Algériát maga alá temette a „Malawina”

Vágólapra másolva!
2010.01.11. 16:46
Címkék
Nagy meglepetéssel folytatódott a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája: Malawi az A-csoport második mérkőzésén nagyon simán, 3–0-ra legyőzte a világbajnoki résztvevő Algériát, ezzel átvette a vezetést a kvartettben a nyitónapon ikszelő Angola és Mali előtt.

A malawi csapat váratlan sikert ünnepelhetett az ANK második napján (Fotó: Action Images, archív)
A malawi csapat váratlan sikert ünnepelhetett az ANK második napján (Fotó: Action Images, archív)
A malawi csapat váratlan sikert ünnepelhetett az ANK második napján (Fotó: Action Images – archív)
A malawi csapat váratlan sikert ünnepelhetett az ANK második napján (Fotó: Action Images, archív)
A malawi csapat váratlan sikert ünnepelhetett az ANK második napján (Fotó: Action Images, archív)

A vasárnapi telt házhoz képest éles kontraszt volt az ürességtől kongó luandai stadion a Malawi–Algéria mérkőzésen. Az érdektelenség a vb-résztvevő algériaiakra is átragadhatott, mert a „sivatagi rókák" meglepetésre simán kikaptak a torna talán „legnévtelenebb" csapatától.

Az első ziccert az algériaiak hagyták ki Abdelkader Gezzal révén, de a 17. percben két durva hiba után megszerezte a vezetést Malawi. Egy hosszú labdát nem bírtak elrúgni az algériai védők (Bugerra volt az első számú „bűnös"), majd Sausi kapus felszabadítás helyett belerúgta a labdát Kanyendába. A labda a svéd Norrköpingben játszó Russel Mwafulirwa elé pattant, aki köszönte szépen, és nagy erejű, éles lövést küldött a hálóba (1–0).

A 24. percben rossz lesreállítás után Rafik Szaifi lépett ki, de az algériai tízes föléemelt, válaszul viszont ismét megzördült az észak-afrikaiak hálója. Chavula erős beadását Elvis Kafoteka fejelte erőből a hálóba, ezzel már 2–0-ra vezetett a jóval esélytelenebb malawi csapat.

Az algériaiak az első játékrész után azt gondolhatták, ennél már nem lehet rosszabb, de lett: a 48. percben Wadabwa jobb oldali beadását a nagyon rossz teljesítményt nyújtó Sausi kitenyerelte, a kipattanót pedig kis közjáték után Banda lőtte a jobb alsó sarokba (3–0).

A nyitómérkőzés megmutatta, ez az előny közel sem jelent győzelmet, de Malawi jobban védekezett (és szerencsésebb volt), mint Angola. A piros mezesek megúsztak több kavarodást is a saját kapujuk előtt, így óriási meglepetésre 3–0-ra legyőzték vb-résztvevő ellenfelüket – Algériától ennél sokkal több kell, ha a csapat továbbjutási reményeket dédelget...

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA
 
ELEFÁNTCSONTPART FENNAKADT A BURKINAI RETESZEN

Bár végig uralta a mérkőzést, Elefántcsontpart nem tudta legyőzni Burkina Fasót első mérkőzésén az Afrikai Nemzetek Kupáján a B-csoport első fordulójában.


A találkozó legnagyobb helyzete Bakary Koné nevéhez fűződik, de a Marseille futballistája nem tudta értékesíteni ziccerét.


A meccs hajrájában még Burkina Faso vezethetett veszélyes támadást, de Wilfried Benjamin Balima szörnyen találta el a labdát, így gól nélküli döntetlennel zárult a mérkőzés.

 

Az „elefántoknál” a Budapest Honvéd légiósa, Benjamin nem lépett pályára.


Mivel Togo nem indul a tornán, így Elefántcsontpart csak akkor jut tovább biztosan a csoportból, ha  megnyeri Ghána elleni találkozóját.

 

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Malawi–Algéria 3–0 (Mwafulirwa 17., Kafoteka 35., Banda 48.)
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Elefántcsontpart−Burkina Faso 0–0
AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Malawi113−03
2. Mali114−41
    Angola114−41
4. Algéria110−30
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Elefántcsonpart110−01
    Burkina Faso110−01
3. Ghána0−00
A togói válogatott a csapatot ért fegyveres támadás után hazautazott, a CAF kizárta őket a tornáról.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik