Arsenal: oktatás, szenvedés, végül kupasiker

Vágólapra másolva!
2010.08.01. 19:40
Az Arsenal 3–2-re legyőzte a skót Celticet a labdarúgó Emirates-kupa vasárnapi záró mérkőzésén, így otthon tartotta a trófeát. Az „ágyúsok" harmadszor nyertek saját tornájukon, a második helyen a Lyon, a harmadikon a Celtic, míg a negyediken a két döntetlent játszó Milan végzett.

Carlos Vela szerezte az Arsenal első gólját a Celtic ellen (Fotó: Action Images)
Carlos Vela szerezte az Arsenal első gólját a Celtic ellen (Fotó: Action Images)
Carlos Vela szerezte az Arsenal első gólját a Celtic ellen (Fotó: Action Images)
Carlos Vela szerezte az Arsenal első gólját a Celtic ellen (Fotó: Action Images)
Carlos Vela szerezte az Arsenal első gólját a Celtic ellen (Fotó: Action Images)

Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere Almunia – Sagna, Vermaelen, Djourou, Clichy – Frimpong, Rosicky, Wilshere – Walcott, Emmanuel-Thomas, Vela összeállításban küldte pályára csapatát, és már a 3. percben vezető gólnak tapsolhatott. Wilshere, Walcott összjáték után utóbbi adott be jobbról, és Carlos Vela bevetődve az üres kapuba pofozta a labdát.

Noha védekezésben a londoniak néha bizonytalankodtak, a játékot jobbára ők irányították az első félidőben, és nem sokkal a szünet előtt növelték az előnyüket. Tomás Rosicky visszagurításából Bacary Sagna lőtt a rövid alsóba – a Celtic kapusának közreműködésével.

Amikor a második félidő elején Walcott labdájából a csereként beálló Samir Nasri megszerezte az Arsenal harmadik gólját is, lefutottnak tűnt a meccs, egyben amolyan oktatófilm-alapanyagnak. Azt követően azonban egyértelművé vált, hogy augusztust írunk, és a londoniak még korántsem álltak össze, nagyon is igénylik például Cesc Fabregas visszatérését, pontosabban maradását.

A 69. percben Szamarasz még kihagyta a büntetőjét, ám hamarosan egy lepattanó lövés után Daryl Murphy közelről szépített. Tíz perccel később a skót csapat újra az angol védelem mögé került, és Ki Szung Jong közelről be is talált, némiképp feszültté téve az utolsó perceket. A hazaiak szerencséjére egyvalakinek közülük nem lankadt a figyelme: Manuel Almunia kapusnak...

Az először 2007-ben kiírt felkészülési tornát az Arsenal harmadízben nyerte meg: az „ágyúsok" 2007 és 2009 után győztek ismét. Az egyetlen sikeres vendég a Hamburg volt; a német csapat úgy vitte haza a kupát 2008-ban, hogy a kétfordulós torna során nem kellett megmérkőznie az Arsenallal.

Az idei torna másik vasárnapi mérkőzésének első félidejében a Lyon játszott jobban, csakhogy mezőnyfölényét nem tudta gólokra váltani. A Milan még nem tart ott a felkészülésben, mint a jövő héten már bajnokit játszó Lyon, ez azonban nem akadályozta meg játékosait abban, hogy a fordulás után megszerezzék a vezetést: Marco Borriello volt a gólszerző.

Az olaszok előnye azonban nem tartott ki a végéig. Jimmy Briand, a lyoniak egyik nyári szerzeménye rendkívül aktívan futballozott ezen a meccsen, és teljesítményére a hajrá kezdetén nagyszerű előre vetődéses fejessel fel is tette a koronát. A közelmúltban térdszalag-szaladás miatt sokat kihagyó támadó a győztes gólt is megszerezhette volna, de elrontotta helyzetét.

EMIRATES CUP 
VASÁRNAPI EREDMÉNYEK
Arsenal (angol)–Celtic (skót)3–2
G: Vela (3.), Sagna (45.), Nasri (51.), ill. Murphy (73.), Ki Szung Jong (83.)
Milan (olasz)–Lyon (francia)1–1
G: Borriello (55.), ill. Briand (79.)

 

A VÉGEREDMÉNY
1. Arsenal211
4–3
8
2. Lyon2
2
3–35
3. Celtic2
114–5
5
4. Milan2
22–2
4
A győzelemért három, a döntetlenért egy pont járt, és egy pontot ért minden szerzett gól is.
A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik