizsgálat elé néz, s annak lezárultáig az etikai bizottság felfüggesztette tagságukat.


Bin Hammam május 10-11-én a karibi térség futballvezetőivel, köztük a trinidadi Warnerrel találkozott, a vizsgálat pedig azt hivatott eldönteni, hogy a katari elnökjelölt szavazatokért cserébe megvesztegetett-e valakit. A vizsgálatot pénteken kiterjesztették Blatterre is, miután Bin Hammam az ellene indított eljárás után ezt kérte, mert – ahogy a sajtószolgálata fogalmazott – „egyesek elmondása szerint Blatter tudott bizonyos karibi vezetőknek állítólagosan átutalt pénzekről, de nem tett ellene semmit."

 

A két felfüggesztett sportvezető egyaránt tagadja, hogy bármi törvénybe ütköző dolgot tett volna.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik