Átigazolások: a lista, amelyen Messi az 1., míg CR csak 4.

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.05. 12:51
Az átigazolási időszak beköszöntével a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) ezúttal is megbecsülte a topligák játékosainak értékét. A speciális számítás alapján készülő lista élén Lionel Messi található, Cristiano Ronaldo viszont csak negyedik.

Messi játékjogának piaci értékét ezúttal 251 millió euróra becsüli a svájci székhelyű intézet, ez 17 millió euróval kevesebb a nyári összegnél, ami a magyarázat szerint csupán annak a következménye, hogy az argentin a 29. születésnapja közeledtével pályafutása utolsó szakaszába lép.Messi játékjogának piaci értékét ezúttal 251 millió euróra becsüli a svájci székhelyű intézet, ez 17 millió euróval kevesebb a nyári összegnél, ami a magyarázat szerint csupán annak a következménye, hogy az argentin a 29. születésnapja közeledtével pályafutása utolsó szakaszába lép.

A legnagyobb ugrás a másik barcelonai szupersztár, Neymar értékében következett be: a brazil neve mellett 94 millió helyett már 153 millió euró szerepel, köszönhetően az ősszel mutatott világklasszis formájának.

A harmadik helyen Eden Hazard található, aki mögött ugyanakkor pocsék hónapok vannak, ami tükröződik „ára” csökkenésében is (142-ről 130 millió euró). Hasonlóan csökkent Cristiano Ronaldo „eszmei értéke” is, de figyelembe véve a tényt, hogy Santi Cazorla mellett ő az egyetlen a százas listán, aki elmúlt 30 esztendős, ez így is kiváló mutatónak számít.

A négyes mögött két angol játékos, Harry Kane és Raheem Sterling következik, a top 15 legfiatalabbja pedig a Manchester United nyáron vagyonokért vásárolt üdvöskéje, Anthony Martial.

A CIES becslése az intézet speciális ökonometriai modellje alapján készül, amely az elmúlt öt év mintegy 1500 átigazolásának adatai alapján kalkulál a játékos formája, egyéni vonásai (életkor, poszt, kontraktus hossza stb.), aktuális klubja és válogatottbeli eredményei alapján.

A 15 legnagyobb piaci értéket képviselő labdarúgó a CIES számítása alapján
A 15 legnagyobb piaci értéket képviselő labdarúgó a CIES számítása alapján

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik