Arany-kupa: Haiti fantasztikus feltámadással elődöntős

Vágólapra másolva!
2019.06.30. 07:41
null
Guerrier (kékben) szerezte a haiti válogatott győztes gólját (Fotó: AFP)
Újkori története legnagyszerűbb időszakát éli a haiti labdarúgó-válogatott, amely sorozatban negyedik mérkőzését is megnyerte az Arany-kupán, így bejutott az elődöntőbe a CONCACAF-térség kontinenstornáján.

A szigetország válogatottja a B-csoportban Bermuda (2–1) és Nicaragua (2–0) legyőzését követően meglepetésre 2–1-re megverte Costa Ricát is, így bejutott a negyeddöntőbe és elkerülte az A-csoport győztesét, Mexikót.

A magyar idő szerint vasárnap hajnalban vívott újabb mérkőzésen azonban úgy tűnt, Kanada megoldhatatlan feladat lesz számára: John Herdman válogatottja nagyszerű első félidőt követően Jonathan David és Lucas Cavallini góljaival már 2–0-ra vezetett.

Haiti innen támadt fel, az 50. percben a belga Sint-Truidenben légióskodó Duckens Nazon egy óriási védelmi hibát követően, a kapust szerelve szépített, húsz perccel később Hervé Bazile büntetőből egyenlített, a 76. percben pedig Wilde-Donald Guerrier megszerezte a győztes gólt is. 3–2.

Haiti története során eddig egyszer tudott négy meccset nyerni az Arany-kupán: 1973-ban, amikor meg is nyerte a tornát (majd a következő esztendőben letudta története egyetlen vb-szereplését). Hogy a mostani menetelés mennyire nagy teljesítmény, arra egy adat: a válogatott 1981 és 2019 között nyolc alkalommal szerepelt a viadalon, és összesen nyert négy találkozót!

A nap rangadóját ugyancsak a houstoni NRG Stadiumban vívták, Mexikó Costa Rica ellen lépett pályára. A mexikóiak Kubát 7–0-ra kiütötték, majd Kanadát 3–1-re, Martinique válogatottját 3–2-re verve hibátlanul jutottak be a nyolc közé.

Costa Rica a Haiti elleni meglepetésvereség miatt csak csoportmásodikként ment tovább, és a szakemberek a két csapa közötti különbség miatt úgy tartották, csak akkor lehet esélyük a Costa Rica-iaknak, ha határozott és kemény védekezés mellett megpróbálja lassítani a játékot.

Ez olyan jól sikerült, hogy Mexikó ugyan a 44. percben Raúl Jiménez góljával vezetést szerzett, de az ellenfél a második félidő elején Bryan Ruiz büntetőjével egyenlített. Több gól sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban nem esett, jöhettek a tizenegyesek.

Raúl Jiménez első rúgóként rontott, ám Costa Rica nem tudott élni a nagy lehetőséggel, a harmadik körben Randall Leal, majd a hatodikban Keysher Fuller is rontott, így Mexikó folytatja az elődöntőben.

CONCACAF ARANY-KUPA
NEGYEDDÖNTŐ
Haiti–Kanada 3–2
(Nazon 50., Bazile 70. – 11-esből, Guerrier 76., ill. David 18., Cavallini 28.)
Mexikó–Costa Rica 1–1 (Jiménez 44., ill. B. Ruiz 52. – 11-esből) – 11-esekkel 5–4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik