200 forintnyit sem kapnak óránként a stadionokon dolgozók Katarban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.31. 08:49
null
Gőzerővel folyik az építkezés. Nem számít más, csak a termelékenység (Forrás: bbc.co.uk)
Elképesztően keveset keresnek azok a munkások, akik a 2022-es katari futball-világbajnokság létesítményein dolgoznak. A Guardian brit lap értesülései szerint óránként alig 0.57 eurót, vagyis nagyjából 170-180 forintot.

Nagyjából száz munkás dolgozik a negyvenezer férőhelyes Al-Vakrah Stadionon. Nem elég, hogy nincsen szabadnapjuk, pusztán 2000 forintnyi összeget kapnak egynapi munkáért.

A dolgozók elmondták a Guardiannek, hogy az útlevelüket magánál tartja a munkavezető, és nem is kaphatják meg, amíg tart a munka.

A katari világbajnokság leendő helyszínein az újság beszámolója szerint néhány munkásnak már egyéves bérével tartoznak, miközben rendkívül szegényes körülmények között élnek.

A vb szervezőbizottsága azt ígérte, hogy ki fogják vizsgálni az újság állításait, mert a munkavédelmi szabályok megsértését nagyon komolyan veszik.

Katar 134 milliárd fontot tervez költeni az infrastruktúrára, csakhogy azzal vádolják a közel-keleti országot, hogy súlyosan megsértik az emberi és a munkavállalói jogokat, és nagyon rosszul bánnak a főleg dél-ázsiai vendégmunkásokkal.

A katariak visszautasítják ezeket a vádakat, ennek ellenére a munkafeltételek javításáról számoltak be az utóbbi időben.

A szakszervezeti világszövetség állítása szerint ha minden így folytatódik, 2022-ig akár 4000 munkás is életét vesztheti munkahelyi balesetekben a helyszínen.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik