A kapusoknál Casillas lett a nyerő, immár harmadszor

Vágólapra másolva!
2011.01.04. 10:09
null
Casillas posztján egyeduralkodó (Fotó: Action Images)
Címkék
A labdarúgás statisztikáival és történelmével foglalkozó IFFHS rangsora szerint a 2010-es esztendő legjobb kapusa a nyáron világbajnoki címet szerző spanyol válogatott kapuvédője, Iker Casillas lett, immár harmadszor. A spanyol kiválóságot az Internazionale brazil légiósa, Júlio César, illetve a Chelsea cseh kapusa, Petr Cech követi.

Az IFFHS 24. alkalommal választotta meg az év legjobb kapusát. Ezúttal tizenkét európai, három dél-amerikai, két afrikai – korábban erre még nem volt példa –, valamint egy-egy észak-amerikai és óceániai kapusnak  sikerült felkerülnie a 19-es listára.

A kapusok közül hat véd Angliában, négy-négy pedig Olaszországban és Spanyolországban. A listán hét olyan kapust találunk, aki korábban még egyszer sem szerepelt az év végi összeállításban: a holland Maarten Stekelenburg és a német Manuel Neuer az ötödik, illetve a negyedik helyen kifejezetten biztatóan lépett be.

Iker Casillas korábban már két alkalommal – 2008-ban és 2009-ben – érdemelte ki az elismerést, 2010-ben a világbajnoki cím hozzásegítette őt a biztos győzelemhez: a szavazásra jogosult 86 ország képviselői közül 65-nél végzett az első helyen. Amilyen biztos volt a spanyol kapus sikere, olyan biztos a BL-győztes Julio César második helye. Casillas mellett további három honfitárs került a listára.

Casillas tavaly 206, míg 2008-ban 249 ponttal végzett az első helyen. A spanyol mostani sikeréhez hasonló meggyőző fölénnyel csupán a német klasszis, Oliver Kahn tudott győzni, igaz mindjárt kétszer is: 2001-ben 265 ponttal nyert, míg a második kolumbiai Oscar Córdoba csupán 77-et kapott, a rákövetkező, vb-ezüstérmet hozó évben pedig a mai napig rekordnak számító 316 pontot gyűjtött be.

Az idén 30. születésnapjára készülő, már 116-szoros válogatott Casillas a klubjában és a nemzeti együttesben is posztján egyeduralkodónak számít, riválisai legfeljebb veszélyeztetik, kiszorítani aligha tudják. Akár még hosszú éveken át. Az elmúlt esztendőkben már kontinens-, illetve világszerte is megkérdőjelezhetetlenné vált vezető szerepe posztján úgy az újságíróknál, mint a szakmán belüli szavazásoknál. Egyéni elismerései mellett All Star-csapatokban is ő lett az 1-es mez gazdája.

2010 LEGJOBB KAPUSAINAK RANGSORA AZ IFFHS-NÉL 
  1. Iker Casillas Real Madrid spanyol 304
  2. Júlio César Internazionale brazil 124
  3. Petr Cech Chelsea cseh 56
  4. Manuel Neuer Schalke német 53
  5. Maarten Stekelenburg Ajax holland 48
  6. Víctor Valdes  FC Barcelona spanyol 38
  7. Fernando Néstor Muslera Lazio uruguayi 37
  8. Edwin van der Sar Manchester United holland 32
  9. Gianluigi Buffon Juventus olasz 28
10. Timothy Matthew Howard Everton amerikai 15
11. Vincent Enyeama Hapoel Tel-Aviv nigériai 10
12. Eduardo dos Reis Carvalho Genoa portugál 9
      Richard Paul Franck Kingson Blackpool ghánai 9
14. Hugo Lloris Olympique Lyon francia 8
15. Igor Akinfejev CSZKA Moszkva orosz 7
16. Justo Wilmar Villar Real Valladolid paraguayi 6
17. David De Gea Atlético Madrid spanyol 5
      José Manuel Reina Liverpool spanyol 5
      Mark Schwarzer Fulham ausztrál 5

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik