Argentína pontvesztéssel kezdte a Copa Américát

Vágólapra másolva!
2011.07.02. 05:08
Címkék
Az Argentína–Bolívia találkozóval kezdetét vette a 2011-es dél-amerikai kontinensbajnokság. A nyitómérkőzésen a házigazda argentinok megbotlottak előzetesen esélytelennek vélt ellenfelükkel szemben.

A megnyitó ünnepség látványos volt, az argentinok pályán nyújtott produkciója már kevésbé... (Fotók: Reuters)
A megnyitó ünnepség látványos volt, az argentinok pályán nyújtott produkciója már kevésbé... (Fotók: Reuters)
A megnyitó ünnepség látványos volt, az argentinok pályán nyújtott produkciója már kevésbé... (Fotók: Reuters)
A megnyitó ünnepség látványos volt, az argentinok pályán nyújtott produkciója már kevésbé... (Fotók: Reuters)
A megnyitó ünnepség látványos volt, az argentinok pályán nyújtott produkciója már kevésbé... (Fotók: Reuters)

A nyitó ünnepségen a népszerű argentin előadó, Diego Torres elénekelte a „Hiszek Amerikában″ című számot, a torna himnuszát – nagy kérdés, hogy a nyitótalálkozó után hisznek-e még abban az argentinok, hogy megnyerhetik a Copát. Ilyen játékkal semmiképpen...

A fényfestéssel operáló, igazán látványos megnyitóünnepséget és a himnuszok közös, zenei kíséret nélküli eléneklését követően Javier Mascherano tartott rövid beszédet az UNICEF-et népszerűsítendő, majd kezdetét vette a 2011-es Copa América.

ÖRÖKMÉRLEG
Argentin szemszögből: 30 találkozó, 22 győzelem, 2 döntetlen, 6 vereség, 78–29-es gólkülönbség. Hazai pályán ugyanez a mérleg: 16 meccs 16–0–0, 59–4.

„Igen, négy három hármas hadrend, a Carlos Tévez, Lionel Messi, Ezequiel Lavezzi trió" – kaptunk választ a mérkőzés előtt még nyitott kérdésekre, vagyis arra, hogy megérkezett-e a helyszínre a bolíviai válogatott saját vámhatósága által lefoglalt meze (igen), illetve milyen formációban lép pályára a torna nagy esélyese, az argentin válogatott (4–3–3), és kik alkotják csatársorát. Az egyetlen kevésbé ismert név az albiceleste kezdőjében egyébként Marcos Rojo volt, a Szpartak Moszkva bal oldali védője.

Kis híján álomrajtot vett Sergio Batista kapitány legénysége, mert az első percben Messi előreívelését Tévez hat méterről tisztán fejelhette kapura, de célt tévesztett. Ahogyan az várható volt, a bolíviaiak beásták magukat térfelükre, különös tekintettel tizenhatosukra, és hosszú indításokkal keresték egy szem támadójukat, a Sahtar Doneckben légióskodó Marcelo Morenót. Amikor később rájöttek, hogy hiába várnak a huszáros hazai rohamokra, előrébb tolták védekezésüket, és a középpályán történő labdaszerzések után életképes támadásokat is indítottak.

A 10. percben villantak meg először Messi sárga cipői: gazdájuk hat embert is kicselezett, de labdája lesen találta a bal szélen Lavezzit. A másik oldalon Moreno veszélyeztetett szabadrúgásból, ám Sergio Romero magabiztosan védte a nem túl erősen meglőtt játékszert.

Jó tíz percet kellett várni az újabb kapura lövéshez, pontosabban fejeshez (Nicolás Burdisso volt az elkövető), amely éppen olyanra sikerült, mint a játékrész első fele: erőtlenre. A 22. percben fütyült először a hazai közönség, amikor Edivaldo Rojas 16 méterről elengedett lövését kellett vetődve fognia Romerónak a bal alsó saroknál, a 25. minutumban viszont már elégedetten morgott az ezerfejű, amikor Lavezzi szépen ment el a jobb oldalon, de az ötös sarkáról, éles szögből jócskán mellé vágta a labdát.

Az első félóra zárásaként Messi cselezgetett középen, ezúttal balra tette ki a labdát, amelyet Tévez lőtt rá 14 méterről, Carlos Arias viszont leért a jobb sarokhoz. Nem sokkal később nagyot bakizott az ötösön a bolíviai kapus, szerencséjére a kipattanó Esteban Cambiassót is meglepte, így oda lett a ziccer.

A félidő végén három sárga lapot is kiosztott az uruguayi játékvezető, Roberto Silvera, mégpedig olyan erélyesen, hogy egy lapot el is hagyott, amely aztán gazdátlanul ott hevert a gyepen az első félidő végéig. Szerencsére a fehér festékszóróra, amivel a szabadrúgások helyszínét jelölte ki akkurátusan, jobban vigyázott.

A 45. percben a mérkőzésre igen jellemző esemény történt: a vendégek csapatkapitánya, Ronald Raldes cselezte ki jobb lábával a balt, végül saját maga elől szögletre mentett; amely után Éver Banega először elbotlott a labdában, majd jó tíz méterre a kapu mellé lőtt...

Cserélt a hazai kapitány a szünetben, beállt a támadójátékot frissítendő Ángel di María Cambiasso helyére, akinek posztját Banega vette át. Banega nem sokkal később egy emlékezetes gólt hozott össze a vendégeknek: a 48. percben Jhasmani Campos bal oldali szögletét Edivaldo Rojas sarokkal tette kapura az ötös sarkáról, a lapos labdát Banega le akarta kezelni, de talpa alól a játékszer szép lassan a gólvonalon túlra csorgott. A vetődő Romero már csak a gólvonalon túl érte el a labdát… 0–1

Banega hibája után szerzett vezetést Bolívia
Banega hibája után szerzett vezetést Bolívia
1993 ÓTA VÁRNAK

Goycochea – Fabián Basualdo, Ruggeri (Fernando Cáceres, 40.), Borrelli, Altamirano – Gustavo Zapata, Simeone, Redondo, Gorosito (Leo Rodríguez, 64.) – Batistuta, Acosta volt az argentin válogatott összeállítása az 1993-as, győztes Copa-fináléban. Azóta hiába várnak az újabb tornagyőzelemre.

El is veszítették fejüket a hazaiak, Lavezzi például páros lábbal csúszott be sárgát érően. Az 59. percben Di María cselezgetett szépen, de Raldes sokadszor mentett bravúrral, majd a Messi lövése után a kapusról kipattanó labdát Luis Gutiérrez tette centik híján saját kapujába – mellkassal. A 65. percben eldőlhetett volna a találkozó, hiszen Moreno vezette a labdát egyedül kapura, de Romerót nem tudta kicselezni, sőt, a kipattanó utáni lövést is védte a kapus. Átellenben Di María bombázott nem sokkal mellé a tizenhatos bal sarkáról, a másikról Mascherano lőtt centikkel a rövid felső mellé, miközben Lavezzit Sergio Agüero váltotta.

Nem is hiába állt be Agüero, mert egy ügyes lövéssel mutatkozott be, majd a 76. percben a hálóba rakétázott: bal oldali beadás után középen Burdisso mellel tette a labdát a támadó elé, aki 12 méterről bődületes erővel kilőtte a jobb felsőt. 1–1

Pár perc múltán Agüero próbálkozott 12 méterről külsővel, de Arias mentett, a kipattanót Di María vágta nem sokkal a bal felső mellé kapásból. Öt perccel a vége előtt Tévez dönthette volna el a mérkőzést, ám hét méterről, jobbról leadott lövése erőtlenre sikeredett.

A hazaiak hiába rohamoztak a végén, a győzelmet nem tudták megszerezni. A bolíviaiak odahaza, a magaslati levegőn bárkit képesek legyőzni – most megmutatták, hogy képesek idegenben is elakasztani egy neves ellenfél lélegzetét. A vendégek egygólos vezetésüknél ajtó-ablak helyzetet hibáztak, ha az bemegy, világszenzáció. Az egy pontot megérdemelték.

Agüero (16) bombagóllal egyenlített
Agüero (16) bombagóllal egyenlített

 

ARGENTÍNA–BOLÍVIA 1–1 – A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

 

 

COPA AMÉRICA, A-CSOPORT
Argentína–Bolívia 1–1 (0–0)
La Plata, Ciudad de La Plata Stadion, 52 ezer néző. Vezette: Roberto Silvera (uruguayi)
Argentína: Romero – Javier Zanetti, Gabriel Milito, Burdisso, Rojo – Cambiasso (Di María, 46.), Mascherano, Banega – Lavezzi (Agüero, 70.), Messi, Tévez
Bolívia: Arias – Lorgio Álvarez, Rivero, Raldes, Luis Gutiérrez – Jaime Robles, Joselito Vaca (José Chávez, 64.), Wálter Flores, Jhasmany Campos (Juan Arce, 81.) – Edivaldo Rojas (Rudy Cardozo, 90.), Moreno
Gólszerző: Agüero (76.), ill. Edivaldo Rojas (48.)
Sárga lap: Tévez (38.), Lavezzi (60.), ill. Wálter Flores (35.), Luis Gutiérrez (38.), José Chávez (74.), Rivero (87.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik