„A híres FIFA-piramis alapjaiban rendült meg”

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2011.05.31. 22:15
null
Blatter szerint krízis nincs, megtisztulás kell. Sokak szerint vele kéne kezdeni... (Fotó: Reuters)
Feszült hangulatban kezdődött meg kedden Zürichben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kongresszusa, melyen a svájci szövetség elnöke megújulást sürgetett, míg a sportág portugál első embere egy interjúban arról beszélt, hogy korlátozni kellene az elnök hivatali idejét.

Joseph Blatter elnöknek és Jacques Rogge-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetőjének köszöntő szavai után Micheline Calmy-Rey, a svájci szövetség irányítója arról értekezett élesen, hogy nagyon komoly problémák feszítik a FIFA-t, s csak az jelenthet megoldást, ha megreformálja magát a szervezet.

AZ ÉG KÉK, A FŰ ZÖLD, A FIFA KORRUPT
Az angol és a skót szövetség (valószínűleg kudarcra ítélt) harcot kezdett az elnökválasztás elnapolásáért, mondván, a felmerült kérdések olyan súlyúak, hogy nem lehetne most dönteni.

A meglehetősen kései harciaskodást még az angol sajtó sem ítélte meg kifejezetten pozitívnak, mondván: 1.: most már teljesen mindegy, 2.: korábban kellett volna, 3.: és két nem túl nagy befolyású szövetség nem tud mit tenni. Az angolok egyébként (a történtek alapján nem csoda) sorra lövik a „mérgezett nyilakat” cikkekben a FIFA felé. Hogy egy megjegyzést idézzünk: a szervezet korruptsága annyira meglepő, mint hogy a fű zöld és az ég kék…

Sokkal veszélyesebb Blatter számára a FIFA partnereinek és szponzorainak berzenkedése a korrupciós vádak hallatán. A történtek miatt csalódottságának adott hangot és magyarázatot vár az Adidas, a Coca-Cola, az Emirates, a Budweiser, a Castrol és a Continental is – ne legyen kétségünk, ha az óriáscégek kihátrálnak az elnök mögül, az jóval fenyegetőbb, mint az angolok és skótok kezdeményezte „partizánakció”.

„Nagyon komolyan kell venni a kritikákat, melyeket a korrupciós ügyek és az átláthatatlan működése miatt kap a FIFA – mondta Calmy-Rey. – Nagyon fontos, hogy gyorsan feltérképezzük a bajokat és megtegyük a szükséges lépéseket, mert ennek a szervezetnek nem csupán a fiatalok, de az egész világ számára példát kell mutatnia. Most nem a catenaccio védekezésnek, hanem látványos támadójátéknak kell előtérbe kerülnie azon a pályán, melyen az átláthatóságért, az egység, a csapatszellem, a tisztelet és a tolerancia visszaszerzéséért folyik a harc.”

Gilberto Madail, a portugál szövetség elnöke közben kedden a kongresszus helyszínén egy portugál televíziónak adott interjújábanburkoltan támadta Blattert, azt fejtegetve, hogy az az elnök, aki túl sokáig ülhet székében, egy idő után egyre többet hibázik úgy, hogy észre sem veszi.

„Mindig is azt hangoztattam, hogy korlátozni kell az elnöki mandátumok számát, mert az ember elhasználódik és elveszíti erejét” – nyilatkozta Madail, aki a korrupciós ügyekkel kapcsolatban szintén nagyon gyors lépéseket vár, mert mint mondta, a futball elveszítheti megbecsültségét. Az elnökválasztást rossz ötletnek tartja a jelenlegi körülmények között, úgy fogalmazott: „olyan kellemetlen ez az egész, mint a homok az ember cipőjében.”

Maga Blatter is visszafogottan nyitotta meg a kongresszust, s azt ígérte szerdán hosszabban beszél majd a problémákról, s részletesen kifejti azt is, miként lehet azokat megoldani.

„Eddig azt gondoltam, hogy a mi életünket a bizalom, a rend és a fair-play jellemzi, ám sajnos azt kell mondanom, jelenleg ez nem így van, mert a piramisunk, a híres FIFA-piramis alapjaiban rendült meg”- mondta a szerdai elnökválasztáson egyedül induló, a szervezetet 1998 óta irányító Blatter.

SZAVAZÁS

A FIFA-tagok közül is többen elégedetlenek az elnök, Joseph Blatter munkájával és eredményeivel. És Ön?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A FIFA-t érő kritikák annak nyomán fogalmazódtak meg, hogy a szerdai elnökválasztást egyre terebélyesedő megvesztegetési botrány árnyékolja be, melynek egyik áldozata a szombaton visszalépett egyik jelölt, a katari Mohamed Bin Hammam. A katari futballelöljáró FIFA-tagságát a szervezet etikai bizottsága vasárnap felfüggesztette megvesztegetés gyanúja miatt.

Az ügy kapcsán Jack Warner FIFA-alelnököt – az Észak- és Közép-Amerikát, valamint a karibi térséget tömörítő konföderáció (CONCACAF) elnökét – is felfüggesztették, és a jelenlegi FIFA-elnöknek, az újra pályázó Joseph Blatternek is meg kellett jelennie a testület előtt, igaz, őt felmentették.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik