A FIFA felfüggesztéssel fenyegeti Svájcot a Sion miatt

Vágólapra másolva!
2011.12.17. 16:02
null
A sioni klubelnök nagy galibát okozott, s emiatt a Basel is pórul járhat (Fotó: Action Images)
Címkék
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség felfüggesztéssel fenyegeti a svájci alszervezetét, mert nem lépett fel kellő határozottsággal az Európa-ligából kizárt Sion ügyében. Ha a Svájci Labdarúgó-szövetség (SFV) január 13-áig nem alkalmazza a FIFA által előírt szankciókat, az alpesi ország csapatainak megtiltják a nemzetközi mérkőzéseken való részvételt, s a Baselt kizárják a Bajnokok Ligájából.

A Sion nem fogadta el az Európa-ligából való kizárását, amellyel azért büntették, mert a FIFA tilalma ellenére hat játékost is szerződtetett a nyáron. Vanczák Vilmos csapata egy svájci polgári bírósághoz fordult, amely igazat adott neki, de az UEFA-t ez nem hatotta meg, érvényben tartotta a határozatát. A Sion ezután a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult, amely elutasította a fellebbezését.

A FIFA szombaton arra szólította fel az SFV-t, hogy visszamenőleg az összes, ebben az idényben lejátszott svájci mérkőzést vizsgálja meg, és azokat a találkozókat, amelyeken a hat szerződtetett játékos valamelyike pályára lépett, 3–0-val adja az ellenfélnek. Erre január 13-áig adott haladékot a svájci szövetségnek, s ha addig semmi sem történik, január 14-én életbe lép az eltiltás.

Ez esetben a svájci válogatottnak le kell mondania februári, Argentína elleni felkészülési mérkőzéséről, és a Basel sem játszhat a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Bayern München ellen. Az Eb-t nem érinti a határozat, mert Svájc nem kvalifikálta magát.

„A FIFA végrehajtó bizottsága úgy döntött, a svájci szövetségnek január 13-áig ad haladékot rá, hogy megbüntesse a Siont, amiért nem tisztelte a FIFA határozatát, és makacs, elítélendő módon támadta azt. Ha nem lép az SFV, az eltiltás január 14-én automatikusan életbe lép” – szólt a FIFA közleménye.

A svájci szövetség elöljárói szerint a FIFA határozata komplikált, de nem tartják megoldhatatlannak a pontlevonásokat. A Sion 18 forduló után 31 pontjával a svájci élvonal 3. helyén áll, Vanczák 17 mérkőzésen 7 gólt szerzett, ezzel holtversenyben második a góllövőlistán – nagyon úgy tűnik, hiába…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik