Az örök dilemma: Argentína vagy Brazília? II.

Vágólapra másolva!
2011.07.01. 19:05
null
Neymar, Pato, Ganso és Robinho (balról jobbra), a négy brazil muskétás az aranyért jött (Fotó: Action Images)
Címkék
Magyar idő szerint július 2-án, hajnali fél háromkor Argentínában megkezdődik a 2011-es Copa América, a dél-amerikai labdarúgó-válogatottak kontinenstornája. Beharangozónk itt folytatódik.

 

B-csoport (folytatás – a cikk 1. részét ide kattintva találja meg)

VENEZUELA

A fogadóirodák réme Dél-Amerika egyik leggyengébb labdarúgó-válogatottja, a „Vinotinto". A világbajnokságokról ugyan rendre lemaradnak, de sokat fejlődtek mostanában, a legutóbbi Copán rendezőként továbbléptek csoportjukból.

Akad már komolyabb klubban edződő futballistájuk is, hiszen Nicolás Fedor a Getafe, Tomás Rincón a Hamburg, Yohandry Orozco a Wolfsburg, José Rondón a Málaga, Juan Arango a Mönchengladbach alkalmazottja. Ha most is továbbmennének, ki kellene hívni a területileg illetékes megyéspüspököt, hogy hitelesítse Vatikán számára a csodát...

BRAZÍLIA

Akár csak az örök riválisnál, itt is újra kellett gondolni a dolgokat a tavalyi világbajnokság után. A nemzeti gyászt követően az Európában ismeretlen Mano Menezes kapta a feladatot, hogy minden mérkőzésén győzzön – de szemkápráztató játékkal! – a válogatott.

A 2014-es hazai vb a cél, de a közvélemény garantáltan nem tűri a menet közbeni kudarcokat, még akkor sem, ha szokatlan módon egyáltalán nincs már világklasszisokkal zsúfolva a selecao. Persze pánikra nincs ok, hiszen kimeríthetetlen a brazil kincsesbánya, lásd a fiatal üstökösöket: a védelemben a Thiago Silva, David Luiz kettőst, a középpályán Gansót vagy a támadósorban Patót és Neymart.

Olyanok is szerepet kapnak most, akik 2014-ben jóval harmincon felül lesznek (Lúcio, Maicon, Luisao, Elano), miközben Menezes a közvélemény nyomásának is engedelmeskedve kisöpörte Dunga – a labdával kevésbé barátságos viszonyban lévő – kedvenceit a keretből. Kaká kihagyja a tornát, akárcsak a magára találó Ronaldinho.

Ott lesz viszont Robinho: most tőle várják, hogy szárnya alá vegye társait, és megszerezzék az aranyérmet.

C-CSOPORT
Chile • Mexikó • Peru • Uruguay

CHILE

A chilei válogatottban annyi változás történt tavalyhoz képest, hogy a lemondott Marcelo Bielsa szövetségi kapitány helyére az 1986-os világbajnok argentin Claudio Borghi került, évi 1.5 millió dolláros fizetésért, a tehetséges fiatalok egy évvel tapasztaltabbak lettek, a szélső Alexis Sánchez a világ egyik legdrágább sportolója, a középpályás Arturo Vidal pedig a Bayern München kiszemeltje.

Mellettük szól az is, hogy Argentínában ugyan, de saját fővárosuk közelében léphetnek pályára. Ellenük az, hogy még mindig nincs nemzetközileg jegyzett középcsatáruk. Szélvészgyors támadójátékuk, 3–3–1–3-as felállásuk és a látványos játékra törekvésük miatt sokak kedvencei Európában is, de az éremszerzés bravúr lenne tőlük.

MEXIKÓ

A mexikóiak nem a legjobbjaikkal érkeztek, hanem U23-asaikkal, akiket egy-két rutinosabb játékossal azért „feldúsítottak". Egyébként esélyesek lettek volna az elődöntőre, így viszont a csoportból sem igen jutnak tovább, még úgy sem, hogy az egykori csodagyerek, Giovani dos Santos velük tartott.

PERU

Hol van már a nyolcvanas évek perui válogatottja? Az uruguayi kapitány, Sergio Markarián legjobb futballistái jelenleg a fiorentinás Juan Vargas és a hamburgi Paolo Guerrero. Az sem jó előjel számukra, hogy Pelé alaposan feldicsérte őket – bizony, „A Király" nem a legjobb jós...

URUGUAY

A torna titkos esélyese a Diego Forlán vezette uruguayi válogatott, már csak azért is, mert a tavalyi világbajnokságon messzebb jutott, mint bármelyik másik dél-amerikai csapat. Akkor érem nélkül maradt, ha most is így történne, hatalmas csalódást okozna szurkolóinak.

Forlán talán utolsó nagy nemzetközi tornája lesz ez a Copa, hiszen a támadó már 32 esztendős. A bravúrkapus Fernando Muslera, az összeszokott, tréfát és technikai trükköket nem ismerő védelem, a rengeteget robotoló középpálya, a Jolly Joker Forlán és a világ egyik legjobb csatárkettőse, a Luis Suárez, Edinson Cavani duó miatt tartják Óscar Tabárez kapitány legénységét az argentinok és a brazilok mögötti legjobb válogatottnak a kontinensen.

Dél-Afrikában a kék mezesek már kibújtak az argentinok és a brazilok árnyékából, most közvetlenül cibálnák meg az oroszlánok bajszát...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik