Aranylabda: Miért szavaztam Cristiano Ronaldóra? – munkatársunk indokai

Vágólapra másolva!
2016.12.12. 23:32
null
A képen összesen kilenc Aranylabda látható (Fotó: Action Images)
Magyarországról ezúttal is a Nemzeti Sport munkatársa, Csillag Péter szavazott az Aranylabda idei győztesére. Kollégánk Cristiano Ronaldót látta a legjobbnak a mögöttünk hagyott évben, és alább azt is elárulja, miért.



Látszólag könnyű volt a választás, hiszen Cristiano Ronaldo az év két legfontosabb futballeseményén, a Bajnokok Ligájában és az Európa-bajnokságon is győzelemre vezette csapatát, a Real Madridot, illetve a portugál válogatottat. Ha azonban a szikár eredmények mögé nézünk, jóval árnyaltabb a kép, hiszen a 31 éves szélső teljesítménye itt is, ott is messze volt a tökéletestől. A megszerzett aranyérem feledteti a tényt, hogy a milánói BL-döntőben szinte észrevétlenül futballozott, az Atlético Madrid elleni mérkőzésen (1–1) kis túlzással a tizenegyespárharc végén lőtt gólja volt az egyetlen fontos megmozdulása – az viszont európai sikert ért. Ne feledjük azonban, ha korábban, a Wolfsburg elleni negyeddöntőben a 2–0-ra elveszített első mérkőzés után a visszavágón nem menti meg csapatát mesterhármasával (3–0), a madridiak el sem jutnak a Giuseppe Meazza Stadionba.

Ami az Eb-t illeti, még ellentmondásosabb Cristiano Ronaldo szerepe. Kár szépíteni, az izlandiak, az osztrákok, a horvátok és a lengyelek ellen rosszul futballozott, a franciák elleni döntőben pedig sérülése és korai kiválása miatt csak a kispad mellől tudta tüzelni társait. Nevéhez méltó futballt a magyarok és a walesiek ellen nyújtott (a két mérkőzésen jegyzett három gólja elengedhetetlen volt a továbblépéshez), vagyis úgy maradt a csapat vezéregyénisége és lett későbbi diadalának emblematikus alakja, hogy a hét lejátszott mérkőzésből csak kettőn játszott jól.

Ugyanakkor furcsa, sőt öncélú megközelítés lenne a csapatsportban kiosztott egyéni díjnál figyelmen kívül hagyni a csapattal elért eredményeket. Példamutató elszántsága, letörhetetlen győzelmi vágya és kivételes gólérzékenysége mellett kétségtelenül kiemeli a játékosmezőnyből a 2016-os aranylabdást a Real Madriddal és a portugál válogatottal elért nagy sikere.

A magyar sajtószavazat felelőseként hosszas tépelődés után ezért írtam az ő nevét a France Football magazinnak elküldött hármas rangsorom első helyére. Még úgy is, hogy ha a futball gólokon, aranyérmeken, kupákon túlmutató értékei alapján kell dönteni, nehezen fért volna fel a dobogóra. Ám itt a voksoló személyes mozgástere behatárolt, végső soron a góloknak, aranyérmeknek, kupáknak kell dönteniük.

Másodikként Luis Suárez, a 2015–2016-os idény európai aranycipőse (40 gól), a világ alighanem legveszélyesebb gólszerzője, az ösztönből és örömből ontott gólok királya szerepelt, harmadikként pedig a Copa América-ezüstéremmel újabb argentin „majdnem sikert” elérő Lionel Messi, aki pályafutása során számos alkalommal bizonyította, hogy – az aktuális évjárattól és friss eseményektől függetlenül – ő a világ legjobb labdarúgója. Csak éppen most a 2016-os év díjazottjáról kellett határozni.

Antoine Griezmann Atlético Madriddal nyert ezüstérme majdhogynem felért a hatalmas Real Madrid aranyával, és az Eb-n nyújtott teljesítménye, franciákkal elért második helyezése is figyelmet érdemel. Éppen úgy, ahogyan a portugál válogatott oszlopaként együttesének tartást, erőt adó Pepéé, aki – a megdicsőült csapattárshoz hasonlóan – a Real Madrid BL-győzelméből is kivette a részét. Nem kétséges azonban, hogy ezt a koronát Cristiano Ronaldo fejére szabták.

AZ ARANYLABDA-SZAVAZÁS VÉGEREDMÉNYE
1. Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid) 745 pont
2. Lionel Messi (argentin, Barcelona) 316
3. Antoine Griezmann (francia, Atlético Madrid) 198
4. Luis Suárez (uruguayi, Barcelona) 91
5. Neymar (brazil, Barcelona) 68
6. Gareth Bale (walesi, Real Madrid) 60
7. Rijad Mahrez (algériai, Leicester City) 20
8. Jamie Vardy (angol, Leicester City) 11
9. Gianluigi Buffon (olasz, Juventus) 8
Pepe (portugál, Real Madrid) 8
11. Pierre-Emerick Aubameyang (gaboni, Borussia Dortmund) 7
12. Rui Patrício (portugál, Sporting CP) 6
13. Zlatan Ibrahimovic (svéd, PSG/Manchester United) 5
14. Paul Pogba (francia, Juventus/Manchester United) 4
Arturo Vidal (chilei, Bayern München) 4
16. Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München 3
17. Toni Kroos (német, Real Madrid) 1
Luka Modric (horvát, Real Madrid) 1
Dimitri Payet (francia, West Ham United) 1

Felkerült a 30-as listára, de nem kapott szavazatot: Sergio Agüero, Kevin De Bruyne, Paulo Dybala, Diego Godín, Gonzalo Higuaín, Andrés Iniesta, Koke, Hugo Lloris, Thomas Müller, Manuel Neuer és Sergio Ramos.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik