Aranylabda: három-három érv CR, Messi és Neymar mellett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.01. 15:25
null
Azért nem dinnyék – Messi ötödször, CR negyedszer, Neymar először kaphat Aranylabdát (Fotó: Reuters)
Január 11-én Zürichben kiderül, melyik futballista kapja meg a 2015 legjobbjának járó Aranylabdát. A FIFA három jelöltre szűkítette listáját: nem meglepő módon Cristiano Ronaldo és Lionel Messi is pályázik a díjra, pályafutása során először pedig a 23 esztendős Neymar is bizakodhat. A Nemzeti Sport Online három-három érvet gyűjtött össze a labdarúgók győzelmére.

HÁROM OK, AMIÉRT LIONEL MESSI KAPJA MEG AZ ARANYLABDÁT:

• Mert zseniális futballista, aki az igazán fontos tétmeccseken még jobb. Messi május 6-án a Bayern München elleni BL-elődöntő első mérkőzésén két gólt szerzett és adott egy gólpasszt; május 17-én a Barca az ő találatával 1–0-ra legyőzte az Atlético Madridot – ezzel biztossá téve a bajnoki címet, majd május 30-án a Király-kupa döntőben kétszer volt eredményes, csapata pedig 3–1-re legyőzte az Athletic Bilbaót. És akkor az augusztusi európai Szuperkupán (Barca–Sevilla 5–4) elért duplájáról (és asszisztjáról) nem is beszéltünk,…

• Mert a mennyiség mellett a minőségre is ügyel. Az egy fontos tényező az Aranylabda kapcsán, hogy egy csatár temérdek gólt szerezzen (Messi 2015-ben 48-szor talált be minden tétmérkőzést figyelembe véve), de a négyszeres győztes argentin a látványra is gondosan ügyel. Véletlen lenne, hogy a Király-kupa-döntőben lőtt káprázatos szólógólja esélyes a Puskás-díjra?





• Mert négy Aranylabda után, új szerepkörben is ő a Barca kulcsa a sikerhez. Luis Suárez érkeztével Messi ugyanúgy a támadósorban maradt, de egyre gyakrabban találkozott a labdával a középpályán, Neymar és Suárez mögött. Ezáltal az előkészítésekben nagyobb szerepet vállalt, a 2014–2015-ös évadban 31 gólpasszt adott, ami pályafutása második legjobb teljesítménye e kategóriában.

HÁROM OK, AMIÉRT CRISTIANO RONALDO KAPJA MEG AZ ARANYLABDÁT:


• Mert egyénileg ő a legjobb. CR az idén Messihez hasonlóan 48 gólt szerzett – igaz, ő néggyel kevesebb (52) tétmérkőzésen. Ronaldo a naptári évben két mérkőzésen szerzett öt gólt (a Granada és az Espanyol ellen), gólátlaga (0.92/meccs) jobb, mint Messié (0.86) és Neymaré (0.76). Az európai Aranycipőt sorozatban másodszor nyerte meg, emellett az ősszel rekordot döntött, ő lett a Real Madrid valaha volt legeredményesebb játékosa, miután Raúl 323 gólos csúcsát átadta a múltnak.

• Mert amíg a Barcánál ott az MSN, addig a Realnak sokszor csak C-je van. Egyértelmű, hogy a Barcelona parádés 2015-ös éve a Messi, Luis Suárez, Neymar trió (MSN) remeklésének volt főként köszönhető. Egy évvel korábban a Real Madridnak is volt egy nagyszerű hármasa, a BBC (Gareth Bale, Karim Benzema, Cristiano Ronaldo), ám e támadósor lendülete megkopott 2015-re. Bale nem találta 2014-es formáját, Benzemát pedig sérülések hátráltatták. Ennek ellenére CR megtette a tőle telhetőt: a 2014–2015-ös évadban 61 gólt szerzett a Realban, ami a csapat találatainak 38.85 százalékát jelenti. A 30 éves portugál támadó ebből 35 gólt jobbal, kilencet ballal, 17-et pedig fejjel szerzett – bizonyítva, mennyire képzett játékos.

• Mert egyszer Messinek is elég volt gólokat szereznie. 2012-ben Lionel Messi úgy nyerte meg negyedik Aranylabdáját, hogy „csak” egy Király-kupát tudott a trófeagyűjteményébe tenni – igaz, abban a naptári évben sohasem látott mennyiségben termelte a gólokat. Idén Ronaldo nem nyert aranyérmet, de a góllövésben éllovas volt. Ebben reménykedhet.

HÁROM OK, AMIÉRT NEYMAR KAPJA MEG AZ ARANYLABDÁT:

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik futballistának kellene kapnia az Aranylabdát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

• Mert, ha nincs Messi, átveszi a vezér szerepét. Az ősszel Messi sérülés miatt hosszabb időre harcképtelenné vált, s néhányan aggódtak, mi lesz így a Barcelonával. Azonban bebizonyosodott: Neymar (és Suárez) képes „feledtetni” az argentin klasszist. Messi öt bajnokit és három BL-meccset hagyott ki, Neymar pedig ez idő alatt nyolcszor volt eredményes a ligában, s kétszer a BL-ben. Suárez esetében ugyanezen számok hét és kettő. A 23 éves brazil támadó jelenleg második a Barca házi góllövőlistáján a mostani idényben 16 találattal. Csak Suárez előzi meg (18 gól), aki hárommal több meccsen lépett pályára, mint Neymar.

• Mert a Bajnokok Ligájában mutatta meg igazán, mire képes. A Barca tavaszi BL-menetelésében oroszlánrészt vállalt Neymar, aki a negyeddöntőtől kezdve minden meccsen betalált, összesen hét gólt szerzett öt mérkőzésen. A Paris Saint-Germainnek és a Bayernnek hármat-hármat, míg a döntőben a Juventusnak egyet vágott. A BL-ben tíz góljával a góllövőlista első helyén végzett Cristiano Ronaldóval és Lionel Messivel holtversenyben. Legutóbb 2007-ben fordult elő, hogy CR és Messi sem lett gólkirály a legrangosabb európai kupasorozatban – akkor a brazil Kaká volt a legjobb, aki nem mellesleg az eddigi utolsó aranylabdás a CR–Messi-éra előtt. Véletlen lenne a Kaká–Neymar párhuzam?

• Mert Neymar nagyon ott van Messi nyakán. Már önmagában az is érdekes, hogy Messi 2009-ben 23 évesen nyerte meg első Aranylabdáját, s ki ne tudná, hogy Neymar épp az idén töltötte be a 23-at. Az is életszerű forgatókönyv lenne, ha Kaká Aranylabdája után épp egy brazil szakítaná meg Messi és CR dominanciáját, s terelné vissza a régi kerékvágásba a történetet. De Neymarnak ennél sokkal több oka van a bizakodásra. Amellett, hogy 2015-ben 45 gólnál tart, csak hárommal szerzett kevesebbet CR-nél és Messinél, fontos megjegyezni, hogy a pályán látottak kísértetiesen emlékeztetnek arra a Messire, aki egy évtizede berobbant a futballelitbe. Neymar megmozdulásai a látványos futballt kedvelők körében rendre mosolyt csalnak az arcokra, cselei gyakran súrolják a zsenialitás és a pimaszság határát. Ja igen, és Neymar nem megy a szomszédba, ha egy labdát a lehető legelegánsabb módon kell levenni – még, ha indokolatlan is a villogás.


A 2015-ÖS FIFA-ARANYLABDA – A HÁROM JELÖLT
Cristiano Ronaldo (portugál/Real Madrid)
Lionel Messi (argentin/Barcelona)
Neymar (brazil/Barcelona)

A 2015-ÖS ÉV EDZŐJE – A HÁROM JELÖLT
Pep Guardiola
(spanyol/Bayern München)
Luis Enrique (spanyol/Barcelona)
Jorge Sampaoli (argentin/chilei válogatott)

A 2015-ÖS ÉV NŐI LABDARÚGÓJA A HÁROM JELÖLT
Carli Lloyd (amerikai/Houston Dash)
Mijama Aja (japán/Okayama Yunogo Belle)
Célia Sasic (német/1.FFC Frankfurt)

A 2015-ÖS ÉV NŐI LABDARÚGÓCSAPATÁNAK EDZŐJE A HÁROM JELÖLT
Jill Ellis
(amerikai/amerikai válogatott)
Mark Sampson
(walesi/angol válogatott)
Szaszaki Norio
(japán/japán válogatott)

A PUSKÁS-DÍJ HÁROM JELÖLTJE
Alessandro Florenzi (olasz/AS Roma)
Wendell Lira (brazil, Goianésia)
Lionel Messi (argentin, Barcelona)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik