Az UEFA kész a történelmi visszafogadásra, de...

Vágólapra másolva!
2011.10.17. 20:54
null
Geoffroy Serey Die, a Sion támadója egy kihagyott helyzet után (Fotó: Action Images)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Vaud kanton bíróságának kérésére hétfőn ismertette azokat a lehetőségeket, amelyeket alkalmasnak tart az Európa-ligából kizárt svájci futballklub, a Sion visszavételére. Az UEFA hangsúlyozta: ezek a lehetőségek csak akkor lépnek életbe, ha a svájci klub elfogadja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kizárólagos illetékességét, és a CAS számára kedvező döntést hoz kizárása ügyében.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, a Siont kizárták az Európa-liga idei kiírásából, mert az UEFA szerint jogosulatlanul játszatott hat futballistát. A Vanczák Vilmost is foglalkoztató klub helyett a skót Celtic került a sorozatba, a Sion azonban nem törődött bele az ítéletbe, fellebbezett a döntés ellen, és miután az UEFA nem változtatta meg álláspontját, polgári bírósághoz fordult.

A következő lépésben a svájci Vaud kanton bírósága a Sionnak adott igazat, és kötelezte az UEFA-t, hogy helyezze vissza az Európa-liga csoportkörébe az együttest, máskülönben mindaddig, amíg ellenszegül az intézkedésnek, naponta 1000 svájci frank büntetést köteles fizetni.

Az UEFA ezt követően ismét arra kérte a Siont, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) előtt rendezze ügyét, ezzel együtt hétfőn eleget tett a polgári bíróság kérésének, és ismertette, milyen lehetőségeket lát a svájci klub – fogalmazhatunk így: történelmi – visszafogadására.

Az első lehetőség: törlik az I-csoport eddigi összes eredményét – ide került volna a Sion, ha nem zárják ki –, a kvartettet kiegészítik a svájci csapattal, és az UEFA-kupa korábbi csoportkörének mintájára rendeznek körmérkőzést. Vagyis: minden csapat csak egyszer találkozik a többivel (hazai pályán vagy idegenben), ez esetben november 24. és december 22. között lejátszható az összes mérkőzés.

A második lehetőség: maradnak az I-csoport eddig jegyzőkönyvezett eredményei, és a Sion így csatlakozik a négyeshez. A plusz nyolc mérkőzést november és február között rendezik meg, a teljes körmérkőzés után továbbjut az első két helyezett.

A harmadik lehetőség akkor kerülne előtérbe, ha későn születik meg a végső döntés a Sion visszavételéről. Ez esetben a Sion a legjobb 32 között csatlakozhatna a mezőnyhöz, de előtte kvalifikációs tornán kellene részt vennie – hogy mely csapatok ellen és milyen rendszerben, egyelőre nincs kidolgozva.

Bármelyik – akár a fentiektől eltérő, egyelőre részletesebben nem kidolgozott negyedik – megoldás megvalósulásának feltétele, hogy a Sion alávesse magát a CAS eljárásának; hogy a Sportdöntőbíróság számára kedvező állásfoglalást hozzon; és hogy a csoport többi klubja (Atlético Madrid, Rennes, Udinese, Celtic) rábólintson a döntésre.

Az UEFA aláhúzta: ha vissza is veszik a Siont, a skót Celtic – amelyet a svájci klub a pályán elért eredmények alapján kiejtett a selejtező utolsó fordulójában, ily módon versenyben maradását a Sion kizárásnak köszönhette – mindenképpen tagja marad a mezőnynek.

Mint ismert, a labdarúgást irányító nemzetközi szervezetek (FIFA, UEFA) nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy vitás esetekben a felek ne polgári bíróságtól, hanem kizárólag a nemzetközi Sportdöntőbíróságtól kérjenek jogorvoslatot. Ennek megfelelően a Sion hat, bírósághoz forduló játékosa – akik közül a korábbi Barca-játékos, Gabri, valamint a guineai válogatott Pascal Feindouno a legnevesebb – máris idézést kapott a svájci liga fegyelmi bizottságától.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik