Van Marwijk: A magyar csapat nem fekszik a vágóhídra

Vágólapra másolva!
2011.03.28. 18:09
null
A holland kapitány úgy véli, a mieink nem lemészároltatni mennek magukat Amszterdamba. Reméljük, igaza lesz... (Fotó: Action Images)
Bert van Marwijk, a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: bár minden szurkoló nagy gólkülönbségű győzelmet vár az oranjétól a budapesti kiütés után, ő személy szerint elővigyázatosságra int.

„Nem azért jöttek a magyarok, hogy vágóhídra feküdjenek. Mindenki azt hiszi, gyerekjáték lesz a keddi meccs, de ez nem igaz. Nagyon védekező felfogásban fognak játszani, ez megnehezíti a dolgunkat, sokkal kevesebb helyünk lesz futballozni" – mondta Van Marwijk. Az oranje történetének legjobb hatékonysági mutatóját (75 százalék) felmutató szakvezető hozzátette, szinte sosem elégedett a válogatottal.

SZAVAZÁS

Ön szerint milyen eredményt ér el a magyar labdarúgó-válogatott Hollandiában?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Igazából sosem lehetünk elégedettek, sosincs vége a küzdelemnek, mindig van egy következő meccs, és mindig lehet javulni. A mostani csapat még tud fejlődni, Gregory van der Wiel és Erik Pieters még nagyon fiatalok, a tapasztalattal csak javulhatnak. Úgy érzem, a játékosok többsége még nem érte el képességei csúcsát."

Van Marwijk az oranje taktikai finomításairól is beszélt. A kapitány elmondta: Rafael van der Vaart visszavont szerepkörben játszatása nem csak kényszer – a Tottenham középpályása félig-meddig védekező középpályásként javíthat a csapatjátékon.

„Nem állítanám azt, hogy csak a körülmények miatt játszik visszavontan [Van der Vaart előbb Nigel de Jong »száműzetése«, majd Mark van Bommel sérülése miatt kapott lehetőséget védekező középpályásként – a szerk.]. Ezzel a felállással kissé eltérő taktikát tudunk megvalósítani, és úgy is megoldja a feladatát, hogy természetes támadó. Elégedett vagyok a teljesítményével, az, hogy Angliában játszik, megedzette és fizikailag is erősebb lett. Természetesen a támadó szellemű játéka egyben kockázati tényező is, ha elkalandozik, másnak kell visszalépnie. Mivel ezt egyre jobban érzik a többiek, egyre jobban játszik a csapat is."

„A saját stílusunkat játsszuk, holland iskolát, amely néha egy kissé arrogáns, és mindig labdabirtoklásra, kreativitásra épít. Mindig kreatív játékot akarunk nyújtani és irányítani akarjuk a meccset, számomra az egyik legfontosabb mutató épp ezért a labdabirtoklás. Nem minden futballkultúra ilyen, van, amelyik a türelemre épít, és hagyja, hogy a másik csapat szője a támadásokat. Volt olyan, hogy Németországban kinevettek egy vesztes meccs után, mikor elmondtam, hetven százalékban nálunk volt a labda. Pedig ez fontos mutató, igaz, a labdabirtoklás nem cél – csak egy eszköz a győzelem eléréséhez.”

A LEGEREDMÉNYESEBB HOLLAND KAPITÁNYOK
Van Marwijk* 36 27 7 2 75 százalék
Merkel 10 7 1 2 70
Van Basten 52 35 11 6 67.3
Happel* 12 8 2 2 66.7
Fadrhonc 20 13 4 3 65
Michels** 53 30 14 9 56.6

*: vb-ezüstérmes

**: Európa-bajnok, vb-ezüstérmes

EURO 2012
E-CSOPORT
HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG
Amszterdam, Amsterdam ArenA, 20.30 (E-csoport) V: Moen (norvég). Tv: Sport1, m1
EURO 2012 – A SELEJTEZŐK ADATBANKJA, EREDMÉNYEK, CSOPORTÁLLÁSOK
AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 5 5 16–2 +14 15
2. MAGYARORSZÁG 5 3 2 12–8 +4 9
3. Svédország 3 2 1 9–4 +5 6
4. Moldova 4 2 2 5–3 +2 6
5. Finnország 4 1 3 10–6 +4 3
6. San Marino 5 5 0–29 –29 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik