Válogatott: Nem kis feladat Magyarországon futballforradalmat csinálni – Leekens 2013-ban

Vágólapra másolva!
2017.10.30. 16:23
null
Leekens 2017-ben. Lesz-e futballforradalom? (Fotó: Dömötör Csaba)
Lapunk 2013-ban interjút készített Georges Leekensszel, aki hétfőn a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya lett. A Sinkovics Gáborral folytatott beszélgetésből kiderül, hogy a szakemberről azt tartják: ő rakta le az alapjait a belga válogatott közelmúltban aratott sikereinek. Az akkori cikkből szemezgetünk.

 


– Kívülállóként mit gondol, miért kaptunk nyolc gólt a hollandoktól? (2013. október 11-én nemzeti együttesünk 8–1-re kikapott – a szerk.)
– A magyarok mindig is technikás futballt játszottak, de most éppen az hiányzik, a kreativitás, az ötlet. És hiányzik az egység is. Jómagam a négy-három-hármas felállás híve vagyok, abban a rendszerben gondolkodom, ahhoz keresem a megfelelő embereket. Azonban bármilyen rendszerhez megfelelő szakmai háttér kell, kiemelt utánpótlás-nevelés és nem utolsósorban összefogás. Úgy, mint nálunk, Belgiumban. Amikor kétezer-tízben átvettem a válogatottat, a világranglista negyvenhatodik helyén állt. Most már hatodik a rangsorban, és már-már úgy emlegetik mint a világbajnokság egyik favoritját.

– Belgiumban sokan mágusként tisztelik, talán azért is, mert nemcsak a mostani sikeres csapatot
rakta össze, hanem 1998-ban is kivitte a válogatottat a franciaországi világbajnokságra.

– Erős csapatunk volt akkor is, Enzo Scifóval, Luc Nilisszel és Marc Wilmotsszal, aki legutóbb segítőm volt a válogatottnál, majd a távozásom után ő vette át a nemzeti csapatot. Jól szerepeltünk Franciaországban, egyszer sem kaptunk ki a csoportban, igaz, egyszer sem nyertünk. Három döntetlenünk volt: a hollandokkal, Mexikóval és Dél-Koreával. így estünk ki, úgyhogy szégyenkeznünk aligha kellett.

– Dolgozna Magyarországon? Bár sejtem, mit válaszol, udvariasan azt mondja miért is ne, de…
– Igaza van, miért ne dolgoznék a magyar futballban…? És ezt nem udvariasságból mondtam. Szeretem a kihívásokat. Márpedig Magyarországon most nem kis feladatot jelentene futballforradalmat csinálni.

KÁROS HAMBURGER
Jellemző Georges Leekens mentalitására, gondolkodásmódjára a következő eset. A törökök elleni Eb-selejtezőn Eden Hazard visszafogott teljesítményt nyújtott. Leekens a 60. percben lecserélte. A futballistának ez persze nem tetszett, olyannyira, hogy kiviharzott a stadionból, s még a meccs közben lenyomott néhány hamburgert, ami nem volt szerencsés döntés. A szövetségi kapitány kihagyta a keretből.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik