125 éves az Arsenal: Henry, Adams és Chapman szobrot kapott

Vágólapra másolva!
2011.12.10. 09:30
null
Az Arsenal fennállásának 125. évfordulóját ünnepli (Fotó: Imago)
Címkék
Semmi kétség afelől, hogy a szombati nap csúcsmérkőzése a Real Madrid–Barcelona, de bőven van még élet a futballvilágban az el clásicón kívül is: szoboravatás és 125. évforduló az Arsenalnál, BL- és Vidics-kiesés után javítana a Manchester United, Inter–Fiorentina az olasz bajnokságban, a Mönchengladbach élre állhat a Bundesligában.

 

 

A PROGRAM – PREMIER LEAGUE
15. FORDULÓ
16.00: Arsenal–Everton
16.00: Bolton Wanderers–Aston Villa
16.00: Liverpool–Queens Park Rangers
16.00: Manchester United–Wolverhampton Wanderers
16.00: Norwich City–Newcastle United
16.00: Swansea City–Fulham
16.00: West Bromwich Albion–Wigan Athletic
A TABELLA»

PREMIER LEAGUE

Manchester városában a drukkerek még a szerdai BL-kudarcot emésztik – a listavezető City és a második United közül a „vörös ördögök" terelhetik el hamarabb a gondolataikat a buktáról, mégpedig egy győzelemmel. Az ellenfél szombaton a Wolverhampton, amely augusztus óta nem nyert idegenben, és vendégként rendkívül lyukas a védelme.

A hazaiaknál a BL-kiesés mellé társuló baj Nemanja Vidics elvesztése, a szerb védő ugyanis az egész idényre kidőlt súlyos térdsérüléssel – valószínűleg Phil Jones kerül hátra a védelem tengelyébe. Wayne Rooney nyolc bajnoki óta nem tudott betalálni, ez egyéni negatív rekordbeállítás – ha most sem tud, akkor csúcsot dönt a klasszis támadó. A United 31 éve nem kapott ki otthon a Wolvestól.

A Queens Park Rangers 1996 után játszik bajnokit ismét a Liverpool otthonában, és a londoniak nem nevezhetők esélyesnek. Hogy mást ne mondjunk, a Pool otthon még veretlen az idényben, míg a legutóbbi húsz, a QPR ellen az Anfielden lejátszott meccséből csak egyet veszített el. A QPR azonban már nyert a szezon során Liverpoolban, az Everton ellen 1–0-ra győzött a Goodison Parkban.

ÖSSZEDOBTAK EGY LABDÁRA

1886 októberében a woolwichi Royal Arsenal lőszergyárban az ott dolgozó skótok kis társasága elkezdett szervezni egy üzemi futballcsapatot. Végül tizenöten jelentkeztek David Danskin felhívására, mindannyian adtak egy hatpennyst a közösbe, és ebből vették meg első labdájukat.

 

A csapat – még végleges név, mez és pálya nélkül – 1886 december 11-én, Dial Square FC néven játszotta első mérkőzését a Kutyák szigetén az Eastern Wanderers ellen. 6:0-ra nyert. Az egyik játékos – a korábban a Nottingham Forestben játszó Fred Beardsley – révén szereztek egy garnitúra piros mezt a nottinghamiektől, karácsonykor pedig Royal Arsenalnak nevezték át a csapatot.

 

1893-ban már társaság formájában, Woolwich Arsenalként játszottak, és a klub 1914 óta használja az Arsenal FC nevet – amelyet a 125 év alatt 13 angol bajnoki cím, 10 FA-kupa-, 2 Ligakupa-, 1 KEK- és 1 VVK-győzelem fényesített tovább.

Ha már szóba került az Everton: a liverpooli kékek a nagy ünneplésre készülő Arsenal otthonába látogatnak, amely nem a kedvenc vadászterepük – 1996 óta nem nyertek az „ágyúsoknál", és 2005-ben éppenséggel egy hetest kaptak (ez az Arsenal legnagyobb győzelme, az Everton legnagyobb veresége a Premier League-ben).

A gólokat lelkesen termelő, káprázatos formában játszó Robin van Persie célba vehet egy ligacsúcsot: egy naptári évben csak Alan Shearer (1995-ben 36 találat) és Thierry Henry (2004-ben 34) szerzett nála több gólt a Premier League-ben.

Van Persie 32-nél tart, és ünnepi meccsen növelheti a számot: az Arsenal az Everton elleni meccs hétvégéjén ünnepli fennállása 125. évfordulóját.

Három klublegenda szobrát avatták fel ebből az alkalomból: Herbert Chapman, az angol futball egyik nagy taktikai megújítója, Tony Adams (az Arsenal leghosszabb ideig szolgáló csapatkapitánya), valamint Thierry Henry (a klub gólrekordere) kapott maradandó emléket az Emiratesnél. A szobrokat péntek délután leplezték le, Henry, Adams és Chapman először szombaton „vigyáz” a csapatra.

Henry szobra (Fotó: www.arsenal.com)
Henry szobra (Fotó: www.arsenal.com)

„Először azt hittem, hogy csak tréfálnak a szoborral, de nem. Láttam a saját szobromat, de hogy őszinte legyek, teljesen valószínűtlen számomra, hogy ilyen megtörténjen... Szinte mindig tudok mit mondani, de most elakadt a szavam. Ahogy a stadion felé hajolok a szobron, pontosan tükrözi, mit érzek az Arsenal iránt, ráadásul nem csak az Emirates, hanem a Highbury felé is nézek. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így megörökítenek... Szerencsésnek tartom magam, hogy rengeteg nagy győzelemnek voltam részese pályafutásom alatt, de ez mindennek a megkoronázása" – mondta Henry a pénteki ceremónia után.

Az Arsenal ünnepségén díszvendégként ott lesznek az egykori fegyvergyári gárda – az „ágyúsok” első csapata – tagjainak leszármazottjai, Howard Webb játékvezető pedig egy hatpennys érmét használ a térfélválasztásnál, emlékezve arra, hogy az „ősatyák" 1886-ban mind egy hatpennyst dobtak be egy labda vásárlására.

A Bolton–Aston Villa meccsen rossz formában levő két csapat találkozik, a Newcastle a Chelsea elleni kudarc után a Norwich ellen javíthat, a West Bromwich–Wigan összecsapás a kiesés elleni harc szempontjából nagy jelentőségű mindkét gárda számára, a Fulham pedig a szezonbeli második idegenbeli bajnoki sikerére hajt a Swansea ellen.

A PROGRAM – SERIE A
15. FORDULÓ
18.00: Lecce–Lazio
18.00: Siena–Genoa
20.45: Internazionale–Fiorentina
20.45: Palermo–Cesena
A TABELLA»

SERIE A

Az egyedüli veretlenként listavezető Juventus az AS Roma vendége lesz az olasz labdarúgó-bajnokság 15. fordulójában, s a hétfő esti találkozóval Antonio Conte legénysége le is tudja a nagycsapatok elleni rangadókat a szezon őszi részét tekintve – no de térjünk vissza a szombati nyitányra, amely négy mérkőzést hoz.

A pocsékul szereplő Internazionale a szintén nem fennen szárnyaló Fiorentinát fogadja – akadtak szezonok, amelyekben ez nagy rangadónak számított volna... Az Inter egy esetleges vereség esetén sorozatban harmadszor veszítene, és elméletileg még kieső helyen is telelhet – a fekete-kékek szakmai stábja alighanem már számol vissza a téli mercatóig.

„Egy nagy problémánk van: nem szerzünk elég gólt. Semmi másért nem kritizálhatom a csapatot, de remélem, a szurkolóink mögénk állnak, és a segítségükkel csatáraink megtörik a rossz szériájukat" – nyilatkozta a meccs előtt Claudio Ranieri, a milánóiak edzője. Wesley Sneijder még mindig nem játszik (már edz, de elővigyázatosságból pihentetik), és kérdés, hogy Diego Milito vagy Giampaolo Pazzini lesz az ék. Egyik rosszabb formában van, mint a másik...

A negyedik Lazio a forduló nyitó mérkőzésén a Lecce otthonában lép pályára. A vendégek 2005 májusa (5–3) óta nem tudták otthon legyőzni a fővárosi égszínkékeket, abban a szezonban ráadásul a Lazio előtt is végeztek a tabellán, ami nem gyakori esemény...

Arra már most nagy pénzt lehetne tenni, hogy a kiesés ellen küzdő Lecce a szezon végén nem lesz a Lazio előtt, és a hazaiak alighanem már egy pontot is pozitívumként könyvelnének el szombaton – főleg, hogy a rómaiak október óta csak a Juventustól kaptak ki. A Leccét új edző, Serse Cosmi vezényli.

A Siena megelőzheti a tabellán szombati vendégét, a Genoát, amennyiben legyőzi a „griffeket", a Palermo–Cesena országos egyes – nem elég, hogy a vendégek az alsóházban szenvednek, a szicíliaiak eddig százszázalékosak hazai pályán. Eddig az Inter, Cagliari, Siena, Lecce, Bologna, Fiorentina hatos hajtott fejet Palermóban – a rózsaszín-feketékéhez hasonlóan pazar hazai mérleget csak az Udinese tud felmutatni.

A PROGRAM – BUNDESLIGA
16. FORDULÓ
15.30: Augsburg–Mönchengladbach
15.30: 1. FC Köln–Freiburg
15.30: Mainz–Hamburg
15.30: Nürnberg–Hoffenheim
15.30: Werder Bremen–Wolfsburg
18.30: Hannover–Leverkusen
A TABELLA»

BUNDESLIGA

A Bayern München és a Dortmund mérkőzése is vasárnapra marad – a rekordbajnok a Stuttgart vendége lesz, a BVB a Kaiserslauternt fogadja –, így az élcsoport tagjai közül csak a Mönchengladbachot szólítja a kötelesség szombaton. A 'Gladbach a sereghajtó, legutóbbi hat meccséből mindössze egyet megnyerő Augsburghoz utazik, és ha nyer, átveszi a vezetést a tabellán. A kiválóan szereplő alakulat a hetvenes évek óta nem állt a szezon ezen szakaszában ilyen jó mérleggel, és Bundesliga-története során még sosem működött ilyen jól a védelme 15 forduló alatt (mindössze 10 gólt kapott).

Mainzban a „szívek meccsére" kerül sor a HSV ellen, a hazai csapat ugyanis helyi segélyszervezetek számára rendez gyűjtést. Hogy három pont is a zsákba kerül-e, az kérdés, ám amennyiben igen, akkor a Mainz lesz az első csapat, amely tétmeccsen legyőzi a Thorsten Fink irányította Hamburgot (a kikötővárosiaknak 2 győzelem és 4 döntetlen a mérlegük az új trénerrel). A két fél legutóbbi hét meccsén nem tudott nyerni egyszer sem a soros házigazda.

A Hoffenheim Nürnbergbe látogat, az 1. FCN az első Bundesliga-győzelmére hajt a kék-fehérek ellen. A Freiburg Kölnbe nem nyerni és nem gólt szerezni jár, a legutóbbi tizenegy alkalomból hétszer nem tudott a kapuba találni a „kecskések" otthonában. A hazai pályán nagyon erős (hét mérkőzésből hat győzelem) Werder az idegenben nagyon rossz Wolfsburgot fogadja; a „farkasok" vendégmutatója – 1–1–6, 8–21-es gólkülönbség – a legrosszabb az egész ligában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik