Az UEFA szerint a Honvéd is érintett

NSO/MLSZ NSO/MLSZNSO/MLSZ NSO/MLSZ
Vágólapra másolva!
2009.11.25. 15:45
null
Az UEFA zéró toleranciát hirdet (Fotó: Action Images)
Címkék
Az UEFA közleménye alapján az Európai Labdarúgó-szövetség vizsgálatot indít a fél kontinensre kiterjedő bundabotrányba keveredő klubok, illetve mérkőzések ügyében, így a Fenerbahce–Budapest Honvéd Európa-liga-selejtezőt is megvizsgálja. Az UEFA egyébként öt érintett klubot már konkrétan meg is nevezett: a Honvéd köztük van, a Fenerbahce viszont nincs.
AZ UEFA HÉT MÉRKŐZÉST VIZSGÁL SAJÁT ELLENŐRZÉSÉBEN
Bienerth Gusztáv a Magyar Rádiónak azt mondta: az UEFA saját ellenőrzésében hét mérkőzést vizsgál, köztük a Honvéd törökországi meccsét.
Az európai bundabotrányt a múlt pénteken robbantotta ki a bochumi államügyészség, amely kilenc érintett országról, köztük Magyarországról tett bejelentést, és 13 NB I-es mérkőzésre terelődött rá a megvesztegetés gyanúja.
                                                        MTI

Mint ismert, szerdára székhelyére, a svájci Nyonba hívta annak a kilenc országnak a labdarúgó-szövetségét az UEFA, amelyek csapatai gyanúba keveredtek a nemzetközi fogadási botrányban.

Az Európai Labdarúgó-szövetség nemzetközi bűnügyként kezeli, Michel Platini UEFA-elnök megfogalmazásában a világ labdarúgására rendkívül veszélyes „rákos sejtburjánzásnak" fogja fel a történteket, hozzátéve: az elmúlt napokban a világsajtóban napvilágot látó híreket sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja. Ugyanakkor saját (tehát a bochumi államügyészség nyomozásától független) ellenőrzésének eredménye: több konkrét mérkőzés ügyében vizsgálatot rendel el, ezek egyike a július 29-én Isztambulban lejátszott Fenerbahce–Budapest Honvéd Európa-liga-selejtező, amellyel kapcsolatban a magyar klub is gyanúba került.

A Honvéd összeállítása a Fenerbahce elleni mérkőzésen: Németh G. – Vukmir, Debreceni, Botis, Pastva – Hrepka (Zsolnai, 53.), Macko, Benjamin, Hidi (Horváth Adrián, 63.), Hajdú (Moreira, 88.) – Abraham

 A FENERBAHCE–HONVÉD MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Az UEFA illetékesei – mint arról dr. Bienerth Gusztáv, az MLSZ nemzetközi igazgatója, a Nyonban tárgyaló magyar küldöttség egyik tagja tájékoztatta a Magyar Labdarúgó-szövetség honlapját – összefogást sürgetnek, és zéró toleranciát hirdetnek. Az MLSZ ebben maximálisan együttműködő partner.

Az UEFA hivatalos közleményében megnevezett öt klubot, amelyek az európai szövetség szerint érintettek a bundabotrányban. Köztük van a Budapest Honvéd is. Az UEFA a magyar csapat mellett az albán KF Tiranát és KS Vllazniát, valamint a lett FC Dinaburgot és a szlovén NK IB Ljubljanát nevezte meg.

A Honvéd egyébként nem sokkal korábban kiadott közleményében leszögezi: „A Budapest Honvédnak mint klubnak az egész bundaüggyel kapcsolatban semmilyen érintettsége nincs, és nem is lehet. Ez nem a hit, hanem a tények kérdése.”

A dokumentum a továbbiakban így fogalmaz: „A Budapest Honvéd tulajdonosi és vezetőségi köre mindig a lehető legszigorúbb erkölcsi követelményeknek megfelelően járt és jár el, és az ilyenfajta érintettség kizárt. Ugyanakkor minden klubnál – beleértve a Budapest Honvédot is – megfordulhattak olyan játékosok, akik önző anyagi érdekből hajlandók klubjukat, csapattársaikat, szurkolóikat elárulni. Ha ilyen ember ellen bizonyítékot találunk, mi is és a Magyar Labdarúgó Szövetség is a lehető leghatékonyabban fog ellene eljárni. Ezt ígérjük. Amíg viszont ilyen bizonyítékok nem állnak rendelkezésünkre, semmi értelme a spekulációnak, az önvádaskodásnak.”

Az európai szövetség főtitkára, Gianni Infantino közleményben tudatta, hogy az eredetileg felvetődő 40 érintett mérkőzésből szerdán csak hetet (táblázatunkban) vizsgál meg részletesebben az UEFA.

Kiderült továbbá, hogy a szövetség három játékvezető érintettségét is vizsgálja, valamint egy másik UEFA-hoz közeli személlyel szemben is nyomozás indult. A közlemény cáfolja, hogy az UEFA tagjai érintettek lennének a bundabotrányban.

Az UEFA kijelentette, hogy szeretne együttműködni a német hatóságokkal, és a német rendőrségtől már bekérte a bundabotránnyal kapcsolatos nyomozati információkat.

RÉSZLETEKET MÉG A SZÖVETSÉGEK SEM TUDNAK

Úgy tűnik, az UEFA nem enged betekintést nyerni a "lapjaiba", legalábbis addig, míg nem kapja meg a teljes nyomozati anyagot Bochumból.  A megbeszélésről Alfred Ludwig, az Osztrák Labdarúgó-szövetség főtitkára ugyanis nyilatkozott a Laola1.at oldalnak:

„Az UEFA részleteket egyelőre velünk sem közölt, viszont minden érintett szövetség gyorsított eljárást kért a bochumi ügyészségtől" - mondta.

AZ EDDIG NYILVÁNOSSÁGRA HOZOTT HÉT MÉRKŐZÉS
Bajnokok Ligája, 2. selejtezőkör (2009.07.21): Stabaek IF–KF Tirana 4–0
Európa-liga, 2. selejtezőkör (2009.07.16): Bnei-Jehuda Tel-Aviv FC–FC Dinaburg 4–0
Európa-liga, 2. selejtezőkör (2009.07.23): FC Dinaburg–Bnei-Jehuda Tel-Aviv FC 0–1
Európa-liga, 2. selejtezőkör (2009.07.23): KS Vllaznia–SK Rapid Wien 0–3
Európa-liga, 2. selejtezőkör (2009.07.16): SK Rapid Wien–KS Vllaznia 5–0
Európa-liga, 3. selejtezőkör (2009.08.06): NK IB Ljubljana–Metalurg Doneck 0–3
Európa-liga, 3. selejtezőkör (2009.07.30): Fenerbahce–Budapest Honvéd FC 5–1

AZ UEFA „HÉT PONTJA” A MEGBESZÉLÉSRŐL

1. Az UEFA és a nemzeti szövetségek szervezett bűnözéssel állnak szemben, így a sportbíróságok hatáskörén túlmutatnak az esetek. A szövetségek köszönetet mondanak az állami hatóságoknak a kemény fellépésért.

2. Mind az UEFA, mind az érintett nemzeti szövetségek felveszik a kapcsolatot hazájuk hatósági szerveivel az ügyekkel kapcsolatban.

3. Az UEFA hivatalosan kikéri az ügyek aktáit a bochumi ügyészségtől, ez néhány hetet igénybe vehet.

4. Amíg nem kapja meg az UEFA a nyomozati anyagot, minden, az üggyel kapcsolatban megjelent információ spekulációnak számít.

5. Mind az UEFA, mind a kilenc érintett szövetség várja azon játékosok jelentkezését, akik beszámolnak bármilyen, a meccsekkel kapcsolatos korrupcióról, vesztegetésről vagy bundáról az európai szövetségnek.

6. Az UEFA és a nemzeti szövetségek kemény fellépést ígérnek, az európai szövetség koordinációs és egyéb segítséget is felajánl minden procedúrához.

7. Az UEFA és az érintett szövetségek mindent megtesznek, hogy a labdarúgást fenyegető veszélyt elhárítsák, tekintet nélkül arra, hogy a szabálytalanságokat játékos, játékvezető, klubvezető vagy bárki más követte el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik