A Man. United megnyerte, a PL felfalta az átigazolási piacot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.02. 13:15
Az angol (Premier League) és a spanyol (Primera División) labdarúgó-bajnokság klubjai költötték a legtöbb pénzt a rekordokat döntögető 2014-es átigazolási piacon, amely Európa legtöbb országában szeptember első napján, hétfőn éjfélkor zárult.

A top 5 elitliga (Anglia, Spanyolország, Németország, Olaszország és Franciaország) összességében soha nem költött ennyit egy nyár alatt, a FIFA transzfereket átvilágító rendszere (Transfer Monitoring System) szerint összesen 2.14 milliárd dollár (513 milliárd forint) értékben váltott klubot (érkezett vagy távozott) 1164 labdarúgó az érintett ligákban, ami játékosonként átlagban 1.83 millió dolláros átigazolási költséget jelent.

Ezzel megdőlt a 2013 nyarán felállított 2.02 milliárd dolláros rekord. soha nem költött ennyit egy nyár alatt, a FIFA transzfereket átvilágító rendszere (Transfer Monitoring System) szerint összesen 2.14 milliárd dollár (513 milliárd forint) értékben váltott klubot (érkezett vagy távozott) 1164 labdarúgó az érintett ligákban, ami játékosonként átlagban 1.83 millió dolláros átigazolási költséget jelent.

Ezzel megdőlt a 2013 nyarán felállított 2.02 milliárd dolláros rekord.

(Forrás: twitter.com/FIFATMS)
(Forrás: twitter.com/FIFATMS)

A brit labdarúgók váltottak a legnagyobb számban (252) klubot, utánuk a francia, a spanyol, majd a brazil futballisták számítottak a legkelendőbb portékának a piacon.

Az angol klubok (Premier League) szintén csúcsot döntöttek, összesen 835 millió fontot költöttek a nyáron. Döbbenetes, de közel dupla annyit, mint a második helyezett spanyolok.

Az előző, 2013-as angol rekord (630 millió font) már augusztus 14-én megdőlt. A 2014 nyarán legtöbbet költő 20 klub közül 10 angol élvonalbeli együttes, köztük olyan nevek, mint az Everton (amely többet költött, mint a Manchester City), a Southampton, a QPR vagy a Hull City.


KATTINTSON A KÉPRE A NAGYOBB MÉRETÉRT!
KATTINTSON A KÉPRE A NAGYOBB MÉRETÉRT!

A legtöbbet az angol, s egyben a topligás klubok közül a Manchester United költötte, amely többek között az Ángel Di Maríáért kifizetett 59.7 millió fonttal új brit átigazolási rekordot állított fel.

A „vörös ördögök” összesen 173 millió fontot fizettek 16 játékosért, és mínusz 153 millió fonttal zárták a nyarat. Louis van Gaal újjáépítés alatt álló együttesére költötték a legtöbb pénzt egy nyár alatt az angol labdarúgás történetében, a második a Manchester City (2009, 148 millió font), a harmadik pedig a Chelsea (111 millió font, 2003) a vonatkozó listán.

A korábbi (egynyári) MU-rekord 62 millió font volt 2007-ben, Sir Alex Ferguson pedig 222 millió fontos költési egyenleggel zárta a Premier League-korszakát.

Hat angol klub döntötte meg a saját átigazolási rekordját (MU, Everton, Hull, Leicester, West Brom, Crystal Palace), az elköltött 835 millió fontból pedig 530 vándorolt külföldre és 305 maradt Angliában.

Az elitligákat tekintve a spanyol bajnokság (Primera División) klubjai adták ki a második legtöbb pénzt, 425 millió fontot, ami többek között olyan nevek érkezéséből tevődött össze, mint Luis Suárez (Barcelona, 71 millió font), James Rodríguez (Real Madrid, 70 millió font), Toni Kroos (Real Madrid 26 millió font) és Mario Mandzukic (Atlético Madrid, 19 millió font).

Luis Suárez volt a nyár legdrágább igazolása (Forrás: Action Images)
Luis Suárez volt a nyár legdrágább igazolása (Forrás: Action Images)

Érdekesség, hogy a három legtöbbet költő spanyol klub (Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid) a transzferhajrá befejező napjáig több pénzt áldozott érkezőkre a három legtöbbet költő angolnál (Manchester United, Liverpool, Chelsea), de ez az utolsó órák angliai igazolásainak köszönhetően megfordult, így a szigetországiak ebben a tekintetben is az élen végeztek.

Összesítésben a harmadik helyen az olasz Serie A zárt (260 millió font), a negyediken a Bundesliga (250 millió font), míg az ötödik helyen a francia élvonal (Ligue 1, 100 millió font), köszönhetően a pénzügyi fair play által szorongatott PSG és AS Monaco – viszonylagos – visszafogottságának.

Az öt topligát tekintve az olasz és a francia bajnokság költekezése esett vissza 2013 nyarához képest, a Bundesliga ellenben rekordot döntött, 7 százalékkal költöttek többet a német élvonalbeli klubok, mint egy évvel ezelőtt. Tíz klub fordított játékosvásárlásra legalább tízmillió eurót, ilyen korábban soha nem fordult elő a német futballban.

A legtöbbet a Borussia Dortmund fordította kerete megerősítésére, 47 millió fonttal klubcsúcsot is döntött Jürgen Klopp együttese. A Bayern München a második (44 millió fonttal), a harmadik a Bayer Leverkusen, míg a legkevesebbet a Werder Bremen és az újonc Paderborn költötte.

Összességében és az elmúlt esztendők gyakorlatát követve az átigazolási szezononként elköltött pénzmennyiség a következő években tovább növekedhet, arányosan a folyamatosan emelkedő televíziós pénzekkel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik