Ausztria: majd' húszéves csúcson a hazai futballisták száma

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.19. 09:03
A 2012–2013-as osztrák labdarúgószezonban a Bosman-szabály bevezetése óta nem látott csúcson volt a hazai futballisták száma: a helyi Bundesliga hivatalos adatai szerint a pályára lépő játékosok több mint háromnegyede osztrák állampolgárságú volt. A fejlődés folyamatos a helyi futballisták szerepeltetését a jogdíjak visszaosztásával ösztönző Österreicher-Topf bevezetése óta.

Az Österreicher-Topf kifejezetten sikeres, a légiósok száma csaknem harmadára esett vissza a bevezetése óta – a 2012–2013-as idényben a játékosok 75.4 százaléka osztrák volt, ez a Bosman-szabály bevezetése (1995–1996-os szezon) óta a legkedvezőbb mutató. Az osztrák élvonal tíz klubjából nyolcban meghaladja a hetven százalékot a hazai futballisták aránya – a kivétel a Sturm Graz (hatvankilenc százalék) és Ausztria messze leggazdagabb klubja, a Red Bull Salzburg (negyvenegy százalék). A legtöbb osztrákot – a keret kilencvenkét százaléka hazai – a Josko Ried alkalmazza.

A NEMZETI SPORT ONLINE ÉRTESÜLÉSEI SZERINT A MAGYAR NB II-BEN AZ OSZTRÁK MINTÁN ALAPULÓ RENDSZERT VEZETNÉNEK BE – A RÉSZLETEKRŐL ITT OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik