Aranybánya Afrikában – épülő magyar kapcsolatok Nigériában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.24. 14:31
null
Így ünnepelt a tornagyőztes csapat
Hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak a magyar szakemberek az abujai utánpótlástornán, amelyen huszonegy tétmérkőzés volt öt nap alatt.

Fél évvel ezelőtt, 2018 márciusában lapunk helyszíni riportban számolt be a nigériai utánpótlástornáról, amelyet magyar labdarúgó-szakemberek is megnéztek. Oba város látott vendégül tizenkét akadémiai csapatot, amelynek tagjai közül azóta öten már Magyarországon pallérozódnak. A Dreamland Academy tavaszi futballtornája olyan sikert aratott, hogy a Nigériával éppen gazdasági kapcsolatot kereső abujai magyar nagykövetség (is) fantáziát látott a rendezvény közös folytatásában. A tárgyalások során sikerült közös nevezőre jutni, a novemberi torna már a Dreamland Magyar Nagykövetség-kupa elnevezést kapta.

GYORSAK ÉS ERŐSEK
A tornán három olyan magyar klub képviselői is részt vettek, amelyek már szereztek tapasztalatot nigériai játékosokról – őket szólaltattuk meg.
Tuboly Frigyes, a Győri ETO Akadémia igazgatója: „A márciusi útnak köszönhetően nekünk nem ismeretlen terep Afrika, négy nigériai fiatal már az akadémiánkon tanulhat. Rendkívül jó benyomást tettek ránk. Beszélnek angolul, a beilleszkedésük zökkenőmentesen zajlott. Átlagon felüli a gyorsaságuk, és mentálisan nagyon erősek, hiszem, hogy általuk új impulzusokat kapnak a mi fiataljaink is.”
Szekér István, a Haladás, illetve az Illés Akadémia játékosmegfigyelője: „Játékos-pályafutásom végeztével nyolc évig Hollandiában dolgoztam a Willem II, illetve a Twente játékosügynökeként. Ott megtanultam, mennyire más a kiválasztási rendszer Hollandiában, mint Magyarországon. Most megpróbálom az ott szerzett tapasztalatokat hasznosítani Szombathelyen. Nem véletlen, hogy az európai sztárklubok képviselői is rendszeresen szemezgetnek Afrikából. Tóth Miklós és Illés Béla úgy engedett el, örülnének, ha hazahoznék néhány tehetséges fiatalt.”
Nagy László, a Honvéd képviselője: „Csak olyan fiatalt akarunk szerződtetni, aki szakmailag és anyagilag is hasznot hoz klubunknak. Bár ezek a srácok még nem kész futballisták, óriási lehetőség rejlik bennük. A tornagyőztes csapat két tagjával, az U17-es válogatott kapitányával, illetve a gólkirályi címet szerző szélsővel meg is egyeztünk, januárban próbajátékra Kispestre érkeznek.”
A nagy kaland tehát folytatódott a FIFA-licences mérkőzésszervező, Gelei Károly vezetésével. A rendezvényre ezúttal a 190 millió lakosú Nigéria fővárosában, Abujában került sor. Az óriási médiaérdeklődésen túl jól jelzi a torna rangját, hogy az első perctől az utolsóig a helyszínen nézte meg a mérkőzéseket Bitrus Bewarang, a Nigériai Labdarúgó-szövetség technikai igazgatója, s miután az ország U17-es válogatottja ötszörös világbajnok, nem véletlenül volt kíváncsi a tizenkét akadémia 16–18 éves játékosait felvonultató viadalra.


„Úgy döntöttünk, a sporton, a futballon keresztül megpróbálunk közelebbi kapcsolatot kialakítani az országgal
– mondta Beer Sándor, hazánk abujai nagykövete, aki külön kiemelte, hogy Diós-Kovács Erzsébet első beosztott, illetve Diós András sportért és kultúráért felelős projektvezető nélkül nem jött volna létre az esemény. – A futballtorna előtt néhány nappal másodszor rendeztük meg az abujai nagykövetség asztalitenisz-vándorkupát a Nemzeti Olimpiai Csarnokban, amelyen hetvennégyen fogtak ütőt, köztük Nigéria profi játékosai. Az akadémiai futballkupa idején pedig hazánk legjobb teqballosai, a szövetség jótékonysági projektért felelős vezetője, Murányi Gergely, illetve a vb-arany- és ezüstérmes Blázsovics Ádám és Horváth Krisztián tartott bemutatót.”

A rendezvénynek otthont adó abujai Olimpiai Centrumban egyébként minden megtalálható, amire egy kiemelt akadémiának szüksége lehet: ötvenezres fedett stadion, edzőpályák, két sportcsarnok, uszoda, oktatási központ és a százötven főt befogadó hostel is.

S hogy milyen volt az utánpótlástorna? Hamisítatlan afrikai hangulat jellemezte a mérkőzéseket, még az is előfordult, hogy meccs közben a heves játék miatt kaput kellett cserélni. A negyven Celsius-fokos hőségben, tűző napon zajló érzelemdús összecsapásokon ismét szembesülhettek a magyar szakemberek, miért tartozik a világ élvonalába a nigériai utánpótlás. A találkozókon – összesen huszonegy tét-, plusz egy gálameccset játszottak öt nap alatt – pillanatnyi üresjárat sem volt, a játékosok megállás nélkül futottak. Technikailag már most képzettek, s bár taktikailag elmaradnak az európaiaktól, ez a lemaradás ledolgozható.

Ilyen pályán is lehet jól futballozni
Ilyen pályán is lehet jól futballozni

„A labdarúgás révén olyan országimázs-építésnek lehettek tanúi a jelenlévők, amilyenre nagyon ritkán van példa – értékelte az egyhetes utat Gelei Károly. – A rendkívüli médiafelhajtásnak köszönhetően még azok is megismerték hazánk nevét, akik korábban sohasem hallottak Közép-Európáról, Magyarországról. Biztos vagyok benne, a nagy kaland jövőre folytatódik.”

A tornát az abujai Galadima FA nyerte meg, megelőzve a lagosi Right2win, valamint az Abia államot képviselő Dreamland és a Standard Global együttesét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik