A nagyágyúk közül Kamerun is leégett a rajton

Vágólapra másolva!
2010.01.13. 18:56
null
Cousin gólja szép gaboni sikert eredményezett (Fotó: Action Images, archív)
Címkék
Újabb nagycsapat kapott ki a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupáján: a gaboni válogatott Daniel Cousin 17. percben szerzett góljával legyőzte a sok helyzetet elhibázó Kamerunt.

Eto'o ide, Kameni oda, az első félidőben az egyetlen dolog, aminek a kameruni drukkerek örülhettek, egy rekorddöntés volt: Rigobert Song lett az első játékos, aki nyolcadik Afrika-kupáján léphetett pályára.

A gaboniakkal már a vb-selejtezőkön is megszenvedő kameruniaknak volt néhány kisebb lehetőségük az elején, erre az esélytelenebb fehér mezesek az első helyzetüket kihasználták. A 17. percben a kameruni védelemben teljes káosz uralkodott, sem Nicolas N'Koulou, sem Alexandre Song nem tudott felszabadítani, a labda az exzalaegerszegi Roguy Meyé közreműködésével Daniel Cousin elé pattant, és a gaboniak talán leghíresebb játékosa pedig be is lőtte a ziccert (0–1).

COUSIN GÓLJA
 

 

A 20. percben Webo egy lapos, veszélyes lövéssel kis híján egyenlített, viszont a másik oldalon Kameni bizonytalankodása után Cousint csak a jókor blokkoló védők akadályozták meg a gólszerzésben. Az összeszedett és lelkes gaboni csapat megérdemelten vezetett az első félidő után.

A fordulást követően feljebb kapcsolt Kamerun, de a „Szelidíthetetlen Oroszlánok" továbbra sem voltak képesek megzörgetni a hálót. Webo az 51. percben ziccert hibázott, Emana lövése elszállt, aztán Webo fejesét remek mozdulattal mentette Didier Ovono. A 60. percben Emana kihagyott még egy helyzetet, így aztán hiába volt a nyomás, maradt a 0–1.

Emana annyira belejött a helyzetek elrontásába, hogy a 74. percben is a kapusba lőtt, majd a torna előtt hangzatos kijelentéseket tevő, de nem sokat mutató Samuel Eto'o is hibázott.

A 89. percben aztán Geremi távoli, léc alá csapódó szabadrúgását mentette akrobatikus mozdulattal Ovono, a mezőny legjobbja – a parádésan védő gaboni kapus remek győzelemhez segítette válogatottját, amely a végén még egyszer a kapufát is megdöngette. A Győr légiósa, Arsene Copa nem kapott lehetőséget a győztes csapatban, akárcsak a korábbi debreceni és vasasos Thierry Issiémou.

Kamerun veresége azt jelenti, hogy az afrikai vb-résztvevők közül egy sem tudott nyerni az Afrikai Nemzetek Kupája első fordulójában. Eto'óékon kívül kikapott Algéria és Nigéria, Elefántcsontpart ikszelt, míg Ghána Togo hazautazása miatt nem játszott az első körben. A nagycsapatoknak ennél már csak jobb jöhet...

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA
D-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Kamerun–Gabon 0–1 (Cousin 17.)
Zambia–Tunézia később

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik