Aranylabda: ha a nagy számok törvénye érvényesül, ő nyeri a díjat – óriási szenzáció lenne

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.08. 21:52
null
Az Aranylabdára jelölt 30 játékos (Fotó: France Football)
A France Football hétfőn nyilvánosságra hozta a 2018-as Aranylabda elnyerésére esélyes 30 játékos névsorát. A legrangosabb egyéni elismerést az ötvenes években megalapító francia szaklap ezt követően összegzést készített, melyből több érdekesség is kiderül. A legfurcsább talán az a megállapítás, hogy a nagy számok törvénye alapján idén Karim Benzema nyeri meg az Aranylabdát… De azért annyira ne lepődjünk meg rajta, ha mégsem.

 

A nemzetenkénti bontásban a legtöbb játékost (7) Franciaország adja a listára, közülük hatan (Antoine Griezmann, N’Golo Kanté, Hugo Lloris, Kylian Mbappé, Paul Pogba és Raphaël Varane) világbajnokok, Karim Benzema képezi a kivételt. A France Football felteszi a kérdést: mikor, ha nem a világbajnoki cím évében lesz ismét francia aranylabdás Zinédine Zidane 1998-as sikere után?

A világbajnok nemzeten kívül Brazília (4), Belgium, Horvátország, Uruguay (3-3), Argentína, Spanyolország (2-2), Anglia, Egyiptom, Wales, Portugália, Szenegál és Szlovénia (1-1) ad játékost az esélyesek közé, Németország viszont egyet sem. Legutóbb 2009-ben fordult elő, hogy egyetlen német játékos sem fért fel a 30-as listára, sőt idén még a Bundesligát sem képviseli senki. A jelöltek közül 14-en a spanyol, 11-en az angol élvonalban játszanak, hárman a franciában, ketten pedig az olaszban.

A legtöbb játékossal a Real Madrid (8) képviselteti magát a listát, míg a Bajnokok Ligája-döntős Liverpoolból négy – a nyáron megvásárolt Alissonon kívül a támadótrió három tagja, Mohamed Szalah, Roberto Firmino és Sadio Mané – futballistára szavazhatnak az újságírók. Az Európa-liga győztes Atlético Madridból, a spanyol bajnok FC Barcelonából és a francia aranyérmes Paris Saint-Germainből három-három labdarúgó fért oda a legjobb 30 közé.

A tavalyi jelöltek közül 12 játékos (Pierre-Emerick Aubameyang, Leonardo Bonucci, Gianluigi Buffon, Philippe Coutinho, David de Gea, Paulo Dybala, Edin Dzeko, Radamel Falcao, Mats Hummels, Toni Kroos, Robert Lewandowski és Dries Mertens) hiányzik az idei listáról, miközben Alisson, Firmino, Szalah, Varane és Mario Mandzukic először jelölt az Aranylabda elnyerésére.

A két legidősebb kandidáló talán a két legnagyobb esélyes, az egyaránt 33 esztendős Cristiano Ronaldo és Luka Modric, míg a legfiatalabb a legjobb 21 éven aluli játékos díjára (Kopa-trófea) is jelölt 19 éves Kylian Mbappé, akinél mindenki más legalább hat évvel idősebb a 30-as listáról, amelyen a futballisták átlagéletkora 28 év.

A jelöltek között négy kapus, négy védő – köztük Marcelo személyében egy szélső hátvéd –, hat középpályás és 16 támadó szerepel.

És akkor vonjunk mérleget, ahogy a France Football is tette: a nagy számok törvénye alapján az Aranylabdát „valószínűleg” olyan játékos nyeri, aki a spanyol bajnokságban, azon belül is a Real Madridban játszik, francia, 28 év körüli az életkora és csatár. Ő csak egyvalaki lehet: Karim Benzema.

AZ ARANYLABDÁRA JELÖLT 30 FUTBALLISTA
Sergio Agüero (argentin, Manchester City), Alisson Becker (brazil, Liverpool), Gareth Bale (walesi, Real Madrid), Karim Benzema (francia, Real Madrid), Edinson Cavani (uruguayi, PSG), Thibaut Courtois (belga, Real Madrid), Cristiano Ronaldo (portugál, Juventus), Kevin De Bruyne (belga, Manchester City), Roberto Firmino (brazil, Liverpool), Diego Godín (uruguayi, Atlético Madrid), Antoine Griezmann (francia, Atlético Madrid), Eden Hazard (belga, Chelsea), Isco (spanyol, Real Madrid), Harry Kane (angol, Tottenham), N’Golo Kanté (francia, Chelsea), Hugo Lloris (francia, Tottenham), Mario Mandzukic (horvát, Juventus), Sadio Mané (szenegáli, Liverpool), Marcelo (brazil, Real Madrid), Kylian Mbappé (francia, PSG), Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), Luka Modric (horvát, Real Madrid), Neymar (brazil, PSG), Jan Oblak (szlovén, Atlético Madrid), Paul Pogba (francia, Manchester United), Ivan Rakitic (horvát, FC Barcelona), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Mohamed Szalah (egyiptomi, Liverpool), Luis Suárez (uruguayi, FC Barcelona), Raphaël Varane (francia, Real Madrid)

Az ARANYLABDA EDDIGI GYŐZTESEINEK NÉVSORA ITT!

Karim Benzema, a „favorit”
Karim Benzema, a „favorit”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik