Videó: amikor Király „isteni” büntetőt védett, s a magyarok Bécsben ünnepeltek

Vágólapra másolva!
2020.08.31. 08:48
Múlt héten lezárult a Nemzeti Sport 20 év ászai elnevezésű olvasói szavazása, melyben az elmúlt húsz év magyar álomtizenegyét kerestük, s a következő napokban e csapat tagjainak egy-egy emlékezetes mérkőzését idézzük fel. Kezdjük Király Gáborral!

Király Gábor úgy kezdett a magyar válogatottban, hogy kitolt két osztrák legendával: első mérkőzésén, 1998. március 25-én, Bécsben az első percben Andreas Herzog szabadrúgását, a negyedikben Toni Polster tizenegyesét védte. Soha rosszabb bemutatkozást! A már ekkor szürke mackóalsós kapuvédő Bicskei Bertalan teljesen átalakított nemzeti csapatában mutatkozott be.

Ki ne emlékezne rá, hogy a magyar válogatott 1997 novemberében 1–7, 0–5-re maradt alul Jugoszláviával szemben az 1998-as világbajnokság pótselejtezőjén? Ezzel Csank János kapitányságának vége lett és a csapat is teljesen kicserélődött. 1997. november 15-én a Babos – Sebők V. – Mracskó, Urbán, Kuttor, Szlezák – Dombi, Halmai, Illés, Keresztúri – Kovács Z. kezdőcsapat szerepelt Belgrádban. A következő év márciusában, Bécsben már a Király – Sebők V. – Fehér Cs., Hrutka, Mátyus – Lisztes, Halmai, Illés – Herczeg M., Horváth F., Korsós A. tizenegy futott ki a pályára, Bicskei Bertalan tehát jóformán az egész csapatot kicserélte, Sebők Vilmos, Halmai Gábor, Illés Béla és a csereként beálló Kovács Zoltán maradt hírmondónak.

A huszonöt busszal (na meg más úton-módon) Bécsbe érkező magyar szurkolók maguk sem tudták, mit várjanak, de a válogatott a legszebb várakozásaikat is felülmúlta. Horváth Ferenc góljával gyorsan megszerezte a vezetést a magyar csapat, aztán bár a „futballisten” Toni Polster büntetőjét védeni tudta Király, Ivica Vastic és Martin Amerhauser találatával fordított a házigazda. Illés Béla ezt követően duplázott, a magyar válogatott 3–2-re győzött, s a katasztrofális 1–12 után az új tavasz új reményt hozott. Király hetes osztályzatot kapott lapunktól. Az olasz Corriere dello Sport – az olaszok egy csoportban szerepeltek az osztrákokkal az 1998-as vb-n, így a hazaiak miatt küldtek delegációt a mérkőzésre – a kétgólos Illés mellett Király teljesítményét emelte ki a mérkőzésen.

A szurkolók által kórusban éltetett („Király Gabi! Király Gabi!”) kapus a mérkőzés után a meghatottságtól sírva nyilatkozott a Magyar Televízió stábjának. Első mérkőzését még további 107 követte, utoljára 2016. november 15-én, a Groupama Arénában állt a válogatott kapujában (Magyarország–Svédország 0–2) – rekorderként.

Király bécsi bemutatkozásán (1998, balra) és utolsó, Svédország elleni mérkőzésén (2016) (Fotó: AFP/Földi D. Attila)
Király bécsi bemutatkozásán (1998, balra) és utolsó, Svédország elleni mérkőzésén (2016) (Fotó: AFP/Földi D. Attila)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik