Válogatott: „Storcknak azonnal fel kellett volna ajánlania a lemondását!”

Vágólapra másolva!
2017.06.13. 11:10
null
Bernd Storck hétfőn kilátogatott az U21-es válogatott felkészülési mérkőzésére (Fotó: Unger Tamás)
Két korábbi kapitány, Egervári Sándor és Bozsik Péter elevenítette fel a múlt nagy kudarcait, és formált véleményt az Andorra elleni vereség hatásairól is, de mellettük megszólalt a Magyar Labdarúgó-szövetség egykori elnöke, Laczkó Mihály is, aki szerint Bernd Storcknak azonnal fel kellett volna ajánlania a lemondását az andorrai vereséget követően.

 

Nincs abban semmi túlzás, ha azt mondjuk, a válogatott Andorra elleni vereségére még évtizedek múltán is emlékezhet, akit érdekel a magyar futball. Sajnos nem először született olyan eredmény, amely után magyarázkodni kell, habár helyesebb úgy fogalmazni, ismét egy eredmény, amelyet nem lehet megmagyarázni. Egervári Sándor 2010. augusztus 11. és 2013. október 11. között 34 mérkőzésen ült a válogatott kispadján. Az azonban nem volt kérdés, mit kell tennie, miután a Hollandia elleni idegenbeli vb-selejtező 8–1-es vereséget hozott.

„Az igazság az, hogy akkor, az amszterdami mérkőzés előtt tizenkilencre lapot húztunk, ugyanis csak győzelem esetén lett volna esélyünk a csoport második helyének megszerzésére – mondta Egervári Sándor. – Támadóbb szellemű csapattal léptünk pályára, és ezt a bombaformában futballozó, klasszisok sokaságával felálló ellenfél kihasználta. Amikor megkaptuk a hatodik gólt, a kispadon szóltam a kollégáimnak: ez már olyan eredmény, amely után fel kell ajánlani a lemondást.”

„A találkozó után felhívtam az MLSZ elnökét, Csányi Sándort, vele tudattam először, hogyan döntöttem, majd a sajtótájékoztatón bejelentettem a lemondásomat. Pedig a válogatott fejlődött, az eredményeinek kö­szön­hetően a negyedik kalapból a másodikba került. A szurkolókban azonban ez a súlyos vereség marad meg, nem pedig az, hogy három éven keresztül jól teljesítettünk.”

„Hogy mi a véleményem az Andorra elleni vereségről? Sajnáltam jó néhány futballistánkat, mert olyan helyzetbe sodródtak, amilyenbe nagyon nem szerettek volna. Egy vb-selejtezőn játékosokat pihentetni olyan lépés, amelyet nem szabad felvállalni. Arról nem is beszélve, hogy így olyan fiatalemberek voltak a pályán, akik ma még nincsenek felkészítve a nemzetközi szintre. Nem tagadom, a kapitány válogatási elve nagy meglepetést okozott.”

NEM AKART HINNI A SZEMÉNEK

Laczkó Mihály korábban – 1989 és 1998 között – több ciklusban is állt a Magyar Labdarúgó-szövetség élén. Vajon mi a véleménye a kialakult helyzetről a 82 esztendős sportvezetőnek?

„Nagyon egyszerű ez, kérem szépen: Bernd Storcknak azonnal fel kellett volna ajánlania a lemondását – mondta Laczkó Mihály. – Nem vicc, kétszer is megnéztem egymást követően a mérkőzést. Nem akartam hinni a szememnek. Az élő adás közben rendkívül pipa voltam, ám utána lehiggadva sem volt sokkal szebb a látvány. A legnagyobb gondom az volt, hogy egyáltalán nem lehetett látni, mit akarunk játszani. Elképzelés nélkül szaladgáltunk összevissza.”

Laczkó Mihály meglepve olvasta a hétfői lapokban, hogy a szövetségi kapitány 369 millió forintot keres a szövetségnél, szerinte ezért a több mint tisztességes összegért nem ártana valamit mutatnia.

„Atyaég! A mi időnkben Mészöly Kálmán harminchatezerért volt kapitány – folytatta a korábbi MLSZ elnök. – A kormány, a Magyar Labdarúgó-szövetség minden támogatást megad a válogatottnak, Feröer előtt százmillióért műfüves pályát kért Bernd Storck, megkapta, az eredmény arcpirító nulla-nulla lett. Én az Antal- és a Horn-kormány idején is voltam MLSZ-elnök, egyetlen fillért sem kaptunk a labdarúgásra. Innen-onnan szedtük össze amolyan kegyelempénzekből a működéshez szükséges összeget. Volt, hogy egy évig nem tudtuk kifizetni a telefonszámláinkat.”

Bozsik Péter szövetségi kapitányi munkássága épp egy miniállam, Málta ellen ért véget: 2006. október 11-én idegenben szenvedett 2–1-es vereséget a nemzeti csapat, ezután Várhidi Péter vette át a helyét.

„Amikor a kamera Bernd Storck arcát mutatta, belém hasított a gondolat: jól ismerem ezt az érzést – mondta Bozsik Péter. – Amikor uralkodnod kell az érzéseiden, rezignáltnak tűnsz, pedig valójában csak tehetetlen vagy. Amikor legszívesebben berohannál a pályára, és nyolc embert rángatnál a nyakánál fogva, hogy kisfiam, kezdj már el futni, koncentrálj már, csináld azt, amiről napokig beszéltünk, szedd végre össze magad! De nem tudsz már hatni az eseményekre. Azt gondolom, másképp látom a helyzetet, mint a közvélemény vagy akár a vezetők. A helyzet ugyanis sokkal összetettebb, mintsem az legyen a fontos, leváltsuk-e a kapitányt, vagy sem.”

A kulcskérdés ugyanis az, hogy nincs nemzetközi szinten használható futballistánk, aki sebességben, képzettségben, mentálisan európai mércével is minőségi labdarúgónak tekinthető.

„Ezért a korábbi kapitányok is abba az irányba mozdultak el, hogy a csapategységet erősítették, és az Eb előtt Bernd Storck is ezt a megoldást látta célravezetőnek – így Bozsik Péter. – Sikereink általában így voltak, aligha véletlenül. Innentől az építkezés hosszú folyamat, és a kérdés az, szakmailag jó irányba tartasz-e. Milyen futballt akarunk, mi a filozófiánk? Dárdai Pál a zárt védekezésből indult, Bernd Storck többet akar támadni, mert mindig csak bekkelve egy-egy meccset megnyerhetsz, de sorozatban aligha leszel sikeres.”

„Simán kikaptunk néhány nappal korábban, de Andorrában az a labdabirtoklás, az a passzjáték sem volt látható, amely az oroszok ellen még jellemezte a csapatot – ez azt mutatja, hogy a szokásos magyar betegségnek megfelelően a szezon végére szétesett, mentálisan elfáradt a társaság, dekoncentrált volt a csapat. Pénteken Andorrában ért véget a szezon, hétfőn a Vasas, az Újpest és a Fradi elkezdte a felkészülést, a Videoton edzőtáborba utazott – persze, hogy a futballista már a nyaralására összpontosított. Bonyolult, összetett dolog ez, meg lehet indokolni egy kapitányváltást, a feletteseinek kell tudnia, szakmailag és emberileg alkalmas-e arra, hogy folytassa a munkát. De egy edzőcsere önmagában biztosan nem oldja meg a problémát.”

VB-SELEJTEZŐ
EURÓPAI ZÓNA

B-csoport

ANDORRA–MAGYARORSZÁG 1–0 (1–0)
Andorra la Vella, Nemzeti Stadion, 2376 néző. Vezette: Kalogeropulosz (görög)
ANDORRA: J. Gómes – C. Rubio, Llovera, Lima, San Nicolás – Vales, Rebés – Clemente (Riera, 83.), Pujol (J. Ayala, 88.), A. Martínez – Aláez (Maneiro, 68.). Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Bese, Vinícus, Lang (Balogh N., 56.), Tóth B. – Nagy Á. – Dzsudzsák, Kleinheisler, Stieber Z. (Nagy D., 21.), Gyurcsó (Sallai R., 71.) – Eppel. Szövetségi kapitány: Bernd Storck
Gólszerző: Rebés (26.)

A csoport többi pénteki mérkőzésén
Feröer–Svájc 0–2
Lettország–Portugália 0–3

AZ ÁLLÁS
1. Svájc 6 6 12– 3 +9 18
2. Portugália 6 5 1 22– 3 +19 15
3. MAGYARORSZÁG 6 2 1 3 8– 7 +1 7
4. Feröer 6 1 2 3 2–10 –8 5
5. Andorra 6 1 1 4 2–13 –11 4
6. Lettország 6 1 5 2–12 –10 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik