Afrika-kupa: Kamerun–Szenegál negyeddöntő, Aubameyang csomagol

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.01.22. 22:06
A házigazda Gabon Pierre-Emerick Aubameyanggal a soraiban sem bírt gól szerezni Kamerun ellen az Afrikai Nemzetek Kupájának A-csoportjában, így búcsúzott a küzdelmektől. Burkina Faso ezalatt 2–0-ra nyert Bissau-Guinea ellen, így csoportgyőztesként lépett a negyeddöntőbe. A második helyre szorult kameruniakra Szenegál vár a legjobb nyolc között.
Aubameyang (9-esben) máris búcsúzott a tornától (Fotó: AFP)
Aubameyang (9-esben) máris búcsúzott a tornától (Fotó: AFP)
Aubameyang (9-esben) máris búcsúzott a tornától (Fotó: AFP)
Aubameyang (9-esben) máris búcsúzott a tornától (Fotó: AFP)
Aubameyang (9-esben) máris búcsúzott a tornától (Fotó: AFP)

KAMERUN–GABON 0–0

A kameruniak várhatták kényelmesebb helyzetből az utolsó kört az A-csoportban, ugyanis mindössze egyetlen pontot kellett szerezniük a biztos továbbjutáshoz. Ugyanakkor könnyűnek éppen nem volt nevezhető a küldetésük, miután a Pierre-Emerick Aubameyanggal felálló házigazda Gabon volt az ellenfelük.

Természetesen a négyszeres győztes Kamerun nem erőltette annyira a dolgot, már az első percben aláírták volna a gól nélküli döntetlent, csak legyen meg a biztos továbbjutás. A gaboniak pedig hiába mentek előre, mindössze egyetlen alkalommal tudták eltalálni a kaput. Így gól nem született, vagyis a házigazda búcsúzott, Kamerun pedig (végül csak a csoport második helyén) bejutott a legjobb nyolc közé.

BISSAU-GUINEA–BURKINA FASO 0–2

A torna előtt egyik csapatot sem várták továbbjutónak ebből a négyesből, ehhez képest mind a kettőnek volt sansza a negyeddöntőre az utolsó forduló előtt. Burkina Faso karnyújtásnyira került a továbbjutástól az ellenfél védőjének, Rudinilsonnak a hathatós közreműködésével, aki 16 méterről úgy fejelte haza a labdát, hogy csapattársának becsúszva kellett mentenie a gólvonalról, Nakoulmának pedig már nem volt nehéz a kipattanót bevágnia az üres kapuba (1–0). Ilyen gólt bizony nagyon ritkán (vagy inkább soha?) lát az ember. De hát ezt szeretjük az Afrika-kupában.

A második félidőben már „normális" gólt is szerzett a 2013-as ezüstérmes az Ajaxban játszó Bertrand Traoré révén, vagyis Burkina Faso nemcsak a továbbjutást vívta ki, hanem a csoportot is megnyerte jobb gólkülönbségének köszönhetően, így elkerüli Szenegált a negyeddöntőben, mellyel Kamerun vívhat előre hozott döntőnek (de minimum elődöntőnek) beillő afrikai rangadót.


AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT
Kamerun–Gabon 0–0
Bissau-Guinea–Burkina Faso 0–2
(Nakoulma 12., B. Traoré 58.)
A csoport végeredménye: 1. Burkina Faso 5 pont (4–2), 2. Kamerun 5 (3-2), 3. Gabon 3, 4. Bissau-Guinea 1.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik