Világszám! – Pietsch Tibor jegyzete

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2020.12.10. 23:30

Belgium, ahogyan 2018-ban és 2019-ben, 2020-ban is az első helyen végzett a rangsorban – minden elismerésünk!

Burundi „ugrott” a legnagyobbat 365 nap alatt, tizenhárom helyet javítva a 138. pozíciót foglalja el – innen is gratulálunk Saido Berahino csapatkapitánynak és társainak!

Portugália beférkőzött az első ötbe, már csak Belgiumot, Franciaországot, Brazíliát és Angliát jegyzik előkelőbb helyen nála – Cristiano Ronaldo erre is büszke lehet!

Ja, és 2020-ban Magyarország fejlődött a legtöbbet – vajon ez igényel kommentárt?

Naná, hogy igényel! Annál is inkább, mert a fenti állítást nem mi fogalmaztuk meg, hanem a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, amely karácsony előtt két héttel közzétette legfrissebb, egyben évzáró világranglistáját. S ha valaki nem vádolható elfogultsággal a magyar válogatott szereplése kapcsán, az a FIFA. Arról nem szólva, hogy ebben az esetben a tekintélyes futballszervezet nevében is a számok beszélnek, márpedig köztudott, azok sosem hazudnak.

A tabellát böngészve, az értékelést olvasva nekünk nincs más dolgunk, mint hátradőlni és élvezni ezeket a pillanatokat. Közben lehet „csemegézni” is: a kimutatás szerint a Marco Rossi vezette nemzeti csapatnak 44 ponttal van többje, mint tavaly ilyenkor. Ráadásul egy éve még csak reménykedtünk abban, hogy válogatottunk kijut az Európa-bajnokságra. Azt ellenben 2019 decemberében már tudtuk, hogy a Nemzetek Ligájában a B-divízióban lesznek érdekelve a mieink, jóllehet az csak 2020 márciusában derült ki, hogy Oroszország, Szerbia és Törökország lesz az ellenfelünk. Az pedig 2020. november 18-án vált nyilvánvalóvá, hogy mit nekik három, náluk magasabbra taksált rivális, a B-ből is (f)el lehet jutni az A-ba.

Szóval fantasztikus év áll a magyar válogatott mögött. Jobban mondva negyedév, hiszen az ismert okok miatt csak szeptemberben, októberben és novemberben léphetett pályára. Emlékezetes győzelmek, feledhetetlen gólok mellett különböző statisztikák támasztják alá, hogy az ősz maga volt a csoda. Nem véletlen, hogy a FIFA is arra a következtetésre jutott, hogy idén „...Magyarország fejlődött a legtöbbet”. Miheztartás végett: kétszáztíz válogatottból!

Egy Izland elleni, Eb-részvételt érő diadal persze többet ér minden rangsornál, ugyanakkor nem árt újra és újra rögzíteni, hogy amíg a magyar válogatott tavaly még nem fért be az első ötvenbe, most a top 40 tagja. A számok nyelvén ez így hangzik: az 52. helyről a 40.-re lépett fel.

Ezen a téren is csupán eggyel maradt el a tizenhárom pozícióval feljebb kapaszkodó „kategóriagyőztes” mögött – de ennyi öröme Burundinak is lehet, nem?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik