Átigazolási forradalmat tervez a FIFA, jöhet a Globális Játékosbörze

Vágólapra másolva!
2013.01.09. 22:26
null
Teljesen új, fizetős átigazolási szolgáltatást tervez az ügynökök befolyását csökkenteni kívánó FIFA (Fotó: Reuters)
A héten ülésezik először 2013-ban a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) klubfutballal foglalkozó bizottsága. A testület áttekintette a 2012-es átigazolási trendeket, és bejelentette: fejlesztési szakaszban van a Globális Játékosbörze (Global Player Exchange, GPX) koncepció, mely alapjában változtathatja meg az átigazolási piacot.

A Globális Játékosbörze prioritást élvező fejlesztése az egyik jele annak, hogy a FIFA igyekszik minél inkább csökkenteni a játékosügynökök és az átigazolási ügyekben érintett „harmadik felek” befolyását az ügymenetre. A FIFA jelentése alapján 2012-ben 11555 átigazolást regisztráltak a 2008 óta működő nemzetközi átigazolásfigyelő rendszerbe (TMS) – a több mint 4600 klub és az összes FIFA-tagállam által használt rendszerben rögzítik a nemzetközi átigazolásokat.

szelesseg=315|rendezes=2|cim=2850 DOLLÁR A FEJPÉNZ|anyag_leirasa=A bizottság közzétette, hogy a 2014-es, brazíliai világbajnokság alatt a vb-n szereplő labdarúgók klubjai küldött játékosonként napi 2850 amerikai dollárt kapnak a FIFA-tól. Az összeg folyósítását két héttel a vb-nyitómeccs előtt kezdik meg, és akkor szüntetik be, amikor az érintett játékosok válogatottja kiesik a világbajnokságról. Az összeg jelentős növekedés a 2010-es, 1600 dolláros kompenzációs díjhoz képest.|
nso_uj_keretes_anyag
2850 dollár a fejpénz
A bizottság közzétette, hogy a 2014-es, brazíliai világbajnokság alatt a vb-n szereplő labdarúgók klubjai napi 2850 amerikai dollárt kapnak kompenzációként a FIFA-tól. Az összeg folyósítását két héttel a vb-nyitómeccs előtt kezdik meg, és akkor szüntetik be, amikor az érintett játékosok válogatottja kiesik a világbajnokságról. Az összeg jelentős növekedés a 2010-es, 1600 dolláros kompenzációs díjhoz képest.
mceBlockPasteEnd

A 2012-es átigazolási szám egyszázalékos csökkenést mutat 2011-hez képest, a FIFA kimutatásai szerint a játékosügynököknél és közvetítőknél landolt az átigazolási díjak 28 százaléka. Az ügynökök magas befolyása aggasztja a bizottságot, és épp ezért támogatja a FIFA a Globális Játékosbörze projektet.

A koncepció alapján a Globális Játékosbörze a TMS utódja és kiterjesztése lenne, először opcionális jelleggel. A klubok, melyek előfizetnek a szolgáltatásra, hozzáférnek a teljes adatbázishoz, közvetlenül juthatnak játékospiaci információkhoz, és kommunikálhatnak egymással az átigazolásokról. A játékosbörze-program jelezné az átadólistára tett, illetve kölcsönadni szándékozott futballistákat is – a Football Manager számítógépes játékprogram ismerői a játékban alkalmazotthoz hasonló rendszert képzeljenek el, persze igencsak kiterjesztett funkcionalitással.

„A bevezetésre szánt rendszer forradalmasítani fogja a nemzetközi és a belföldi átigazolási piacot is” – ígérte a bizottság elnöke, Jacques Anouma.

„A konzultációk során kiderült, hogy a legtöbb klubnak igen korlátozottak az információforrásai a profi futballisták nemzetközi piacáról, és ezért kénytelenek közvetítőkhöz fordulni, ez pedig a kiadások növekedésével jár” – tette hozzá.

Európában jelenleg is van szövetség – a német DFB – mely hivatalos, folyamatosan frissített transzferlistákat alkalmaz a szezon során. Ebben mutatják az aktuális átigazolásokat, az átadólistára tett, illetve szabadon igazolható futballistákat is.

A nemzetközi átigazolási piacon a Brazília–Portugália transzferút továbbra is a leggyakoribb, és a brazil légióskontingens száma a legnagyobb a világfutballban. Az „átlagos átigazoló futballista” 24 éves és 10 hónapos, a legfiatalabb rendszerbe regisztrált, országot váltó átigazoló 16 éves volt (Angliából Walesbe szerződött), míg a legidősebb egy Ukrajnából Tádzsikisztánba szerződő, 45 éves játékos.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik