Algéria csodát tett az „elefántok” ellen

Vágólapra másolva!
2010.01.24. 23:16
null
Matmur góllal segítette nagy sikerhez Algériát (Fotó: Action Images)
Rendkívül izgalmas találkozón Algéria 3–2-re legyőzte Elefántcsontpartot a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája negyeddöntőjében. Az „elefántok" 1–0-ra és (a 90. percben) 2–1-re is vezettek, de az észak-afrikai válogatott Bugerra fejesével egyenlített, majd a hosszabbításban Buazza bólintásával a győzelmet is megszerezte. Algéria a Kamerun–Egyiptom találkozó győztesével találkozik az elődöntőben,a délután a házigazdákat kiejtő Ghána ellenfele Zambia vagy Nigéria lesz.

Ha megkérdezzük a szurkolókat, melyik csapatot várja Ghána után másodikként az elődöntőbe, alighanem a döntő többség Elefántcsontpartot mondta volna, egyrészt Drogbáék játékereje, másrészt az algériaiak csoportmeccseken bemutatott gyengécske játéka miatt.

Ennek megfelelően az „elefántok" hamar meg is szerezték a vezetést, a 4. percben Salomon Kalou egy elé pattanó labda után értékesítette az előtte adódó ziccert (1–0).

A 15. percben Didier Drogba lépett ki Gervinho labdájával, a tizenhatoson belül átesett Hallison, a játékvezető pedig nagyvonalúan továbbot intett. A jobban játszó elefántcsontpartiak legközelebb Tiene révén veszélyeztettek, de csak az oldalhálót tudták megzörgetni. Az algériai támadók a 32. percben villantak meg először, de Barry szépen kivetődve hárította Belhadzs középre lőtt labdáját.

Hét perccel később már nem volt menekvés: egy hosszú felívelést Bugerra Matmurhoz továbbított, aki Tiotét becsapva óriási, kapufás gólt lőtt (1–1).

Az élvezetes meccsen fordulás után előbb Matmur, aztán Kalou kevert bajt (a kapuk érintetlenek maradtak), majd az 57. percben megint Kalou került helyzetbe, de mellé lőtt. Tíz perccel ezután Matmur erősíthette volna esélyeit egy „Algéria nemzeti hőse" versenyben, de Tiote hibája után hiába húzott egyedül kapura, nem tudott túljárni Barry eszén – azzal alighanem ő is tisztában volt, hogy ekkora ziccere nem sok lesz...

A hajrában a két csapat eredménytelenül gyömöszkölte egymást, és úgy tűnt, jön a hosszabbítás, de Kader Keitának más elgondolásai voltak: Franz Beckenbauer szavainak („Ha nem tudod, mit tegyél a labdával, a legjobb, ha belövöd") megfelelően a 89. percben hatalmas, 26 méteres bombát zúdított az algériai kapuba (2–1).

Nem sokáig tartott az „elefántünnep", mert egy felívelt labda után Bugerra Barry hálójába bólintott (2–2) – így aztán tényleg jöhetett a hosszabbítás...

A ráadás elején hihetetlen módon megint szépen bevette ugyanazt a trükköt az elefántcsontparti védelem: egy hosszúra átívelt labdánál most nem Bugerra, hanem Buazza maradt üresen, és a kérdésre, hogy megszerzi-e vezetést csapatának, igennel bólintott (2–3).

A torna talán első számú esélyese nyert helyzetből gyorsan bajba került, de persze próbálkozott, Drogba szabadrúgása viszont középre tartott.

Az időhúzást klasszis szinten űző "sivatagi rókák" ellen kétségbeesetten támadó elefántcsontpartiak a 121. percben Kolo Touré révén betaláltak, de az asszisztens behúzta a lest – Algéria szenzációs győzelmet aratott, Afrika egyik legjobb csapatán pedig tovább ül a kontinenstornák átka...

A TALÁLKOZÓ GÓLJAI VIDEÓN
 
AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA
NEGYEDDÖNTŐ
Elefántcsontpart–Algéria 2–3 (1–1, 2–2, 2–3)
Gólszerző: S. Kalou 4., K. Keita 89., ill. Matmur 40., Bugerra 90., Buazza 93.
Korábban: Angola–Ghána 0–1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik