A kontinens legnagyobb futballprojektjét ígérte, két hónap után kivonult

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.27. 20:32
null
Turki al-Sejk előbb beleöntött egy rakás pénzt az egyiptomi futballba, majd megsértődött és bejelentette: kivonul (Fotó: AFP)
Július végén beszámoltunk arról, hogy az afrikai futball valaha volt legambiciózusabb projektjét építi Egyiptomban Turki bin Abdulmohszen bin Abdul Latif al-Sejk (az egyszerűség kedvéért Turki al-Sejk) szaúd-arábiai futballvezér és nagybefektető. Turki al-Sejk felvásárolta az al-Aszjuti Sport csapatát, átnevezte Pyramids FC-re, teljes brandváltást vezényelt le, 26.1 millió eurót költött brazil légiósokra, felforgatta az egyiptomi piacot – szerdán pedig bejelentette, hogy távozik, és minden befektetését kivonja az országból. Tragikomédia a piramisok árnyékában.

Turki al-Sejk – aki a legfontosabb futballvezető Szaúd-Arábiában – cégén, a Sela Sport Ltd.-n keresztül folyt bele az egyiptomi labdarúgóéletbe. Először (logikus módon) a legnagyobb és legsikeresebb egyiptomi csapat, a kontinentális futball-legendának számító kairói al-Ahli mellé állt, de egy viharos szakítás (amit gyors „összeborulás” követett) után új csapat után nézett. A hírek alapján nem „csak” sportszempontból, hanem politikai-gazdasági szempontokból is fontos lehetett neki a befektetés.

Így került képbe az addig a teljes ismeretlenségben és a bajnokság középmezőnyében futballozgató al-Aszjuti Sport, amelyből hatalmas csinnadratta és afrikai szinten sosem látott befektetés után Pyramids FC lett. A Kairóba költöztetett csapat promóciós filmjeit olyan nagyságokkal készítették, mint Ronaldinho vagy Roberto Carlos.

A remek légiósokkal, egyiptomi válogatott játékosokkal és neves szakmai stábbal (a kispadon a volt mexikói szövetségi kapitány, Ricardo La Volpe ül) megerősített Pyramids FC úgy csapott bele a lecsóba, ahogy kell. A csapat a bajnokság 1. fordulójában az afrikai labdarúgás valaha látott legdrágább kezdő tizenegyével állt fel az ENPPI ellen, hét forduló után a második helyen áll (vesztett pontok tekintetében a legjobb), és még veretlen. Minden szépnek és jónak tűnt.

Aztán jött egy viszonylag váratlan és kellemetlen meglepetés: a még az al-Ahlinál is szponzori érdekeltséggel bíró Turki al-Sejk megsértődött azon, hogy az al-Ahli–Horoya AC afrikai Bajnokok Ligája-mérkőzésen inzultálták a drukkerek, mondván, a „Turki al-Sejk, b...d meg; Turki, vigyázz, anyádat is megk.rjuk neked!” szövegű dal túl erősre sikeredett. Ezt mondjuk nehezen lehetne vitatni.

A milliárdos szaúdi befektető előbb Twitter-csatornáján jelezte, hogy neki nincs feltétlenül szüksége ezekre az inzultusokra, majd napokon belül összepakolt, állítólag a házát is eladta.

A befektetőt „mesterséges klubja” miatt utálják a szurkolók, de az egyiptomi futballszakemberek is támadták, mondván, a helyi labdarúgáson egyáltalán nem segítenek a módszerei. A Middle East Eye-nak a kommentátor Mosztafa al-Faharani foglalta össze a legfontosabb kritikákat.

„Az egyiptomi futball fejlesztését nem azzal oldja meg valaki, hogy sokmilliós szerződéseket tesz külföldi játékosok elé. Fel kell építeni az infrastruktúrát, be kell fektetni a fiatal helyi játékosok képzésébe. Al-Sejknek korlátlanok az anyagi lehetőségei. Ha tényleg az egyiptomi futballt akarná fejleszteni, akkor Aszjút népszerű klubjába fektetett volna be, amely Felső-Egyiptomban nagy bázissal rendelkezik. De miért viszi el a csapatot Kairóba? Ott van már az al-Ahli és a Zamalek is” – nyilatkozta.

Turki al-Sejk kedden bejelentette, hogy minden egyiptomi sportbefektetését kivonja az országból. A Pyramids FC átkerül a klubvezetők (Hosszam el-Badri, Ahmed Hasszan és Hadi Kasaba) kezébe. Az al-Ahli támogatását megszüntetik. A Sela Sport Ltd. szerdán tudatta, szintén kivonul egyiptomi érdekeltségeiből, s a Pyramids FC játékosai eladósorba kerülnek. Előbbit egy közleményben, utóbbit a klub saját televíziós csatornáján közölték. A kivont támogatás nyilván nem jön jól az al-Ahlinak, de a kairói klub az egyiptomi labdarúgás legnagyobb márkája a Zamalek mellett (előtt), tehát minden bizonnyal túléli a csapást. Az igazi vesztes a Pyramids FC, mely két hónap álmodozás után alighanem szétesik az elkövetkező átigazolási időszakban.

„A Sela Sport bejelenti, hogy kivonja összes befektetését az al-Ahli csapatából és az egyiptomi sportéletből azután, hogy az al-Ahli szurkolóinak egy része az arab futball egyik szimbólumának számító Turki al-Sejk ellen énekelt sértő dalokat. A vállalat azt várta, hogy a klub vezetősége és az országos futballvezetés lépéseket tesz, elítéli a történteket. Meglepően tapasztaltuk, hogy csend honolt, és nem következtek retorziók, amelyek azt bizonyítanák, hogy a történtek nem reprezentatívak az egyiptomiak egészére és erkölcseikre nézve” – így a közlemény. A Sela Sport teljes befektetése mintegy 2.28 milliárd egyiptomi fontra (35.1 milliárd forintra) rúg.

A klubtévében bejelentették, hogy a játékosok eredeti szerződéseit tiszteletben tartják, s a klub alkalmazottainak szintén megmarad a szerződése. Legalábbis így szól az ígéret.

A csapat legjobb játékosai hivatalosan is átadólistára kerültek, a Palmeirastól érkezett brazil Keno, illetve az egyiptomi válogatott, az angol Premier League-et is megjárt Ali Gabr várhatóan a szaúdi al-Ittihad Dzsiddához kerül januárban.

Afrika legnagyobb futballálmából meg alighanem csak egy jó sztori marad. Már ha Turki al-Sejk meg nem gondolja magát.

via GIPHY

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik