A kapus bevágta a büntetőt, megmenekült a címvédő az Afrika-kupán

Vágólapra másolva!
2013.01.25. 18:06
A címvédő Zambia válogatottja a kapusa, Kennedy Mweene hajrábeli tizenegyesgóljával 1–1-es döntetlent harcolt ki Nigéria ellen a Dél-afrikai Köztársaságban zajló labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája C-csoportjának pénteki első mérkőzésén. Az első félidőben a nigériai John Obi Mikel büntetőt hibázott. A játéknap másik mérkőzésén Burkina Faso emberhátrányban lemosta a pályáról Etiópiát, ezzel a csoport élére állt.

A fehér mezes Emmanuel Emenike góljával sokáig vezetett Nigéria (Fotó: Reuters)
A fehér mezes Emmanuel Emenike góljával sokáig vezetett Nigéria (Fotó: Reuters)
A fehér mezes Emmanuel Emenike góljával sokáig vezetett Nigéria (Fotó: Reuters)
A fehér mezes Emmanuel Emenike góljával sokáig vezetett Nigéria (Fotó: Reuters)
A fehér mezes Emmanuel Emenike góljával sokáig vezetett Nigéria (Fotó: Reuters)

ZAMBIA–NIGÉRIA

Az első félidő derekán Nigéria kiváló gólszerzési lehetőséghez, konkrétan tizenegyeshez jutott, miután a rossz ütemben belépő zambiai Davies Nkausu felvágta Ahmed Musát a tizenhatoson belül. A 26. percben John Obi Mikel futott neki a büntetőnek, ám „túlhelyezte” a labdát, az a jobb kapufa tövéről az alapvonalon túlra vágódott.

A fellélegzés lendületet vitt a zambiai támadásokba, a címvédő a szünetig többször is veszélyeztetett. A 28. percben Chisamba Lungu 30 méteres szabadrúgását védte a nigériai kapus, Vincent Enyeama, nem sokkal később Stophira Sunzu a kapu mellé fejelt, a játékrész utolsó aktusaként Lungu rontott helyzetben.

A második félidő nigériai akciókkal kezdődött: Musa beadása még elment keresztben a csatárok előtt, nem sokkal később Emmanuel Emenike három védő és a kifutó kapus szorításában a kapu mellé emelt – harmadjára azonban jött a gól.

Az 57. percben a zambiai Lungu a saját térfele közepén elvesztette a labdát Mikellel szemben, a Chelsea középpályása kiugratta Emmanuel Emenikét, aki remek labdaátvétel után mintegy 13 méterről a jobb alsó sarokba lőtt. 0–1

A címvédő Zambia futott az eredmény után, és a 71. percben majdnem utol is érte, csakhogy Rainford Kalaba hiába tört a kapu felé ígéretesen, a jó ütemben kifutó Enyeama kapus elhárította a veszélyt. A 82. percben Collins Mbesuma is egyenlíthetett volna, csakhogy gyors bal oldali akció végén óriási helyzetben gyengén, középre lőtt, Enyeama védett.

A 85. percben aztán egy nagyon véleményes büntető meghozta az egyenlítést a rohamozó Zambiának: Ogenyi Onazi és Emmanuel Mayuka tizenhatos vonalán történt kölcsönös meztépése után a játékvezető a nigériai Onazit látta szabálytalannak, és a fehér mezesek legnagyobb megrökönyödésére büntetőt ítélt. Kennedy Mweene, a zambiaiak kapusa kocogott előre a végrehajtáshoz, és jobb belsővel higgadtan a bal felső sarokba emelt. 1–1

Bár több mint négy percig tartott a ráadás, újabb gól nem született, így a csoport harmadik mérkőzése is 1–1-es döntetlennel ért véget.

ZAMBIA–NIGÉRIA 1–1

BURKINA FASO–ETIÓPIA

Rögtön a kezdés után, a 4. percben óriási lehetőséget puskázott el Etiópia, Shimeles Bekele vihette egy az egyben a kapusra a labdát, azonban lövése után a labda a jobb oldali kapufán csattant, a kipattanót pedig Burkina Faso védője, Bakary Koné vágta ki a gólvonalról.

A 7. percben Adane Girma lent maradt a gyepen, és már nem is tudta folytatni a játékot, sírva vonult le a pályáról.

Az első húsz percben felváltva érkeztek a lövések mindkét oldalról, azonban a pontosság hiányzott, a lövések messze elkerülték a kapukat a Mbombela Stadionban. A 21. percben Wilfried Sanou lőtt a kapuba, azonban a partjelző lest jelzett, így a gól érvénytelennek minősült.

Az etióp csapat többet birtokolta a labdát, azonban a nagy helyzetek sorra Burkina Faso előtt adódtak. A 34. percben Koné százszázalékos helyzetet hagyott ki, miután elfektette a kapust, és a védőbe lőtte a labdát, azonban szinte azonnal a kipattanó után Alain Sibiri Traoré a jobb felsőbe bombázta a labdát, így megszerezte a vezetést Burkina Fasónak (1–0).

A második félidő kiegyenlített játékot hozott a 60. percig. Ekkor Burkina Faso kapusa, Abdoulaye Soulama Traoré rosszul jött ki kapujából, és a felé érkező labdát a tizenhatoson kívül kézzel megfogta. A bíró azonnal kiállította, Etiópia pedig szabadrúgással jöhetett a tizenhatos vonaláról. A Burkina Fasó-i cserekapus, Daouda Diakité azonban bemutatkozásként bravúrral fogta a sorfal mellett elcsavart labdát.

Burkina Faso emberhátránya ellenére is folyamatosan kontrázott, és a 74. percben tovább tudta növelni előnyét. Jonathan Pitroipa adott pontos passzt Alain Sibiri Traorénak, aki higgadtan lőtte újra a felső sarokba a labdát, ezzel már két gólra növelte a zöld mezes csapat előnyét (2–0).

Ezt követően továbbra is csak az emberhátrányban lévő Burkina Faso tudott helyzeteket kialakítani. A csapat öt perccel az előző gólját követően megszerezte a harmadikat is, ezúttal Djakaridja Koné gurította el a labdát az etióp kapus hóna alatt (3–0).

A sok sérülés és a kiállítás miatt hét percet hosszabbított a játékvezető, ezalatt pedig a negyedik Burkina Fasó-i gól is megszületett: Jonathan Pitroipa talált a kapuba, ezzel megadta a kegyelemdöfést Etiópiának.

Burkina Faso higgadt játékkal és gyors kontrákkal verte meg a kvartett egyik esélyesének is tartott Etiópiát, és ezzel átvette a vezetést a C-csoportban.

BURKINA FASO–NIGÉRIA 4–0

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, DÉL-AFRIKA
C-CSOPORT, 2. FORDULÓ
ZAMBIA–NIGÉRIA 1–1 (0–0)
Nelspruit, 25 000 néző. Vezette: Gead Grisa (egyiptomi)
ZAMBIA: Mweene – Nkausu, Mbola, Sunzu, Musonda – Lungu (M. Mulenga, 66.), Chansa (Sakuwaha, 73.), Sinkala, Kalaba, C. Katongo (Mbesuma, 66.) – Mayuka
NIGÉRIA: Enyeama – Echiejile, Omeruo, Oboabona, Onazi – Ogude, Mikel, Igiebor (Obiora, 76.), Moses (Ideye, 79.) – Emenike, Musa (Uche, 89.)
Gólszerző: Mweene (85. – 11-esből), ill. Emenike (57.)
BURKINA FASO–ETIÓPIA 4–0 (1–0)
Nelspruit. V: Camille (seychelles-szigeteki)
BURKINA FASO: Soulama – Koffi, B. Koné, Paul Koulibaly, Panandétiguiri – D. Koné, Kaboré (Balima, 94.), Pitroipa, Alain Sibiri Traoré, Sanou (D. Diakité, 63.) – Bancé (Rouamba, 64.)
ETIÓPIA: Tadelle – Debebe, Bogale, Hailu, Tesfaye – Megersa (Zinabu, 41.), Teshome, Bekele (Kebede, 55.), Hintsa – Girma (Asefa, 12,), Seid
G: Alain Sibiri Traoré (34., 74.), D. Koné (79.), Pitroipa (94.)
K: Soulama (60.)
A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Burkina Faso2115–14
2. Zambia2
2
2–22
Nigéria2
2
2–22
4. Etiópia211
1–51
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik