Volt egyszer egy csapat – Mexikó ’86 (2. rész)

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2011.06.02. 10:10
null
Esterházy Márton (jobbra) lőtte az egyik gólunkat Kanada ellen
Címkék
Huszonöt évvel ezelőtt a mexikói futball-világbajnokságon Irapuatóban a magyar válogatott 6–0-s vereséget szenvedett a Szovjetuniótól. Tulajdonképpen akkor indult meg a lejtőn a magyar labdarúgás. Azóta se vb-re, se Eb-re nem jutott ki a válogatott. Az eredményt sokan sokféleképpen magyarázták. Magyarázat van, de megszerzett bizonyosság azóta sincsen, hogy mi is okozhatta a kudarcot. Pedig az együttes Európából elsőként jutott ki a vb-re, igazi csapat volt a csapat. Az idősebb generációnak feltehetően az utolsó… De már azok is jócskán benne vannak a korban, akik gyerekként élték meg a 0–6-ot. Múltidézőnk 2. részében a Garaba Imrével és Bognár Györggyel készült interjút olvashatják.

BOGNÁR GYÖRGY: MEZEYT HAGYNI KELLETT VOLNA TOVÁBB DOLGOZNI

– Ön gyakorló edző. Ha azt a feladatot kapná, hogy szakvezetőként gyűjtse csokorba a bukás okait, miket tartana a legfontosabbnak?
– Mintha én lennék Mezey György?

Bognár György sombreróban
Bognár György sombreróban

– Nem, mint Bognár György.
– Rendben, de azt ne hagyjuk ki, hogy azt a filozófiát követem, amit tőle tanultam, s nemcsak játékosa voltam, hanem edzőként, vezetőként is dolgoztam mellette a kilencvenes évek közepén. Amit ő visz, az a Mezey-iskola: tartalmas, jól felépített szakmai munka.

– Leülepedett a mexikói kudarc, s ha igen, hogyan?
– Huszonöt év alatt sok minden leülepszik az emberben. Másképpen látok dolgokat, több felkészüléssel a hátam mögött már van tapasztalatom.

– Mivel kellemetlen emlékről van szó, a hibák kerülnek főleg előtérbe, de mi volt Mezey legnagyobb erénye?
– Zseniálisan összeválogatta a csapatot. Az együttesnek Mezey György volt a lelke. Az akkori magyar futballból a legütőképesebb csapatot alakította ki.

– Hol került mégis porszem a gépezetbe?
– Mai fejjel úgy látom, hogy elhibázott volt a felkészülés. A szovjetek edzőjének, Valerij Lobanovszkijnak volt igaza, amikor azt mondta, hogy a mexikói körülményeket nem lehet megszokni, csak el lehet viselni. Ehhez képest mi Ausztriában a magaslati viszonyokat ugyan modelleztük, de a meleget nem, mert maximum tíz fok volt.

Ez amolyan második alapozásnak felelt meg?

– Nem, mert tartalmában nem alapozás volt, tehát abban a tekintetben nem történt szakmai hiba, hogy kétszer alapoztunk volna.

– Mexikóban a déli melegben edzettek.
– Meg sötétkék szerelésben! Csak mi tréningeztünk akkor. A szovjetek és a franciák is napnyugta után edzettek, amikor mondták nekik, hogy a magyarok a napon főve izzadnak, csak röhögtek rajtunk.

– A korabeli vélemények szerint a nagy meleg a taktikát is agyonvágta.
– Így is van. A mi stílusunkat, az egész pályás letámadást ilyen körülmények között nem lehetett volna alkalmazni. A félidei nulla három után mi ugyanazt játszottuk, magyarán kimentünk még három gólért…

– A meccs előtt és alatt érzett gyengeségről, tompaságról több társa is beszámolt. Ez meddig tartott?
– A tompaság egészen másnapig, másnap meg jött a letargia…

– A táplálkozás mennyire volt tésztacentrikus?
– Nekünk ez akkoriban újdonság volt, a szervezet nem állt át rövid idő alatt. Orvosilag minden rendben a szénhidrátbevitellel, csak éppen húsz évig máshoz szokott a szervezetünk. Ezért aztán gyakran voltunk kiéhezettek.

– Erre mondhatják, hogy utólag könnyű okosnak lenni…
– Persze! Akkor hittünk mindenben, amit mondtak nekünk. Hittünk abban, hogy amit csinálunk, az jó. Ha Mezey például azt találta volna ki, hogy sárgarépát kell enni, senki sem tiltakozott volna. Bármilyen furcsa, akkori fejjel gondolkodva ma is vállalnám azt a felkészülést.

– A bundaügy mennyiben befolyásolta a felkészülést?
– Nem osztott, nem szorzott, mert a rendőrségi eljárás érdemben Mezey második szövetségi kapitányi tevékenységét érintette.

– Összességében van magyarázat?
Nem keresem, vagy ha van, sose tudjuk meg. Mert lehetne azt mondani, hogy a Lobanovszkij-féle út lett volna a járható, de nem emiatt kaptunk defektet a szovjetek ellen. Az ellenfél jobb volt, elvert minket, ez tény.

– Futballunk azóta tartó agóniája a nulla hat számlájára írható?
A vereség mértéke valóban súlyos, mi, magyarok kisebb megrázkódtatásokat is képtelenek vagyunk kiheverni. Tehát egy ilyen eredmény sokként hatott, amire az volt a reakció, hogy fejeknek kellett hullani. Ha az a válogatott együtt marad, kijuthatott volna a nyolcvannyolcas Eb-re és a kilencvenes vébére. Mezeyt hagyni kellett volna tovább dolgozni.

 

Garaba becsúszás közben
Garaba becsúszás közben

GARABA IMRE: MEZEYRŐL NEM SZERETNÉK BESZÉLNI

– Hogyan befolyásolta az életét a szovjetektől elszenvedett vereség és a vb-kudarc?
Nem befolyásolta. Nem érzem, hogy bármiféle hátrányom származott volna ebből. Illetve egy dologban igen: amíg élek, nem kapok választ a miértre, s akikkel beszélgetek, azoknak a második kérdése, hogy mi történt Mexikóban?

Nos, mi történt Mexikóban?
Kicsit ironizálva azt szoktam mondani, semmi különös, hazajöttünk, s nem mondhatom, hogy megköveztek minket. Komolyra fordítva a szót: sok apró szelet egy egész tortává illeszthető össze, de nem állíthatjuk, hogy megkaptuk a választ is.

Mi lenne az első szelet?
Az ausztriai edzőtábor.

Esterházy azt mondta, a szintkülönbség legyőzése megviselte a szervezetét, Bognár kiegészítette azzal, hogy szakmailag nem történt melléfogás, mert nem volt ez egy második alapozás.
Szerintem az volt, de nem ez volt benne a legrosszabb, hanem hogy teljesen felborult az bioritmusunk, s nem csak a három edzés miatt. Úgy próbáltunk élni, ahogyan Mexikóra tervezték. De mindezt hatvan centis hóval a hátunk mögött, európai időszámítás mellett. Nekem ez okozta a legnagyobb gondot. S itt említem meg, hogy hiába voltunk 1985 telén mexikói túrán is, csak a magaslat volt ugyanaz, a hőmérséklet nem.

Az egyik legjobb fizikumú játékos volt a csapatban. Legyengült a sok tésztától?
Én gyerekkoromban is rengeteg tésztát ettem, mondhatom, tésztán és gyümölcsön elvagyok, nem gond. Az viszont igen, hogy néhány dolgot diktatórikusan tiltottak. Akkor még szerettem az erős paprikát, ezt elvették tőlem. Aztán az edzések után nem lehetett pótolni a folyadékot. Kivették a kezemből a vizes flakont. Amikor később légióskodtam Franciaországban, éppen az ellenkezőjét tapasztaltam. Akkor is innom kellett, amikor nem voltam szomjas.

Ön is állítja, ha történtek is melléfogások, annak következményei nem hatnak egyszerre, egy időben mindenkire? Főleg úgy, hogy a szovjetek elleni mérkőzést megelőző edzőmeccsen állítólag vissza kellett fogni a csapatot.
A kérdés második felében említett találkozóra másként emlékszem: a két részre osztott keret egy-egy félidőt játszott tűző napon, ráadásul sötétkék edzőszerelésben. Én rettentően elfáradtam. De ez az érzés mégsem volt összehasonlítható azzal, amit a szovjetek elleni meccs előtt, alatt tapasztaltam. De visszatérve az elejére: hogy lehet az, hogy egyszerre egycsapatnyi játékos orra bukik ugyanazokkal a tünetekkel? Bennem még az is felvetődött, hogy nekünk valamit beadtak.

Erre az egyik módszer, hogy olyan szert kaptak, amely a várttal szemben az ellentétes hatást hozta.
Mi a vébén és előtte is szedtünk vitaminokat. Három vagy négy tabletta, ki figyel arra oda?

A másik verzió, hogy a KGB „mérgezhette meg” önöket. Ez egy őrzött szállodában sem megoldhatatlan feladat, de a valóságtól elrugaszkodott feltételezés.
Én ezt sem zárom ki.

Nyilasi jelenléte osztott vagy szorzott volna?
Én csak azt tudom, hogy kiesett egy nagy kaliberű futballista, mint ő. Régebben Albert Flóriánra mondták, ha nem is játszik jól, megnyugtató, hogy ott van a pályán. Hasonló a véleményem Nyilasiról. Tiszteltük, volt tekintélye.

Mezey Györggyel milyen a kapcsolata?
Mezeyről nem szeretnék beszélni.

Hogyhogy?
No comment!


MI LETT VELÜK?

ANDRUSCH JÓZSEF (55 éves, kapus, 5-szörös válogatott, nevesebb klubjai játékosként: Bp. Honvéd, Vasas)

Sokáig az üzleti életben tevékenykedett, divatáruházat vezetett, nemrég tért vissza a futballba, jelenleg a magyar válogatott kapusedzője.

BOGNÁR GYÖRGY (49 éves, középpályás, 50-szeres válogatott, 7 gól, nevesebb klubjai játékosként: MTK, Toulon, Standard Liege, BVSC)

A Nemzeti Sport állandó szakértője, volt az MTK edzője, dolgozott Felcsúton, Sopronban klubigazgatóként, volt a III. Kerület szakmai igazgatója, jelenleg az NB II-es Baja vezetőedzője.

BURCSA GYŐZŐ (57 éves, középpályás, 15-szörös válogatott, 3 gól, nevesebb klubjai játékosként: Kaposvár, Videoton, Győr, Videoton, Auxerre)

A Videoton, a Nyíregyháza és a Sopron edzőjeként vállalt legutóbb szerepet a magyar futballban, de 1996-ban elköszönt. Jelenleg Sopronban él, és polcrendszerek gyártásával, forgalmazásával foglalkozik.

CSUHAY JÓZSEF (53 éves, védő, 11-szeres válogatott, nevesebb klubjai: Eger, Videoton, Bp. Honvéd)

Miként játékosként, úgy edzőként is Egerben és Székesfehérváron dolgozott, legutóbb a Videoton U17-es csapatát vezette.

DAJKA LÁSZLÓ (52 éves, középpályás, 24-szeres válogatott, nevesebb klubjai: Bp. Honvéd, Las Palmas, Yverdon)

1996 óta volt edző a BVSC-nél, a Haladásnál, a BKV Előrénél, Békéscsabán, Debrecenben, Sopronban, Zalaegerszegen, Dabason, Tatabányán és Soroksáron.

DÉTÁRI LAJOS (48 éves, középpályás, 61-szeres válogatott, 13 gól, nevesebb klubjai: Bp. Honvéd, Eintracht Frankfurt, Olympiakosz, Bologna, Ancona, FTC, Genoa, Neuchatel Xamax, St. Pölten, BVSC)

A volt világválogatott, a Nemzeti Sport állandó szakértője. Edzőként megfordult Görögországban, Romániában, Szlovákiában, Vietnamban, dolgozott a válogatottnál Bozsik Péterrel. Csepelen, Kispesten, Szombathelyen, Tatabányán, Diósgyőrben, Nyíregyházán, Felsőpakonyban, Sopronban, Siófokon ült a kispadon, jelenleg az NB II-es Vecsés szakmai igazgatója.

DISZTL LÁSZLÓ (48 éves, védő, 28-szoros válogatott, 1 gól, nevesebb klubjai: Videoton, Bp. Honvéd, FC Bruges, Parmalat FC)

Utánpótláscsapatoknál és felnőtteknél is edzősködött, jelenleg a Videoton U18-as együttesének a munkáját irányítja.

DISZTL PÉTER (51 éves, kapus, 37-szeres válogatott, nevesebb klubjai: Videoton, Bp. Honvéd, Erfurt, Leipzig, BVSC, Győr, Veszprén, Parmalat, Haladás, Pécs)

Lothar Matthäus idején a válogatott kapusedzője volt, dolgozott a Vasasnál, Felcsúton mint a Puskás Ferenc Labdarúgó-akadémia trénere, jelenleg a Videoton kapusedzője.

ESTERHÁZY MÁRTON (55 éves, támadó, 29-szeres válogatott, 11 gól, nevesebb klubjai: FTC, Vasas Izzó, Bp. Honvéd, AEK Athén, Panathinaikosz, Casino Salzburg)

UEFA-ellenőr, az MLSZ futsalbizottságának vezetője, reklámcéget is alapított, a futballközvetítések tévés jogaival foglalkozó cég képviselője.

GARABA IMRE (52 éves, 82-szeres válogatott, 3 gól, nevesebb klubjai: Vác, Bp. Honvéd, Rennes, Charleroi, BVSC)

A BVSC edzőjeként szerepelt legutóbb a magyar futballban még a kilencvenes évek elején. Dolgozott a REAC-nál, majd az MTK-nál. Azóta nincs kapcsolata a labdarúgással, ékszerüzletet nyitott. 2010-ben az önkormányzati választásokon a Fidesz–KDNP képviseletében indult Zuglóban, mandátumot szerzett, de 2010-ben lemondott.

HAJSZÁN GYULA (49 éves, csatár, 37-szeres válogatott, 4 gól, nevesebb klubjai: Győr, Duisburg, Tennis Borussia, Győr)

Győrben 2002 és 2007 között utánpótlásszinten edzősködött. Jelenleg önkormányzati képviselő, a Fidesz–KDNP jelöltjeként Győr 12. választókerületéből került be a közgyűlésbe.

HANNICH PÉTER (54 éves, középpályás, 27-szeres válogatott, 2 gól, nevesebb klubjai: Győr, Nancy, MTK, Mattersburg)

Edzőként dolgozott Ácson, Gyirmóton, Mosonmagyaróváron, civilben szállítási céget vezet.

KARDOS JÓZSEF (51 éves, védő, 33-szoros válogatott, 3 gól, nevesebb klubjai: Salgótarjáni BTC, Újpest, Vasas, Apollon Kalamaria, Vác)

Nemrég az MLSZ az utánpótlásedzők között számított rá, de az együttműködés nem tartott sokáig. Testnevelő tanár, korábban a sportújságírásba is belekóstolt.

KIPRICH JÓZSEF (47 éves, támadó, 70-szeres válogatott, 28 gól, nevesebb klubjai: Tatabánya, Feyenoord, APÓEL, Den Bosch, Tatabánya)

Edző, dolgozott Tatabányán, a Vasasnál, Kecskeméten, Győrben, Diósgyőrben, Pápán, jelenleg az NB II-es Gyirmótot irányítja.

KOVÁCS KÁLMÁN (45 éves, támadó, 56-szoros válogatott, 19 gól, nevesebb klubjai: Bp. Honvéd, Auxerre, Kispest, Valenciennes, Royal Antwerp, Kispest, APÓEL)

Évekkel ezelőtt a Honvéd szakmai stábjának tagja volt, jelenleg testnevelő tanár Kerepestarcsán.

NAGY ANTAL (54 éves, védő, középpályás, 32-szeres válogatott, 2 gól, nevesebb klubjai: SZEOL, Bp. Honvéd, Nancy, Yverdon)

Sportszergyártó céget alapított, majd építési vállalkozóként találkozhattunk vele, jelenleg egy brókercégnél vezető pénzügyi tanácsadó.

NAGY JÓZSEF (50 éves, középpályás, egyszeres válogatott, nevesebb klubja: Haladás) Futballkarrierje után Ausztriában alacsonyabb osztályban dolgozott edzőként, fia, Nagy Gábor is a Haladás labdarúgója.
PÉTER ZOLTÁN (53 éves, védő, 28-szoros válogatott, 4 gól, nevesebb klubjai: ZTE, Vienna FC) Korábban volt a ZTE pályaedzője, jelenleg a Nagykutas NB II-es női csapatát dirigálja.
RÓTH ANTAL (50 éves, védő, 26-szoros válogatott, 1 gól, nevesebb klubjai: Pécs, Feyenoord) Edzőként maradt meg a labdarúgásban, a Sopron, a Pécs, a Haladás korábbi szakvezetője, jelenleg a magyar U21-es válogatott szövetségi edzője.
SALLAI SÁNDOR (51 éves, védő, 55-szörös válogatott, 1 gól, nevesebb klubjai: Debreceni MVSC, Bp. Honvéd) Jelenleg vállalkozó.

SZENDREI JÓZSEF (57 éves, kapus, 10-szeres válogatott, nevesebb klubjai: Nyíregyháza, Újpest, Málaga, Cádiz)

A Joma sportszegyártó cég magyarországi képviselője.

VARGA JÓZSEF (56 éves, védő, 31-szeres válogatott, 1 gól, nevesebb klubjai: Bp. Honvéd, Denizli, Újpest, Volán)

Biztosítási cégnél vállalt munkát, jelenleg rokkantnyugdíjas.

MEZEY GYÖRGY

A volt szövetségi kapitány a vb után külföldön dolgozott (Kuvait, Finnország), majd ismét leült a válogatott kispadjára, eztán a Videotont, a Honvédot edzette, majd a BVSC klubigazgatója, később szakvezetője lett, a Vasas és az Újpest után ismét a Videoton kispadján irányított. Csapatával 2011-ben bajnok lett, de lejáró szerződését nem hosszabbították meg.


Mezey a vb előtt még népszerű volt
Mezey a vb előtt még népszerű volt
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik