A FIFA 200 millió dolláros nyereséget ért el

Vágólapra másolva!
2010.03.19. 18:50
null
Blatter elégedetten mutatta be a pénzügyi jelentést (Fotó: Reuters)
Címkék
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) közzétette pénzügyi jelentését az elmúlt évre vonatkozóan, amelyből kiderült, hogy a szervezet közel 200 millió dolláros nyereséget ért el 2009-ben, valamint már több mint 1000 milliárd dollárra rúg a tőketartaléka. Joseph Blatter elnök elégedett az eredménnyel, de úgy fogalmazott, nem mondaná, hogy gazdag a FIFA.

Pénteken hozta nyilvánosságra 2009-es pénzügyi jelentését a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség. A beszámoló szerint a FIFA tőketartaléka első alkalommal lépte át az egymilliárd dollárt (1.059 milliárd dollár).

A szervezet nyeresége is figyelemreméltó: közel 200 millió dollár (196 millió dollár) profitot könyvelt el a FIFA. Nem is meglepő, hogy Joseph Blatter elnök elégedetten értékelte a szövetség elmúlt évi gazdasági tevékenységét.

„Kényelmes helyzetben vagyunk. Azt nem mondanám, hogy gazdagok vagyunk, de jó eredményt értünk el – mondta Blatter a kétnapos FIFA-ülés lezárásakor. – Jó pénzügyi és kereskedelmi döntés volt Dél-Afrikának adni a kétezer-tízes világbajnokság rendezési jogát."

A FIFA jelentésében Júlio Grondona, a szövetségi pénzügyi bizottságának elnöke úgy nyilatkozott, hogy az afrikai vb bevételei meghaladták az előző két világbajnokság (Dél-Korea és Japán 2002-ben, majd Németország 2006-ban) bevételét.

A FIFA az elmúlt években tartaléka felduzzasztására törekedett, mivel fel akart készülni arra a lehetőségre, hogy egy eltörölt világbajnokság esetén vissza kell fizetnie a kereskedelmi partnerektől befolyt összegeket. A szervezet célja az volt, hogy 2010 végére 800 millió dolláros tartaléka legyen, de az elvártnál jobb eredményeket ért el.

Mindenesetre a FIFA gazdálkodása szinte teljesen a sikeres vb-rendezéstől függ, amelyből a bevételei döntő hányadát szerzi. A tényekhez tartozik az is, hogy a szövetség egymilliárd dollárt meghaladó tartaléka csak az elkövetkezendő másfél év költségeit fedezi.

Az is kiderült, hogy a nemzeti szövetségek is jól járnak a magas nyereséggel: a FIFA minden kontinentális szövetségnek 2.5 millió dollárt utal át, és mind a 208 nemzeti tagszövetség 200 000 dollárt kap.

„Ez egy ajándék. Ötvenhat millió dollár, amelyet a részvényeseink kapnak vissza, ha szabad így fogalmazni" – mondta Blatter.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik