Bejött Storck húzása: Kleinheisler góljával nyertünk Norvégiában!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.12. 20:32
null
Nagy az öröm: Kleinheisler gólja nagyon sokat érhet még (Fotók: Hegedüs Gábor)
A szerencsével sem hadilábon álló magyar labdarúgó-válogatott rendkívül kulturált játékkal, Kleinheisler László góljával 1–0-ra nyert Norvégiában az Európa-bajnoki pótselejtező első mérkőzésén. A mieink ezzel nagy lépést tettek Franciaország felé, a vasárnapi visszavágón a Groupama Arénában kiharcolhatják a részvételt a kontinensbajnokságra.

SZAVAZÁS

Egygólos előnnyel várjuk a Norvégia elleni hazai Eb-pótselejtező visszavágóját. Vasárnap ünneplünk, kijutunk a franciaországi tornára?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

VÁRATLAN EDZŐI HÚZÁS

Voltak nagy edzői húzások a futballtörténelemben. Emlékezzünk csak Louis van Gaal 119. perces cseréjére a Costa Rica elleni negyeddöntőben a legutóbbi világbajnokságon: Tim Krul kapust hozta be Jasper Cillessen helyére, majd előbbi több tizenegyest is megfogva „védte tovább" az oranjét.

Nagyjából ilyen sztorikat kellett az emlékezetünkből előásni, hogy optimistán álljunk Bernd Storck váratlan húzásához – a szövetségi kapitány Kleinheisler Lászlót jelölte a magyar kezdőbe a Norvégia elleni Európa-bajnoki selejtezőn. A Videoton labdarúgója a székesfehérváriak első és második csapatában sem lépett pályára ebben a szezonban. Optimista szemlélet ismét: legalább nem volt fáradt a magyar Paul Scholes.

De tulajdonképpen a harmadik percben talán elvárható lett volna, hogy senki se legyen fáradt, mégis Per Skjelbred olyan üresen lőhetett 12 méterről a kapura, mintha a 92. percben egy ziháló magyar válogatott próbált volna visszazárni mondjuk a világbajnok németek kontrájánál. Szerencsére Király Gábor megmutatta, hogy miért ő Storck bizalmi embere, a 100. válogatottságát ünneplő kapus hatalmasat védett a közeli lövésnél.

AKI TÁMADJA A KAPUT

Aztán az első negyedóra hazai rohamait nemhogy túléltük, de Kleinheisler egy remek labdaátvétel után éles szögből még Örjan Nylandot is tesztelte – elsőre sikertelenül. A meglepetésember viszont a második lehetőségénél is egyből a kapura fordult, s bár lövése nem volt a legjobban helyezett, annyira váratlan volt, hogy a norvég kapus csak beleérni tudott a labdába. A 26. percben megszereztük a vezetést. 0–1

Emberek, vezetünk! Bejött Storck kapitány húzása
Emberek, vezetünk! Bejött Storck kapitány húzása
GERA NEM JÁTSZHAT A VISSZAVÁGÓN
Gera Zoltán a 23. percben sárga lapot kapott. Ez azt jelenti, hogy a Ferencváros játékosa nem léphet pályára a visszavágon a Groupama Arenában.

Ráadásul a magyar válogatott rendkívül kulturáltan futballozott, többször remekül megtartotta a labdát, még az ellenfél térfelén is. Elek Ákosnak ráadásul két lehetősége is volt az ellenfél kapuja előtt, de egyszer sem tudott vérbeli csatármegoldást választani. Talán, mert nem vérbeli csatár... De jó volt látni, hogy többször is odaértünk az ellenfél kapuja elé.

GUZMICS, A TANÁR

Eközben hátul Guzmics Richárd úgy olvasta a játékot, mintha a Harry Potter új kötetét csak ő kapta volna meg egy héttel a hivatalos bemutató előtt. A Wisla Kraków védője mindenhol ott volt, több párharcot is megnyert, vagy még erre sem volt szüksége, hisz ő helyezkedett egyedül jól a szélről érkező beadásoknál. Amiből olyan sok nem is volt, hisz a magyar csapat hátát nem törte a kapu, a mieink eléggé fönt kezdték meg a védekezést.

Félidő: 0–1. Ennél szebbre nem is mertünk gondolni.

Ahogy az várható volt, a második félidő elején nekünk estek a norvégok, de egy kontra végén mégis nekünk, pontosabban Dzsudzsák Balázsnak volt helyzete: csapakapitányunk kissé eklektikus (értsd: esetleges) csellel etette meg védőjét, éles szögből leadott lövését azonban Nyland fogta.

11-ES AZ, AMIT A JÁTÉKVEZETŐ MEGAD

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Érdekes módon a norvégok legveszélyesebb futballistája ebben az időszakban a jobbhátvéd, Omar Elabdellaoui volt, aki igen érdekes körülmények között esett össze a 16-oson belül: Kádár Tamás jelentősen huzigálta a hazai játékos mezét, de hát Elabdellaoui nem bírta a gyűrődést. Mindenesetre Mark Clattenburg játékvezetőre egy rossz szavunk sem lehetett, pláne, hogy nem sokkal később egy újabb tizenegyesgyanús szituációnál még sárgát is adott Elabdellaouinak.

BALSORS? DEHOGYIS!

A hajrá a norvégoké volt, a meccs helyzetével. Ekkor azonban Fortuna megkegyelmezett nekünk. Johansen ziccerét előbb védte Király, majd a kipattanót Helland a lécre fejelte a 88. percben. Pedig üres volt a kapu... Hét perccel később pedig egymás nyakába ugrottak a magyar játékosok – nyertünk Norvégiában.

Igazi ünneplés azonban három nap múlva lehet – vasárnap, úgy 22.40 körül.

ONLINE KÖZVETÍTÉS A NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG EB-PÓTSELEJTEZŐRŐL!



A találkozót követően Nagy Ádám, Priskin Tamás és Németh Krisztián értékelt az MLSZ TV-nek



EB 2016
PÓTSELEJTEZŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG 0–1 (0–1)
Oslo, Ullevaal Stadion, 27 182 néző. Vezette: Clattenburg (angol)
NORVÉGIA:
Nyland – Elabdellaoui, Hovland, Forren, Högli – Skjelbred (Helland, 86.), Tettey, Johansen, Berget (Elyonoussi, 74.) – Söderlund (Pedersen, 60.), Henriksen. Szövetségi kapitány: Per-Mathias Högmo
MAGYARORSZÁG:
Király G. – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Gera – Németh K., Kleinheisler (Nagy Á., 72.), Elek Á., Dzsudzsák (Lovrencsics, 76.) – Szalai Á. (Priskin, 92.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck
Gólszerző: Kleinheisler (26.)

EB-PÓTSELEJTEZŐ – A HÁTRALÉVŐ PROGRAM
VISSZAVÁGÓ
November 15., 20.45: Magyarország–Norvégia (Tv: M4)

A TOVÁBBI PÁROSÍTÁSOK

November 13., 20.45: Bosznia-Hercegovina–Írország (Tv: Sport1)
November 16., 20.45: Írország–Bosznia-Hercegovina (Tv: Sport1)

November 14., 18.00: Ukrajna–Szlovénia (Tv: Sport2)
November 17., 20.45: Szlovénia–Ukrajna

November 14., 20.45: Svédország–Dánia (Tv: Sport2)
November 17., 20.45: Dánia–Svédország (Tv: Sport1)

A MAGYAR VÁLOGATOTT SZŰK KERETE A NORVÉGIA ELLENI PÓTSELEJTEZŐKRE
Kapusok:
Bogdán Ádám (Liverpool – Anglia), Király Gábor (Haladás), Megyeri Balázs (Getafe – Spanyolország)
Védők:
Bosnjak Predrag (Haladás), Fiola Attila (Puskás Akadémia FC), Guzmics Richárd (Wisla Kraków – Lengyelország), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan – Lengyelország), Lang Ádám (Videoton FC), Leandro (Ferencváros), Vanczák Vilmos (FC Sion – Svájc)
Középpályások:
Elek Ákos (Csangcsun Jataj – Kína), Gera Zoltán (Ferencváros), Kleinheisler László (Videoton FC), Kovács István (Videoton FC), Nagy Ádám (Ferencváros), Pintér Ádám (Ferencváros)
Támadók:
Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor – Törökország), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa – Lengyelország), Pekár László (Puskás Akadémia FC), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Stieber Zoltán (Hamburger SV – Németország), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország)

A NORVÉG VÁLOGATOTT 24 FŐS KERETE A MIEINK ELLENI EB-PÓTSELEJTEZŐKRE
Kapusok:
André Hansen (Rosenborg), Rune Jarstein (Hertha BSC – Németország), Örjan Nyland (Ingolstadt – Németország)
Védők: Haitam Aleesami (IFK Göteborg), Vegard Forren (Molde), Even Hovland (Nürnberg – Németország), Tom Högli (FC Köbenhavn – Dánia), Martin Linnes (Molde), Stefan Strandberg (FK Krasznodar – Oroszország)
Középpályások: Valon Berisha (Red Bull Salzburg – Ausztria), Omar Elabdellaoui (Olympiakosz Pireusz – Görögország), Pal André Helland (Rosenborg), Markus Henriksen (AZ Alkmaar – Hollandia), Stefan Johansen (Celtic FC – Skócia), Havard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach – Németország), Ole Selnaes (Rosenborg), Per Skjelbred (Hertha BSC – Németország), Alexander Tettey (Norwich City – Anglia), Martin Ödegaard (Real Madrid Castilla – Spanyolország)
Támadók:
Jo Inge Berget (Malmö FF), Veton Berisha (Greuther Fürth – Németország), Alexander Söderlund (Rosenborg), Mohamed Elyounoussi (Molde), Marcus Pedersen (Strömsgodset)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik